keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

EK:n ohjelma

Madonlukuja ja vaaran vuosia

Luultavasti jokainen on kuullut puhuttava kahdestakymmenestä perheestä tai on ainakin kuullut Kristiina Halkolan niistä laulavan. Mutta kuinka moni on kuulut puhuttavan Yrjö Enteestä. Enne huomasi, että Suomen omistaa ja sen asioista päättää tämä piskuinen suurpääoman omistajien joukko.

Tuohon Enteen aikaan hallitukset hajosivat tuhkatiheään. Siitä Enne ajatteli, ettei sen ole väliä, kun todellinen hallitus on kahdenkymmenen perheen Teollisuusliitossa. Sen hallitus istuu ja pysyy vaikka poliittiset hallitukset vaihtuvat.

Nykyään kaikki hokevat, että aika on muuttunut. Totta. Enää ei ole Teollisuusliittoa, mutta nyt on sitä paljon mahtavampi Elinkeinoelämän Keskusliitto, EK. Sen hallitus on maan todellinen hallitus. Sen takana ovat rahat. Niiden voimalla se lukee madonluvut ja sanelee mihin suuntaan maata on vietävä.

o o o

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK on pitkään jankuttanut eläkepommista, työurien pidentämisestä ja eläkkeelle pääsyn myöhentämisestä. EK edeltäjineen on saanut paljon aikaan. Eläkelakeja on jatkuvasti korjattu ja aina huonompaan suuntaan.

Todella suuri uudistus astui voimaan 2005. Nyt eläkettä kertyy 18–52 ikävuosina 1,5 prosenttia ja 52–63 vuosina 1,9 prosenttia palkasta. Siitä saattaa kertyä eläkettä 60 prosenttia koko työelämän aikana tienatusta palkasta. Mutta – kun yli puolet työvoimasta on tuomittu pienipalkkaisiin pätkätöihin, on laskettavissa, että heidän eläkkeet jäävät todella kurjiksi. Jos on töissä 67 ikävuoden loppuun, tulee eläkkeen superkarttuma 4,5 prosenttia palkasta. Se parantaa eläkettä jopa tuntuvasti.

Eläkejärjestelmä on siis vahvasti työuran pidentämiseen kannustava järjestelmä. Siinä on kuitenkin kaksi ongelmaa; työntekijän jaksaminen ja työantajan halu pitää loppuun kaluttuja työntekijöitä superkarttuman töissä. Työelämä on muuttunut niin kylmän karuksi, että työura ei pitenekään, vaikka eläkkeelle pääsy ennen eläkeikää kokonaan estettäisiin.

Moni mahdoton asia on jo mahdollista. Vähäisintä eivät ole paskapuheet väestön ikääntymisestä. Tilaston mukaan vuonna 2008 oli 1946–90 syntyneestä 3 433 384 hengestä hengissä 1 778 776. Nyt Tilastokeskus väittää, että vuonna 2055 on 65 täyttäneitä 1 733 777 henkeä. Siis 1946 jälkeen syntyneistä ei enää kukaan kuole enne vuotta 2055. Tämä uskomaton pölvästimäisyys sisältyy suurpääoman kauhustrategiaan – kuka heidät elättää, kun työvoimakin loppuu!

Ennuste on mennyt läpi koko maan kuin häkä. Siihen uskovat kaikki kuin kirveen silmään. Sitä käytetään mm. eläkkeiden elinaikakertoimessa ja se puree todella kipeästi. Jos tänä vuonna joutuu 1600 euron kuukausieläkkeelle 55 vuotiaana, niin elinaikakeroin leikkaa siitä 91 euroa ja 60 vuotiaalta 35 euroa. Ne rahat jäävät eläkevakuutusyhtiöiden kasinopeleihin!

Tilastokeskus pelaa omituista peliä. Yhtäältä se väittää väestön ikääntyvän vauhdilla ja toisaalta kohtuullisesti vaikkakin on perusteettoman komeasti. 1950 syntyneiden elinajan odote 31.9.09 ennusteessa on vähintään 105 vuotta ja HS 4.6.10 jutussa miehet/naiset keskimäärin 85 vuotta. Siis jesuiittojen tapaan: tarkoitus pyhittää keinot!

o o o

Kauhunäkymät eivät jää tähän. Toukokuun lopulla Elinkeinoelämän Keskusliitto, EK, esitti uudelle hallitukselle ohjelmalliset tavoitteet. Kahdenkymmenen perheen Erkon äänitorvi julkaisi siitä ja sen neljäntoista kohdan vaatimuslistan eduskuntavaalien jälkeen tulevalle hallitukselle. EK:n tueksi se julkaisi päivää myöhemmin toisen jutun, jossa sanottiin, että "Maamme on yrittäjyyden edellytysten suhteen pohjasakkaa muihin maihin verrattuna.".

EK:n vaatimuksista kertova juttu oli koristeltu kaaviolla yhtiöverokannasta, jonka ensimmäinen vuosi oli 1993. Silloin OECD ja EU maissa yhtiöverokanta oli 38, mutta Suomessa 25 prosenttia. Suomi alensi yhtiöverokantansa ensimmäisenä ja – peräti puolella! Suomi aloitti alentamiskilpailun ja muut tulivat perässä. Sellaista pohjasakkaa!

Kaikki teollisuusmaat ovat taloutensa kanssa todella kusessa. Siksi Suomi voisi olla taas tiennäyttäjä. Nyt yhtiöverokanta voitaisiin palauttaa entiselleen, siis kaksinkertaistaa.

EK kuitenkin vaatii tasan päinvastaista. Se vaatii, että yhtiöverokantaa on alennettava 20 prosenttiin ja eikä pääomaveroa saa nostaa puhumattakaan siitä, että se muutettaisiin progressiiviseksi. Lisäksi se vaatii, että tappiolliselle yritykselle on palautettava sen aiemmin maksamat verot. Myös energia- ja sähköverosta on luovuttava. Suurpääoman säkki on pohjaton…

Se vaatii, että julkista sektoria on ajettava alas ja toiminnat ulkoistettava ja julkiset liikelaitokset lopetettava, yksityistettävä. Lukukausimaksut korkeakouluissa on otettava käyttöön. Työttömyyden sosiaaliturva on lopetettava ja joustavat työsuhteet on turvattava lailla. Työuria on pidennettävä.

o o o

Tässä olivat pähkinänkuoressa Elinkeinoelämän Keskusliiton madonluvut eduskuntavaalien jälkeen tulevalle hallitukselle. Nyt tiedämme mihin suuntaan EK ohjaa Kokoomusta, Kepua, RKP:tä ja vihreitä, mutta myös demareita, joilla on vahvat perinteet kuunnella ja toimia siten kuin suuren rahan isoiset sanovat ja tahtovat.

Kun Vasemmistoliiton ryhdistäytymisestä ei ole takeita, elämme vaaran vuosia. Heistä vasemmalla on suurpääoman pyrkimyksille ainoa todellinen vaihtoehto. Radikaalin vasemmiston on jo korkea aika, tavalla tai toisella, yhdistää voimansa. Se on sinulle ja minulle, meille kaikille, koulutuksesta ja ammatista riippumatta ainoa todellinen mahdollisuus, jolla voi turvata valtavan enemmistön edut ja oikeudet!

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.