sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Oksanen

Miksi Sofi Oksasta ylistetään ja palkitaan?

Meidän jokaisen pitää tietää, että kapitalismissa on ajoittain vaikuttavia poliittisia virtauksia. Ne voivat olla hallitsevia, ajoittaisia tai molempia alueellisina. Aikanaan Euroopan kapitalismissa kukoisti Hitlerin natsismi ja Mussolinin fasismi. Nyt hallitsevaan asemaan pyrkii äärioikeistolainen uusliberalismi.

Natsit ja fasistit eivät siis olleet kapitalismin, kapitalistien vihollisia. Toisen maailmansodan jälkeen tuomiolle joutuikin vain sellaiset muutamat harvat natsit ja fasistit, jotka olivat suurimpia syyllisiä ja hirmutekojen arkkitehteja. Hävittyään sosialismin vastaisen sodan he joutuivat tuomiolle yhtäältä sosialistien vaatimuksesta sotarikollisina ja toisaalta kapitalismin maineen tahraajina. Pääosa länteen loikanneina selvisi kolhuitta sijoittuen uudelleen ja nopeasti kapitalistisen pääoman palvelukseen – jopa yhteiskunnan ylimmille portaille.

Fasistit ja natsit olivat ennen muuta sosialismin ja kommunistien vihollisia. Sodan jälkeen heitä jäi joukoittain Neuvostoliittoon ja uusiin sosialistisiin maihin. Valtaosa heistä nöyrtyi hyväksyen sodan lopputuloksen, mutta osa ei sitä koskaan hyväksynyt. Heidän syntiensä taakka oli liian suuri. Virossa he onnistuivat tappamaan jokaisen juutalaisen perheineen ja lisäksi joukon sinne muualta rahdattuja juutalaisia. Eivätkä maahan jääneet kommunistitkaan säästyneet. Siksi virolaiset natsit ja fasistit jatkoivat metsäveljinä maan alta ja metsistä ryöstäen pankkeja, säästökassoja, kauppoja ja apteekkeja sekä tappamalla kommunisteja ja neuvostovirkamiehiä kuten he nyt rintaansa röyhistellen puuhiaan kuvaavat.

Nykyään Viron metsäveljien kaltaisia tuholaisia nimitetään terroristeiksi, joista Neuvostoliitto yritti päästä eroon. Hyväuskoisuuden, jopa hentomielisyyden vuoksi se onnistui varsin huonosti. Sitä todistaa mm. se, että heti Neuvostoliiton hajottamisen jälkeen fasistit, natsit ja SS-metsäveljet ilmaantuivat kupujen yöstä sankaritarinoineen.

Tähän fasistien ja natsien sankaritarinoiden joukkoon kuuluu romanttiseen tarinaan verhottu Sofi Oksasen romaani "Puhdistus". Siksi sitä palkitaan. Kaunokirjallisena teoksena se on enintään keskinkertainen, mutta natsille ja fasisteille anteeksiantavana ja syvästi sosialisminvastaisena tarinana se on ylistetty ja palkittu. Sen saama tunnustus ei välitä Osasen tuntemasta sympatiasta ja säälistä natseja ja fasisteja kohtaan, kun romaani niin ansiokkaasti tuomitsee Neuvostoliiton pyrkimykset puhdistaa maansa fasistisista terroristeista.

Kapitalismiin kuuluvat erilaiset poliittiset järjestelmät, jotka syntyvät kansalaisryhmien, ennen muuta kapitalistien ja palkkatyöläisten välisten voimasuhteiden perustalle. Fasismi ja natsismi ovat oikeistolaisinta ja hyvinvointivaltio vasemmistolaisinta. Markkinatalous irtaantuu hyvinvointivaltiosta siirtyen oikealle lisäämällä pääoman väkivaltaa. Kapitalismin äärioikeistolaiset järjestelmät fasismi ja natsismi eivät ole eivätkä tule olemaan mikään harmi kapitalismille, mutta vasemmistolaisin sosialistinen järjestelmä on ollut ja tulee aina olemaan kapitalismin suurin pelko ja ongelma.

Oikeistolaisessa taistelussa sosialismia vastaan Sofi Oksanen on kantanut kortensa äärimmäisen oikeistolaisuuden kekoon ja on siten palkintonsa ansainnut.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.