perjantai 22. huhtikuuta 2011

EU artiklat

EI SÄÄLIÄ, EI ARMOA

Kun pankit antavat lainaa sinulle tai minulle vaikkapa asunnon ostamiseen tai yrityksen perustamiseen, ne vaativat vakuuksia, joiden arvosta ne hyväksyvät vain osan. Kun sitten joudut työttömäksi tai yrityksesi ajautuu syystä tai toisesta konkurssiin, pankit ulosmittaavat vakuutesi. Yleensä se on asuntosi ja pahimmassa tapauksessa isäsi ja äitisi asunto. Siinä pankit eivät tunne enempää sääliä kuin armoakaan.

Portugali oli aina 1950-luvulle saakka siirtomaista rikkautta riistävä mahtava isäntä. Niinpä suuren menneisyyden unohtaen Espanjan, Saksan, Ranskan ja Britannian mutta myös monien muiden maiden pankit äyskäröivät sinne 171 miljardia euroa. Pankit havittelivat sen siirtomaa-ajan olemattomia rikkauksia.

Pankkien piti tietää, että velka sellaisenaan ei ole älyttömän suuri, vain 20 % Suomen velkaa suurempi. Mutta Portugalin tuotanto on mitättömän pieni, vain 46 % Suomen tuotannosta, joten siitä ei synny sellaista tuloa, jolla voi hoitaa moiset velat. Pankit ottivat siis tietoisen riskin ja hävisivät!

Mutta ei hätää, ajattelivat pankit, sillä ne tunsivat Portugalista kotoisin oleva vuonna 1956 Lissabonissa syntyneen EU:n hallitsijan José Manuel Barroson. Sieltä se apu lähtee. EU perustuslain artiklat 122, 123 ja 125 kieltävät unionin, EKP:n ja jäsenmaiden vastuun toisten maiden veloista ja yhteisvastuun. Kuten me ja kaikkivaltiaat tietävät, niin laki ei ole kuin se kirjoitetaan vaan siten kuin se luetaan. Siksi Barroso lukee sitä niin, ettei pankeille saa tulla tappioita, siksi euro-maiden kansat joutuvat ne maksamaan. Samalla Portugalin ennestäänkin kovilla olevaa kansaa kuristetaan julmasti leikkauksilla ja säästöillä henkihieveriin ja monen monet hengiltä.

Vaikka pankit eivät tunne enempää sääliä kuin armoakaan, niin sinun ja minun on säälittävä niitä ja maksettava niiden ahneudesta syntyneet tappiot. Siinä sitä on naurussa pitelemistä – vai kansallistetaanko koko suurpääoman pankkilaitos!?

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.