tiistai 27. heinäkuuta 2010

Venäjä

Venäjä, Venäjä, Venäjä

Ensimmäisen maailmansodan, sisällissodan, ulkomaiden interventioiden ja valkoisten sabotaasien vuoksi Neuvosto-Venäjä oli lähes kivikaudella. Lisäksi toinen maailmansota aiheutti suunnattomia menetyksiä. Alikehittynyt ja köyhdytetty suunnattomasta kurjuudesta kärsivä maa kasvoi 25. vuodessa tuotannon, tieteen, taiteen ja puolustuksen ehdottomaksi suurvallaksi. Sitä kukaan ei voi asiallisesti kiistää. Vastaavaa huikeaa kehitystä ihmiskunnan historia ei ole nähnyt, eikä tule näkemään.

Joensuun Yliopiston Venäjän tutkija ja Helsingin Yliopiston dosentti Arto Luukkanen on saanut Yleisradiossa tunnustusta. Jokainen vähänkin itseään kunnioittava kuuntelija ei voi kuin hämmästellä hänen "tieteellisen" perustansa kummallisuutta. Luukkaisen mukaan(13.7) vasta nyt, kun vasemmiston taistolainen ideologia on kärrätty historian romukoppaan, voidaan tehdä ideologiasta vapaata rehellistä tutkimusta.

Luukkainen siis väittää, että vain vasemmistolaisilla on ideologia. Porvarillista ja oikeistolaista ideologiaa ei ole! Sanomattakin lienee selvää, että Luukkaisen kaltaiset muka "ideologiasta vapaat" tutkijat ja kaikki ideologiasta vapaat sanansäilän heiluttajat meillä ja maailmalla välttävät rehellisyyttä. Edelläkävijät väärentävät tietoisesti ja perässätulijat tietämättään, tiedottomasti, ja siitä maksetaan. Neuvostoliiton vallankumouksellisen myönteinen kehitys käännetään vastakohdakseen.

Mediassa aina silloin tällöin näkyy vakuuttelu, että vasta nyt kapitalistisen Venäjällä menee lujaa. OECD:n tilastojen mukaan sen tuotanto kasvaa ripeästi. Kapitalistisen kaappauksen jälkeen kaudella 1995–2009 bkt on kasvanut keskimäärin 12,3 ja asukasta kohden 13,1 prosenttia vuodessa. Kapitalistisessa maailmassa se näyttää hyvältä.

Mutta kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Vuonna 1920 sisällissodan jälkeen Neuvosto-Venäjän väestö oli 139,4 miljoonaa. Vuonna 1989 Neuvostoliiton väestö oli 293 miljoonaa. Se oli kasvanut keskimäärin 1,7 prosenttia vuodessa. Jos väestön määrään lisätään toisessa maailmansodassa kuolleet ja vähennetään uusien valtioiden liittymisten väestömuutokset, todellinen väestön kasvu olisi ollut 2,0 prosenttia vuodessa. Suomen vastaava luku jää alle prosenttiin mm. työttömyyden aiheuttaman suuren maastamuuton vuoksi.

Venäjän osuus Neuvostoliiton väestöstä vuonna 1989 oli 55 prosenttia, 161,2 miljoonaa. Tosin venäläisiä oli 170 miljoonaa, mutta tähän lukuun kuuluvat myös Venäjän ulkopuolella asuneet. Kaudella 1990–1995 väestömäärän lasku oli keskimäärin 1,6 prosenttia vuodessa. Viidessä kapitalismiin siirtymisen ensimmäisen vuoden aikana mm. palkat, sosiaaliturva ja -palvelut sekä eläkkeet ajettiin alas. Samalla aiheutettiin hyperinflaation. Syntyi todellinen kaaos ja työttömyys räjähti käsiin. Kaikki tämä vaati 12,8 miljoonan ihmisen hengen.

Vuonna 2009 Venäjän väestö oli enää 142 miljoonaa. Väestön supistuminen on jo jatkunut lähes pari vuosikymmentä ja supistuminen jatkuu. Kahdessakymmenessä vuodessa kapitalismiin siirtyminen on vaatinut 19,2 miljoonan venäläisen hengen. Kauanko väestön supistumien jatkuu tai päättyy ja kääntyy jos kääntyy kasvuksi, se jää nähtäväksi.

OECD:n tilaston mukaan 1995 Venäjän bkt oli 5 612 dollaria asukasta kohden. Neuvostoliiton ja sosialismin viimeisenä vuotena 1990 bkt oli vähintään 19 206 dollaria asukasta kohden. Se supistui 73,1 prosenttia, keskimäärin 14,6 prosenttia vuodessa. Laskentatavasta ja käytetystä valuuttakurssista riippuen se saattoi olla paljon suurempikin, sillä asiaa tuntevat venäläiset itse arvioivat kokonaistuotannon supistuneen 80 prosenttia. On huomattava, että Neuvostoliitossa ei laskettu bkt:tä vaan kokonaistuotanto, joka on bkt:n verraten parempi tapa ja enemmän kuin kaksikertainen, sillä se sisältää myös tuotantovuoden alussa olleiden ja kulutettujen varastojen uusinnan.

