tiistai 3. toukokuuta 2011

Portugalin velka

SUURI VALIOKUNTA EI VOI PÄÄTTÄÄ PORTUGALIN TUESTA!

Vaalikauden lopussa vanhan eduskunta hajosi ja sen mukana myös hallitus, joka jatkaa pelkkänä toimitusministeriönä. Sen ministereillä ole poliittisia oikeuksia eikä po0liittista valtaa. Toimitusministeriö voi hoitaa vain rutiiniasioita.

Nyt näyttää siltä, että perustuslaki on taas vaarassa. Perustuslain mukaan asia kun asia on pantava vireille eduskunnassa. Vireille pantua asia lähetetään valmisteltavaksi asianomaiseen valiokuntaan ja vasta valiokunnan valmistelun jälkeen eduskunta tekee päätöksen, jonka hallitus panee toimeen.

Mutta nyt, kun ei saada lain mukaan vireille ennen tukipaketin takarajaa 16.5, Jyrki Katainen aikoo panna mutkat suoriksi. Hänen sanoo, että Suomen osalta Portugalin miljardivelat pankeille hoidetaan sopimalla kolmen eduskuntaryhmän kesken. Päätöksen sopimuksesta tekee suuri valiokunta, joka antaa valtakirjan Jyrki Kataiselle (hän sanoi minulle!).

Jos näin todella tapahtuu, se on vähintään kummallista. Lain mukaan valiokunta ei voi tehdä ja vielä vähemmän panna toimeen päätöksiä ohi hallituksen ja eduskunnan. Kummallista olisi sekin, jos uusi hallitus antaisi tiedonannon ja mittaisi luottamuksensa asiassa, johon sillä ei ole osaa eikä arpaa.

Se jää nähtäväksi toistuuko tässä sama järkyttävä perustuslain rikkominen kuin EU:n ja euroon liittymisen yhteydessä. Toistuuko tässä sekin, että perustuslaki pannaan myöhemmin uusiksi siten, että sen mukaan mitään rikkomusta ei olisi tapahtunut. Sekin jää nähtäväksi. Jos niin tehdään, eduskunnasta tulee pelkkä kumileimasin.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.