keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Haamuja

HAAMUJA VÄESTÖENNUSTEESSA

Eläkeyhtiöt ovat parikymmentä vuotta säikyttäneet kansaa eläkepommilla. Tavoitteena on eläkeyhtiöiden ja lopulta keinottelijoiden rikastuminen. Eläkejärjestelmästä on sitä varten kehitetyn vakuutusmatematiikan avulla tehty niin monimutkainen, että yksikään kansanedustaja ei sitä ymmärrä. Siksi eläkeyhtiöt voivat sanella haluamansa uudistukset. Kaikki tähänastiset uudistukset ovat vähentäneet eläkeyhtiöiden menoja ja heikentäneet eläkkeellä olevien ja tulevien eläkeläisten eläkkeitä. Eläkevakuutuksissa vakuutusmatematiikka on valtava huijaus.

Nyt jotenkin tuntuu siltä, että vähitellen yleinen mielipide muuttuu eläkepommin suhteen epäileväksi. Tästä pienestä muutoksesta on tullut ongelma. Sen ratkaisemiseksi Tilastokeskus on pantu asialle. Se vetäisi turkin hihasta uuden syyskuussa 2009 julkaistun väestöennusteen, jonka mukaan yli 64 vuotiaiden määrä kasvaa vuoteen 2055 mennessä nykyisestä 943 tuhannesta 1,73 miljoonaan, siis lähes kaksikertaiseksi. Se on täyttä pötyä!

Ennuste voi toteutua vain, jos kaudella 1946–90 syntyneistä ja heistä 2008 elossa olleista 1,77 miljoonasta jokainen on elossa myös vuonna 2055. Tulevaisuudessakin väestön keski-ikä kasvaa, mutta se ei oleellisesti vaikuta asiaan. Väestötilaston mukaan 95 vuotiaita ja sitä vanhempia oli pari vuotta sitten 0,5 prosenttia eläkeikäisistä. Nyt väitetään, että 2055 vastaava luku on 39,5 prosenttia. Sen mukaan 95 vuotta täyttäneiden määrä kasvaisi 4 274 hengestä 702 760 henkeen. Jokainen tietää, että niin ei käy. Kaikista ikäluokista jatkuvasti joku kuolee. Tässä ovat faktat.

Väestötilaston mukaan ja todellisuudessa 2025 yli 64 vuotiaiden määrä on hieman yli 1,0 miljoonan, 380 ennustetta piemempi. Alentuneen syntyvyyden vuoksi sen jälkeen määrä supistuu. 2055 ikääntyneitä on enintään 896 tuhatta. 2070 luku on vielä pienempi, 850 tuhatta. Näin siinäkin tapauksessa elinaika hieman pitenisi, mutta onko pidentyminen varmaa?

Olkoon miten tahansa, niin totuus on, että ikääntyvien määrä riippuu ennen muuta syntyvyydestä, sitten kuolleisuudesta ja maasta poismuutosta ennen 65 vuoden ikää. Sen jälkeen ikääntyneiden määrä riippuu kuolleisuudesta ja maasta poismuutosta. Tässä ovat faktat, jotka todistavat, että väestöennusteen yli 64 vuotiaiden määrässä yli puolet on pelkkiä haamuja!

Maahanmuuttajat ovat oma lukunsa, mutta heidän määränsä eläkeikäisissä riippuu maassa pysymisessä ja on joka tapauksessa loppupelissä marginaalinen.

Tuotannon rakennemuutos toi työmarkkinoille osa- ja pätkätyöläiset. Työkuukaudet vähenivät ja henkilökohtaiset vuoden palkkasumat pienenivät pysyvästi. Eläkeuudistuksessa 2005 työuran kaikki vuosipalkat laskevat puolella työvoimasta, joiden eläkkeiden taso laskee, vaikka hoivapalvelujen ja lääkkeiden tarve kasvaa.

Kuntaliitokset ja terveysaseman 20 000 asukaspohjan vaatimus vaikeuttavat terveyspalvelujen saantia. Joillekin palvelujen saatavuus voi muuttua/muuttuu mahdottomaksi. Eikä tässä kaikki. Vantaalla ajatus terveyspalvelujen liikelaitostamisesta on jo herätetty. Mahdottomalta näyttävän julkisten terveyspalvelujen yksityistämisessä on jo otettu ensimmäinen askel.

Ikääntyvän väestön määrän mielettömällä liioittelulla on laajat yhteiskunnalliset vaikutukset. Voittajana ovat eläkeyhtiöt ja häviäjinä nykyiset ja tulevat eläkeläiset. Kaikki nämä tekijät hidastavat ikääntyvän väestön määrällistä kasvua.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.