Nyt OECD sanoo, että 2009 suhteellisen nopean kasvun ansiosta bkt olisi kasvanut 15 935 dollariin asukasta kohden. Se on siis vähintään 17 prosenttia pienempi kuin Neuvostoliiton hajottamisen ja sosialismin alasajon alkaessa. Kuten tunnettua sosialismin aikana tulonjako oli varsin tasainen, mutta kapitalismiin siirtymisen jälkeen tuloerot ovat kasvaneet huikeiksi. Venäjällä kuten kaikissa kapitalistissa maissa todella suuren enemmistön toimeentulo ottaa tosi koville, mutta todella pienen pieni vähemmistö, kapitalistit, elää ruhtinaallisesti.

Neuvostoliittoon ja sosialismiin kielteisesti ja vihamielisesti suhtautuvat kuvittelevat olevansa ideologiasta vapaita, vaikka kukaan ei sitä voi olla. Joku tietoisesti ja toiset tietämättään kuvittelevat, että vapauden harha oikeuttaa puhumaan mikä päähän pälkähtää ja sylky suuhun tuo. He hokevat tietäen ja tietämättään porvarillisen vapaan "tutkimuksen", median ja oikeistolaisen ideologian tuottamia mantroja sosialismin vainoista, puhdistuksista ja hirmuvallasta.

Toisessa maailmansodassa Hitlerin valtaamilla alueilla Virossa, Latviassa, Liettuassa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Moldaviassa, Venäjällä ja Krimillä löytyi joukoittain niitä, jotka avustivat tai suoraan liittyivät SS:ään ja Whermachtiin. Meitä lähinnä olevat virolaiset olivat erityisen aktiivisia. Whermachtin riveissä heitä oli yli 20 000 miestä. He olivat ahkeria kommunistien ja neuvostovirkamiesten tappajina. He tappoivat kaikki Viron juutalaiset. Siitä virolaiset saivat Hitleriltä "Judenfrei" (juutalaisista vapaa) kunniamaininnan!

Sodassa monet Saksan fasisteihin liittyneet natsit kaatuivat, mutta monet selvisivät hengissä. Osa henkienjääneistä painui maanalle jatkaen taistelua neuvostovaltaa vastaan murhilla ja sabotaaseilla. Kaikkia Saksan fasisteihin liittyneitä natseja ja heitä avustaneita ei saatu puhdistettua. Virossa maanalaisia terroristeja sanottiin metsäveljiksi. Viimeisin heistä antautui vasta 60-luvun lopulla.

Suomessa vainon mantra on kirjallisesta keskinkertaisuudesta huolimatta saanut jopa Finlandia palkinnon ja kansainvälistä kiitosta. Tarina kertoo Neuvosto-Viron harjoittamasta "puhdistuksesta" ikään kuin se olisi sosialismin tapa tavan ja vainoa vainon vuoksi. Tarinan jättää sanomatta, että vainon ja puhdistuksen kohteena olivat Viron natsit ja fasistit. Tällainen natsimenneisyyden kiero helliminen ja henkiinherättäminen kertovat Neuvostoliiton fasismin puhdistuksen hentomielisyydestä. Se jätti myös Venäjällä henkiin idut, joista tänään versoo fasistien ja natsien "vainon" surkuttelu ja SS-miesten muiston kunnioittaminen.

Arto Luukkaisen kaltaiset muka ideologiasta "vapaat" tutkijat väärentävät tietoisesti ja perässätulijat tietämättömyyttään Neuvostoliiton historiaa ja sen ennennäkemättömän upea kehitys käännetään vastakohdakseen. Se, mikä kapitalismissa vaati 250 vuotta tehtiin Neuvostoliitossa 25 vuodessa!

Venäjä on pienenäkin suuri. Aitona kapitalistisena maana se kuitenkin poikkeaa oleellisesti muista kolmessa suhteessa. Ensinnäkin se on avaruuden ja ydinaseiden suurvalta. Toiseksi sen valtavalla alueella on vertaansa vailla olevat mineraali- ja energiavarat. Yhdysvalloissa, joka on taloudellisissa vaikeuksissa, se tiedetään ja sen luonnon rikkauksia kadehditaan. Yhdysvaltalaisen suurpääoman varat ovat kiinni ympäri maailmaa. Ne ovat tuottoisia joten niiden irrottaminen Venäjän ostamiseen onnistu eivätkä ne muutenkaan riitä. Siksi Venäjää yritetään saartaa yhdysvaltalaisille sotilastukikohdilla ja ohjuksilla. Kolmanneksi Venäjällä on vahva sosialismin menestyksen historia, joka puuttuu muilta vanhoilta ns. teollisuusmailta.

Neuvosto-Venäjä kasvoi 25. vuodessa kurjuudesta tuotannon, tieteen, taiteen ja maan puolustuksen ehdottomaksi suurvallaksi. Se on venäläisten ihmisten kokemuksessa, muistissa ja historian kirjoissa. Siksi vanha kapitalistien maailma on varpaillaan. Siksi se pelkää, että jonain päivänä Venäjälle ilmestyvät uudet leninit ja stalinit, jotka jälleen järisyttävät maailmaa. Siksi oikeiston kolme suurta pelkoa ovat – Venäjä, Venäjä, Venäjä!

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.