maanantai 27. joulukuuta 2010

MEITÄ HUIJATAAN!

Vuosia meitä on huijattu väittämällä ilman pienintäkään näyttöä, että maassa tikittää eläkepommi. Vihdoin viime vuonna (31.9.10) Tilastokeskus teki mullistavan ennusteen, jolla se "todistaa" väestön hurjan ikääntymisen todeksi. Sen mukaan 1976–2005 syntyneistä 1 860 594 on vuonna 2070 hengissä ja maassa 1 786 917 (96,0 %) siis lähes jokainen. Jo tämä osoittaa, että ennusteessa ei ole totuuden häivää. 1916–45 syntyneestä 2 377 098 hengestä on tänä vuonna hengissä noin 944 000 (39,7 %).

Vuosina 1990–05 syntyi 900 603 henkeä. Tilastokeskuksen mukaan heistä jokaisen pitää olla elossa vuonna 2070. Lisäksi yli 80 vuotiaita pitää olla elossa 886 314 henkeä, että ennuste yhteensä 1 786 917 henkeä toteutuu. Mutta aina joku muuttaa pysyvästi ulkomaille ja kuolemakin korjaa satoaan, niin vuosina 1976–2005 syntyneestä 1 860 594 ihmisestä ennustekauden lopussa yli 64 vuotiaita on hengissä noin 846 000 (45,5 %) ja lisäksi muutama tuhat yli 95 vuotiasta joten ennusteessa vuoden 2070 kohdalla on ikäihmisiä liikaa noin 935 000 henkeä (110 %).

Tällä huijauksella eläkevakuutusyhtiöt ovat saaneet, mitä ovat halunneet!

Tähän liittyy myös ns. huoltosuhde. Se tarkoittaa alle 15 ja yli 64 vuotiaiden eli huollettavien määrää suhteessa sataa työikäistä kohti. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 huoltosuhde olisi 65 huollettavaa, mutta 2060 peräti 79 huollettavaa sataa työikäistä kohden. Vuonna 1960 huoltosuhde oli huonoin eli tasan 60. Kun Tilastokeskuksen ennusteesta korjataan yli 64 vuotiaiden määrä sellaiseksi kuin se näyttää toteutuvan, niin vuonna 2025 huoltosuhde on huonoin – 59 huollettavaa sataa työikäistä kohden. Sen jälkeen huoltosuhde paranee. 2040 se on 54 ja sille tasolle se näyttää jäävän, ellei syntyvyys kasva ennustetta nopeammin.

Eläkevakuutusyhtiöillä on todella mahtavat eläkerahastot, joita ei kukaan omista, mutta joita ne käyttävät omiin ökypalkkohin ja palkkioihin, mutta lisäksi ja pääasiassa kapitalistit käyttävät niitä monenlaisiin osake-, kiinteistö-, arvopaperi- ja tavara-, termiini- sekä mielikuvituksellisiin kaiken maailman johdannaisvedätyksiin. Eläkepommin ja väestön raju ikääntymisen idea keksittiin kauan sitten sitä varten, että niillä voitiin perustella eläkerahastojen kasvattaminen. On selitetty, että väestö ikääntyy joten tel-maksuja pitää nostaa reippaasti. Samalla korotettu, että ennen muuta työntekijöitten maksuosuutta on korotettava. Työnantajien osuutta ei voi nostaa, sillä se, kuten väitetään, vaarantaa kilpailukyvyn.

Ennusteen mukaan näyttää siltä, että kaikkien, mutta ennen kaikkea yli 80 vuotiaiden määrän on kuviteltu kasvavan huimaavasti. Sen mukaan vuoteen 2055 mennessä yli kahdeksankymppisten määrän ennustetaan kasvavan yli kolminkertaiseksi ja eläkemenot yli äyräiden. Siksi eläkkeisiin on kehitetty elinajanodotteen kerroin, jolla eläkkeitä leikataan muka elinajan pidentymisen perusteella. Ketään ei kiinnosta se, että eläkkeelle pääsee enintään puolet työvoimasta, vaikka kaikki ovat lihottaneet rahastoja. Nykyään eläkerahasto on henkilökohtainen, mutta omaisilla ei ole siihen perintöoikeutta – perintäoikeus on yksin eläkevakuutusyhtiöillä, joiden pääoma sen ansiosta kasvaa koko ajan!

Kaikesta huolimatta eläkerahastoja halutaan kasvattaa eläkkeiden tasoa heikentämällä, eläkkeelle pääsyn estämisellä, eläkeiän pidentämisellä ja työntekijäinen eläkemaksuja korottamalla, mutta tälle halulle ei ole ollut hyviä menneiden aikojen (teollistamista tukevia) perusteluja. Rahastojen kartuttaminen onkin yhä enemmän, ellei yksinomaan koti- ja ulkomaisten kapitalistien rikastumisen keinoista. Siksi heidän edusmiehensä, Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK), vaatii – ja suurella hartaudella! – milloin mitäkin huononnuksia toteutettavaksi. Hiljattain (HS 20.11.10) se vaati eläkkeelle siirtymisen alaikärajan nostamista nopealla aikataululla 65 ja hitaalla 67 vuoteen. Sitä EK perustelee aiempaa muka paremmalla tiedolla eliniän pidentymisestä.

Kuten tiedetään ennusteita voi esittää kuka tahansa, mutta ne eivät koskaan ole vakuuttavia. Vakuuttavuus saadaan vasta, kun perustelut esittää virallinen ja kaiken arvovallan omaava taho. Se taho on Tilastokeskus. Se voi esittää ihan mitä hyvänsä, sillä sen sanoma on ainoa ja lopullinen totuus. Esimerkiksi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) ja Eläketurvakeskus (ETK) sanovat, että heidän asiansa ei ole asettaa sen tietoja kyseenalaisiksi. Ja kuten näyttää sitä eivät uskalla tehdä kukaan muukaan.

Eläkerahastojen kasvattaminen tavalla tai toisella on eläkevakuutusyhtiöiden kannalta tarpeen, sillä sijoituksissa maailman rahamarkkinoilla voi tulla ja on jo tullut reippaasti takkiin. Niitä eläkevakuutusyhtiöt eivät tappioita suuremmin sure. Ne tietävät, että kansan käsi on karttuisa. Kaikissa peleissä, myös rahapelissä niin suurissa kuin pienissäkin, toisen häviö on toisen voitto ja aina ja viimekädessä vain yksityiset kapitalistit voittavat ja työläiset häviävät. Työläiset maksavat tappiot!

Vuosia on huijattu hokemalla, että kun suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle työvoima loppuu. Ketään ei kiinnosta se, että poikkeuksia lukuun ottamatta, suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä, eikä työvoima ole loppunut – vain työ on vähentynyt. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2000 työikäisiä oli 3,49 miljoonaa, 2050 heitä on suunnilleen saman verran. Jos kasanterveys, koulutus ja työllisyys hoidetaan kuten pitää, eikä ihmisiä syrjäytetä työvoiman ulkopuolelle, niin silloin neljänkymmenen vuoden kuluttua työvoimaa ja eläkemaksujen maksajia on reippaasti nykyistä enemmän, mutta työtä ja eläkeikäisiä nykyistä vähemmän.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.