21.8.10

USA:n sotilasmenot

Että maailma olisi turvallisempi paikka elää

Yhdysvaltojen puolustusministeriön, Pentagonin 16.8 julkaistun raportin mukaan Kiina kasvattaa merkittävästi sotilaallista voimaansa. Sen vaikutuksen torjumiseksi myös Japanin olisi lisättävä sotilaallista voimaansa.

Kysymys on siitä, että Yhdysvallat haluaa pitää vallassaan 702 sotilastukikohdallaan 132 miehittämänsä maata. Lisäksi se haluaa hallita kaikkia maailman merireittejä. Maailman alistamista sotavoimalla valtaansa se perustelee kansallisilla eduilla ikään kuin sillä olisi jotain sellaisia myötäsyntyisiä etuja, joita ei ole muilla mailla.

Sotilaallisella ja osin taloudellisella voimallaan se lypsää maailman maista suunnattomia voittoja. Ne eivät ole kansallisia etuja – vaan yksin kapitalistisia voittoja, joiden hankkimisen se haluaa varmistaa sotavoimalla. Samalla se turvaa myös liittolaistensa osallistumisen voittojen hankintaan ulkomailta. Myös liittolaisilla on suuret sotilasmenot, joilla se turvaa omat etunsa.

Yhdysvaltojen kansalliset, (kapitalistiset) edut ovat viimevuosikymmeninä korostuneet, kun sen kilpailukyky maailman markkinoilla on erittäin heikko. Siitä johtuu, että sen aineellinen tuotanto, ainoa lisäarvo lähde, on enää 25 prosenttia bkt:stä. Pysyäkseen kunnossa se imee iilimadon tavoin itseensä muulla maailmassa tuotettua lisäarvoa. Yhdysvaltojen "kansallisten etujen" kääntöpuolena on ennen muuta köyhien, mutta luonnonvaroiltaan rikkaiden, maiden ja kansojen pysyminen köyhinä ja kurjuudessa. Alikehittyneet maat tarjoavat myös halpaa työvoimaa.

Vuonna 2009 USA:lla sotilasmenot olivat 738,0 miljardia dollaria, 2444 dollaria asukasta kohti. Toisella eli itäisellä suunnalla Venäjän ja Kiinan puolustusmenot olivat yhteensä 117 miljardia dollaria, 81 dollaria asukasta kohti. USA:n verraten niiden sotilasmenot olivat vain 3,3 prosenttia asukasta kohti!

USA:n huikeiden imperialististen sotilasmenojen lisäksi se vaatii erityisesti Nato-liittolaisilta hurjia panostuksia (3 % bkt:stä) kansalaisten toimeentulon kustannuksella. USA rahoittaa taloudellisesti heikkojen liittolaistensa sotilasmenoja suoraan julki ja salaa. Esimerkiksi Israel saa siltä vuosittain taloudellista tukea noin 70 miljardia dollaria. Aivan äsken kerrottiin, että USA lahjoittaa sille mm. 80 huipputeknistä hävittäjää. Miksi ne annetaan Israelille juuri nyt? Palestiinalaisten poistamiseksi kartalta, yleensä arabeja vastaan vai vain Iranin ydin ja muiden joukkotuhoaseiden hävittämiseksi?

Kiinan puolustusmenojen pikkuruisesta kasvusta ei kenenkään kannata olla huolissaan niin kauan kun USA:n lentotukialukset ja niiden saattuelaivastot kumppaneineen harjoittelevat Kiinan ja Pohjois-Korean merirajoilla. Kun Kiinan sotilasmenot ovat sitä luokkaa, että sen lentotukialukset parveilevat Atlantilla, Meksikon lahdella, Kalifornian ja Alaskan rannikon tuntumassa, vasta sitten kannattaisi huolestua – eli ei koskaan.

USA:n mielettömän suuret sotilasmenot syntyvät yhtäältä yksityisestä asetuotannosta ja sen kehittämästä huippu kalliista aseteknologiasta ja niistä saatavista äärimmäisen suurista voitoista. Aseteollisuuden lobbarit ovat kahdensadan vuoden aikana onnistuneet luomaan aseille vaihtuvilla uhkakuvilla uskomattoman kysynnän. Toisaalta siitä, että se pullistelee lihaksiaan ja harjoittaa sapelinkalistelua ympäri maailmaa turvatakseen kolonialistiset "kansalliset etunsa" ja laajentaakseen imperialistista vaikutusalaa.

Voi olla, että Kiina kasvattaa sotilaallista voimaansa, mutta se on täysin olematonta USA:n ja sen Nato-liittolaisten kasvaneiden, ennestäänkin suurten sotilasmenojen uhan edessä. Ilmeisesti kukaan ei tiedä USA:n oman alueen todellisten puolustusmenojen tarvetta. Luultavasti Venäjän ja Kiinan mallia varovasti mukaillen sen puolustusmenoihin näyttäisi riittävän 74 miljardia, 239 dollaria asukasta kohden. Erotuksen 664 miljardia euroa, 2142 euroa asukasta kohden se voisi käyttää ne sen talouttaan uhkaavan katastrofin torjumiseen, koulutuksen ja sosiaaliturvan kehittämiseen – ja maailma olisi paljon turvallisempi paikka elää!

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.