maanantai 30. toukokuuta 2011

Kestävyysvaje

MISTÄ TULEE KESTÄVYYSVAJE?

Hallitusneuvottelut pidetään paksun sumuverhon takana. Tihkunut tieto kestävyysvajeesta näyttää olevan suuri huijaus. TV 1 uutisissa kerrottiin, että sen muodostavat valtion, kuntien ja eläkerahastojen velat.

Tähän eläkerahastojen velkaan on koira haudattu ja se koira on varsinainen jättiläinen, kromosomikoira!

Eläkerahastoissa ei ole velkaa. Rahastot ovat kasvaneet melkoisella vauhdilla, sillä 1980 niiden koko oli 6,7 miljardia euroa, mutta 2009 ne olivat 124,6 miljardia euroa – eli 117,9 miljardia euroa suuremmat.

TV 1 uutisten mukaan julkinen vuoden 2008 velka oli noin 62 miljardia euroa. Syyskuussa 2009 alkaa jyrkkä kasvu. Suomen Pankin mukaan se on parin vuoden kuluttua 108 miljardia. Kestävyysvaje kasvaisi kahdessa 46 miljardia euroa, 74 prosenttia.

Mikä tämän jyrkän kasvun selittää?

Vakuutusmatematiikalla lasketaan eläkevastuu eli se, paljonko eläkerahastoissa pitää olla varoja, että myös tulevaisuuden eläkkeet voidaan maksaa. 30.9.2009 tapahtui eläkevastuissa radikaali muutos, kun Tilastokeskus julkaisi uuden väestöennusteen. Siinä yli 64 vuotiaiden määrä kaksinkertaistui, joten vastuu tulevista eläkkeistä myös kaksinkertaistui.

Väestökehitys voidaan varsin tarkasti laskea. Kaudella 1960–2009 alaikäisten määrä on supistunut 452 tuhannella, 34 prosenttia. Seuraavan viidentoista vuoden aikana elossa olevien ikääntyneiden määrä kasvaa nykyisestä vain hieman, jos lainkaan. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2040 heitä kuitenkin olisi 1,6 miljoonaa, mutta syntyneiden ja kuolleisuuden perusteella määrä näyttää jäävän 0,9 miljoonaan tai sen alle.

Jää nähtäväksi kasvaako kestävyysvaje eläköitymishuijauksesta vai Euroopan suurpankeille annettavien avustusten vuoksi – ehkä molempien? Joka tapauksessa hallitusneuvotteluissa puuhataan kestävyysvajeella todellista suurenluokan puhallusta!

Kai Kontturi

Ei kommentteja: