maanantai 18. huhtikuuta 2011

Kriisi

KAPITALISMIN YLEINENKRIISI

On arveltu, että Perussuomalaisten vaalivoiton perustana oli Suomen identiteettikriisin. Siitä ei ole kysymys. Kysymys on kapitalismin yleisestä kriisistä, jossa kaikkialla vaikuttavat lähes samat ongelmat, seuraavat "top 10".

1. Itsenäisyys on menetetty, kun EU päättää 60–70 % laeista.
2. Pääomien, tavaroiden, palvelusten ja ihmisten vapaa liikkuminen toteutettiin EU:n vaatimuksesta.
3. Kotimarkkinoiden alkutuotannosta (maatalous) ja jalostuksesta (teollisuus) hävisi noin 50 tuhatta yritystä ja lisäksi suuri määrä maatiloja.
4. Kotimarkkinatuotannon supistuminen 1990–2008 on korvattu tuonnilla, joka kasvoi €58,1 miljardia. Sillä menetettiin 400 tuhatta työvuotta ja työttömyys kasvoi 600 tuhanteen henkilötyövuoteen, eikä parempaa ole näköpirissä.
5. Pankit ja suuryritykset ja niiden päätösvalta on myyty ulkomaille.
6. Pääomien maasta vienti on kasvanut vuoden 1990 €27,5 miljardista vuoden 2010 €535 miljardiin, kun koko tuotantopääoman arvo on €394,7 miljardia yritysten ja pankkien myynnistä on saatu muhkea voitto.
7. Pääomien ja tuotannon globaalin keskittymisen vuoksi telakat, metalli-, metsä- ja paperiteollisuus sekä nyt vielä puhelinjätti Nokia hiipuvat.
8. Globaaleilla markkinoilla työn tuottavuus kasvaa tuotantoa nopeammin ja työvoiman tarve vähenee, työttömyys lisääntyy.
9. Globaalit markkinat tuottavat tavaroita kysyntää enemmän, joka jatkuvasti aiheuttaa liikatuotannon ongelman ja vaikeuttaa teollisen tuotannon voittojen kasvua.
10. Globaaleilla rahamarkkinoilla on 750 tuhatta miljardia dollaria, josta termiineinä, futuureina ja johdannais-sopimuksissa on keinottelupääomaa (virtuaalirahaa) yli 633 tuhatta miljardia dollaria. Siitä syntyvät yhä nopeammin toistuvat finanssikriisit, joiden tappiot maksetaan eläke- ja verovaroista.

Näistä johtuvia suotuisia näköaloja ei kukaan ole osoittanut. Toistetaan vain mantroja talouskasvun ja työllisyyden turvaamisesta, vaikka väestön omat, läheisten tai muiden kokemukset kertovat turvattomuuden ja pahoinvoinnin lisääntymisestä.

Maailma on kapitalistisen yleisen kriisin kourissa. Siitä se ei enää selviä, mutta se tekee voitavansa tullakseen sen kanssa toimeen vakuusrahastoineen mahdollisimman pitkään. Kapitalismin yleinen kriisi on kuin ruutitynnyri – sen sytytyslangan pituutta, sen sytyttäjää ja syttymisen hetkeä ei kukaan tiedä.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.