lauantai 26. helmikuuta 2011

Nokia

Muuttuuko Nokia historian episodiksi?

Nokia näyttää olevan myrskyn silmässä. Kukaan ei oikein näytä tietävän mihin se on menossa. Nostaako Microsoft sen uuteen lentoon vai meneekö se Microsoftin avulla suden suuhun? Kas siinä on kysymys.

Olkoon miten hyvänsä, niin Nokia on suuryritys. Viimevuoden lopussa sillä oli työntekijöitä 132 000. Tuotantolaitoksia oli yhdeksässä maassa. Kuudessatoista maassa oli tutkimus- ja tuotekehitystä, jota teki noin 39 000 henkeä. Sen liikevaihto oli viimevuonna 42,4 miljardia euroa ja liikevoittoa siitä kertyi 2,1 miljardia euroa (5,0 %).

Mikäli vanhat merkit edelleen pitävät, niin siitä jaetaan osinkona 1,5 miljardia euroa eli 2,0 miljardia dollaria, josta 1,7 miljardia menee ulkomaisille omistajille.

Ulkomaalaiset omistavat Nokiasta 84,4 prosenttia. He ovat kasvottomia, eikä heitä kiinnosta muu kuin osinko ja osakkeiden kurssikehitys. Osinkoa on helpompi hallita kuin osakkeiden arvoa.

Kun Yhdysvallat aina katselee maailmaa yksin sen kanallisten etujen pohjalta, ei kannata suuremmin hämmästyä jos ajan kuluessa toteutuu suomalaisten kauhuskenaario. Siinä Nokia ja Microsoft näkevät enimmäisvoittojen, osinkojen ja osakkeiden markkina-arvon vaativan yhdistymistä ja ne yhdistyvät. Silloin Nokia muuttuu pelkäksi historian episodiksi.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.