perjantai 23. huhtikuuta 2010

Yhtiöittäminen

Kaikkivaltias ja kaukaa viisas

Kun Suomea liitettiin EU:n jäseneksi, oli täytätettävä sen ennakkoehtoja; tavaroiden ja pääomien vapaata liikkumista, budjetti rajoituksia ja julkista velkaa. Myös oma raha piti siirtää historiaan. Tämän piti riittää ja itsemääräämisoikeuden piti säilyä.

Tässä ennakkoehtojen toteuttamisessa huolehdittiin omaehtoisesti myös yritysten kilpailukyvystä leikkaamalla puolet pois yritys-, pääoma- ja osinkoveroista. Samalla kuntien kirjanpitolaki uusittiin, yhdenmukaistettiin yritysten kanssa. Sen soveltamisohjeet antoi kaikkivaltias ja kaukaa viisas kirjanpitolautakunta. Se ymmärsi muita paremmin EU:n tavoitteet ja määräsi, että kuntien on otettava taseisiinsa veroilla maksetut ja poistetut omaisuudet käyvästä arvosta.

Kunnat ovat kuuliaisesti noudattaneet annettuja määräyksiä. Taseisiin otetuista ja jo poistetuista omaisuudesta tehdään uushankintahinnan mukaiset poistot. Poistetaan poistettu! Tämän vuoksi yksityistä reippaasti halvempi, siis reippaasti halvempi kunnallinen palvelutoiminta muuttui kalliin näköiseksi. Se menetti ylivoimaisen kilpailukykynsä!

Jos yksityinen yritys ottaa taseeseensa poistettua omaisuutta, se syyllistyy väärennökseen ja omistajiensa harhaanjohtamiseen, josta joutuu leivättömän pöydän ääreen ja linnaan.

Ennakkoehtojen täyttäminen ei riittänytkään. Nyt tulee uusia määräyksiä, joilla viedään tuhkatkin pesästä, kun kunnat velvoitetaan yhtiöittämään kaikki laitoksensa taloushallintoa ja kirjanpitoa myöden. Siitä on jo valmisteilla laki, jonka taustalla on EU komission vaatimus. Yhtiöittämisestä seuraa, pikku hiljaa, kaiken kunnallisen toiminnan yksityistäminen.

Ajan oloon julkiset palvelut siirretään historiaan. Se tuloksena palvelujen hinnat nousevat. Tämän kehityksen suunnasta esimerkkinä voi ovat Yhdysvallat, jossa terveyden- ja sairaanhoito on kolme kertaa kalliimpaa kuin Suomessa.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.