lauantai 20. maaliskuuta 2010

Työuran pidentäminen

Työuran pidentäminen on julmaa peliä

Työuran pidentäminen on poliittinen hitti, mutta julmaa peliä. Siitä näyttää vallitsevan kattava konsensus. Se on kuitenkin vain eläkevakuutusyhtiöiden oivallus, jolla tahkotaan rahaa. Työuran pidentäminen lykkää eläkkeen saamisen myöhemmäksi ja rahaa säästyy ja vakuutusyhtiöiden rikkaus lisääntyy.

Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että vastaisuudessa tuotanto kasvaa entistä hitaammin. 90-luvulla bkt kasvoi 20,9 prosenttia. 2000-luvulla vain 13,4 prosenttia ja 2010-luvulla, mikäli kaikki menee tosi hienosti, 20 prosenttia.

Ennusteiden mukaan vuonna 2020 tehdään 456 tuhatta työvuotta vähemmän kuin vuonna 1990, mutta työikäisten määrä on 47 tuhatta suurempi. Näin Työministeriön mukaan! Todellisuus on vielä pahempi.

Edellisestä lamasta nykyiseen kului 15 vuotta. Se näyttää muodostuvan lamojen väliseksi ajaksi, sykliksi, joten seuraava lama on odotettavissa 2024 - 25. Laman syvyydestä riippuu, montako työvuotta silloin häviää. Kahden laman perusteella kolmannen laman menetykseksi voidaan arvioida jopa 450 tuhatta työvuotta. Se nostaisi työttömyyden hirvittävään 960 tuhanteen työvuoteen ja työttömyysaste työvuosina ylittäisi 35 prosenttia!

Sanomattakin on selvää, että moista selkäpiitä karmivaa näköalaa vain ani harva osaa tai uskaltaa edes kuvitella. Siitä kuitenkin ollaan yksimielisiä, että tuotannon tuleva kasvu on hidasta. Hitaan kasvun seurauksena työttömyys kasvaa ennen kokemattoman suureksi. Sitä ei kukaan uskalla tunnustaa.

Porvarillisen propagandan pyrkimykset pidentää työuria on käsittämätön yritys pelastaa kapitalismi umpikujasta. Se on julmaa peliä.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.