25.5.11

Rikottiinko?

PERUSTUSLAKI - MIKSI?

Suomella ei ole hallitusta. Pääministeri Kiviniemi jätti vaalien jälkeen hallituksen eronpyynnön presidentille, joka sen hyväksyi. Samalla presidentti toivoi, että hallitus jatkaisi toimitusministeriönä kunnes uusi hallitus on nimitetty. Kuten jo nimityksestä (toimitusministeristö) näkyy, sillä ei ole mitään poliittisia oikeuksia eikä velvoitteita. Se hoitaa vain juoksevia rutiinitehtäviä, eikä voi tehdä poliittisia lakialoitteita.

Suurivaliokunta ei ole päättävä elin vaan ja ainoastaan hallituksessa ja eduskunnassa tehtyjen lakiesitysten valmistelija. Lain voi eduskunnassa panna vireille hallitus tai kansanedustaja. Eduskunta lähettää aloitteen suureenvaliokuntaan tai muuhun asianomaiseen valiokuntaan, jonka valmistelun jälkeen eduskunta hyväksyy tai hylkää valiokunnan esityksen. Eduskunta tekee lopulliset päätökset.

Nyt kun suurivaliokunta on yksin käsitellyt ja antanut valtuutuksen poliittisesti merkittävässä asiassa, Portugalin miljardituesta, se on ilmeisesti syyllistynyt perustuslain rikkomiseen.

Rikkomusta laajentaa, syventää ja tekee erittäin vakavaksi toimitusministeriön ilmoitus eduskunnalle Portugalin miljardituesta. Perustuslaki ei tunne toimitusministeriön ilmoitusta eduskunnalle, joka ei myöskään voi sitä käsitellä, kun sillä mitaan vain hallituksen luottamus.

Näin ollen eduskunta ei voi käsitellä toimitusministeristön tiedonantoa, kun hallitusta ei ole, Perustuslakia on ilmiselvästi rikottu.

Kauko Juhantalo vietiin valtakunnan oikeuteen 10.10.1993 ministerinä lahjuksen vaatimisesta. Juhantalon asia oli yhteiskunnalliselta vaikutukseltaan olematon verrattuna valtionvarain ministerin toimialaan kuuluvan ja toimitusministerin hoitaman poliittisesti merkittävän Portugalille annettavan miljardin euron asia.

Valtakunnan oikeuden saa koolle, kun kymmenen kansanedustajaa. On mielenkiintoista nähdä löytyykö eduskunnasta niitä, jota vaativat Perustuslain rikkojat valtakunnan oikeuteen. Toimitusministerinä pääministerin asioita hoitava Mari Kiviniemi suojasi itsenä valtakunnan oikeudelta kieltäytymällä tiedonannon esittelystä eduskunnalle.

Jää nähtäväksi onko Peruslailla taaskaan mitään merkitystä.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.