perjantai 16. huhtikuuta 2010

Työllisyys

Viedään kuin pässiä narussa

Jokainen on kuullut puhuttavan lobbareista. Alkujaan lobbarit muodostivat vain Yhdysvalloissa erityisen ammattikunnan. Lobbarit olivat auktorisoituja, virallisen luvan saaneita eturyhmien asioiden hoitajia. Vain heillä oli oikeus kongressissa ja senaatissa harjoittaa käytäväpolitiikkaa, harjoittaa kansanedustajien painostusta.

Auktorisoitu lobbaus on tehokas tapa kaventaa demokratiaa, sillä lobbareitten homma vaatii runsaasti riihikuivaa rahaa, jota "lailliseen" lahjontaan on riittävästi vain kapitalisteilla, suurpääomalla. Yhdysvalloista lobbaus on levinnyt EU:hun. Jää nähtäväksi koska virallinen lobbaus tulee meidänkin eduskunnan ja hallituksen arkeen.

Menneinä aikoina sitä ei tarvittu, kun Eteläranta 10:stä oikeistolaisille kansanedustajille saneltiin kapitalistien politiikka. Demareilla oli omat sanelijansa Hakaniemessä, mutta demarijohtajat kuuntelivat mielellään myös Etelärantaa. Kansandemokraateilla oli sanelijat Simonkadulla ja kommunistien Kulttuuritalolla. He kuuntelivat tarkasti duunareitten ja talonpoikien ääntä ja toimivat sen mukaan.

Jos hommat joutuivat jäihin, "lobbaus" hoidettiin Simonkadun ja Kulttuuritalon organisoimalla joukkovoimalla. Nyt ne ovat vain historiaa ja kaikki on toisin. Samalla Etelärannan jatkoksi on ilmestynyt lobbareita. Nyt poliitikkoja lobataan ennakkoon suurilla vaalirahoilla ja muulla mukavalla, jolla lobbarit röyhkeästi ostavat oikeistolaista ja oikeaa vaikutusvaltaa puolueista, eduskunnasta ja hallituksesta.

o o o

Kaikkia virallisia valheita pidetään totuutena. Ne menevät perille paremmin kuin kapitalistisen julman markkinatalouden nimiin vannovan median valheet. Tässä yhtensä esimerkkinä on työttömyysprosentin väärentäminen. Se toteutettiin 90-luvun puolivälin jälkeen. Toisena on väestön ikääntymisen väärentäminen.

Ääni kauhusta väristen selitetään, että väestö ikääntyy niin, että heidän elättäminen on lähes mahdotonta ja kaiken lisäksi sen vuoksi työvoima loppuu. Hoetaan, että eläköitymisen ongelma voidaan hoitaa vain, jos eläkkeiden leikkaamista jatketaan ja estetään eläkkeelle pääsy, pidennetään työuria. Samaan aikaan ja toisaalla sanotaan, että eläkkeelle siirtyneiltä jää töitä kaikille, tulee jopa työvoimapula.

Puheet eläkeläisten määrän kasvusta ja työvoimapulasta on vedetty turkin hihasta. Se on valhe. Väestötilastosta tiedetään, montako vuosittain on syntynyt, montako heistä on kuollut tai muuttanut pois maasta. Jos Tilastokeskuksen ennuste vuoteen 2070 olisi tosi, niin ennen vuotta 2005 olisi pitänyt syntyä kolme miljoonaa ihmistä enemmän, mutta ei syntynyt!

Tilastokeskuksen ennusteen mukaan 2025 yli 64 vuotiaita on 1 407 000. Tämä joukko on 1931–60 syntyneitä, jotka olivat elossa vuonna 2010. Kaikista ikäluokista joka vuosi joku kuolee ennen eläkeikää. 1931–1945 syntyneistä oli kuollut 40 prosenttia ja 1946–60 syntyneistä 37 prosenttia. Kun seuraavan viidentoista vuoden aikana väkeä kuolee noin 28 prosenttia, niin vuonna 2025 eläkeikäisiä on paljon vähemmän vain 1 023 000. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2040 eläkeikäisiä on 1 608 000, mutta väestötilaston mukaan heitä voi olla enintään 932 000. Näin se menee!

o o o

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että tulevaisuudessa tuotanto kasvaa hitaasti. Nykyisen laman vuoksi 2010-luvulla kasvua olisi 21,9 prosenttia. Virallisesti uskotaan, että samaan aikaan työn tuottavuus kasvaa vain 24,3 prosenttia. Käytettävissä olevista työtunneista työttömyyteen haaskaantuisi noin 1 161 miljoona tuntia, 24,8 prosenttia. Työvoima 2025 selvityksen mukaan työttömyysaste olisi 3,5 prosenttia, joka tarkoittaa, että normaali 1 765 tunnin henkiötyövuosi lyhenisi vaivaiseen 1 375 tuntiin.

Työn tuottavuus ja siitä saatava voitto on kuitenkin niin kova juttu, että se saattaa hyvinkin kasvaa arvioitua enemmän ja työttömyys olisi vielä pahempi.

Kun lamojen toistuvuus, sykli, on lyhyt, niin jossain vuoden 2024–25 paikkeilla iskee uusi lama ja työllisyystilanne heikkenee entisestään. Se saattaa vuonna 2050 tuotanto- ja tuottavuusnäkymien perusteella nousta jopa lähelle 50 prosenttia. Tuotannon ja työllisyydennäkymät ovat todella heikot, eikä eläkkeelle siirtyminen paranna työllisyyttä – ei pätkän vertaa.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, VATT, on julkaisut selvityksen, joka perustuu Tilastokeskuksen ennusteeseen. VATT ei ole huomannut, että väestön ikääntymisestä tehty ennuste on valhe. Se on tutkimuslaitoksena sokeasti uskonut ennusteeseen ja päätellyt, että työllisyys helpottaa, kun vuoteen 2025 mennessä sosiaali- ja terveysalalle tarvitaan 120 000 uutta työntekijää. Silloin alalla olisi yhteensä 450 000 työtekijää!

Se on kuitenkin vain sumutusta, sillä samaan aikaa selitetään, että valtio ja kunnat velkaantuvat vauhdilla. Sosiaali- ja terveysalan menot ovat suuret, siksi ne ovat myös leikkauslistojen kärjessä.

Näin se menee ja meitä viedään kuin pässiä narussa!

o o o

Kaikki nykyajan ongelmat ovat seurausta vapaakaupasta, pääomien ja tuotannon omistuksen keskittymisestä, pääomien ja tuotannon viemisestä pois maasta väkirikkaisiin ja halpatyövoiman maihin. Siksi työ vähenee ja työttömyys lisääntyy.

Palkkatyöläiset eivät voi jäädä ikuisiksi ajoiksi suurpääoman ja EU:n lobbareiden valheiden ja pahenevan kurjuuden vangiksi. Siksi palkkatyöläisten on pakko etsiä keinot, joilla voi yhdistää työläisten voimat luokkavoimaksi, lopettaa oikeiston valheet, pohjaton ahneus ja kapitalistien luokkaherruus.

Työläisten etujen hoitaminen ei onnistu puolueiden oman edun tavoittelulla, pelkällä puoluepolitikoinnilla. Sen alttarille on jo uhrattu liikaa palkkatyöläisten, työväenluokan, etuja ja elinmahdollisuuksia. Vain jaloilla äänestämällä – suuntaamalla yhteisrintamaan – palkkatyöläiset voivat synnyttää voiman, luokkavoiman, jolla voi muuttaa kaiken!

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.