torstai 4. elokuuta 2011

Kurjuutta

Ei kurjuutta kummempaa

Suurpääoman pankkien lobbareilla on pitänyt kiirettä vuoden pari. Eikä turhaan. Heidän loistavin oivallus on selkäpiitä karmiva – Kreikka menee konkurssiin! Tätä oivallusta lobbarit ovat käyneet vakuuttamassa jokaiselle vaikuttavalle europäättäjillä. Eikä turhaan.

Viesti on mennyt hyvin perille. Suomen onnettomat paita ja peppu, valtion rahakirstun vartijat Katainen ja Urpilainen ovat tippa linssissä ja ääni väristen valittaneet Euroopan vaarallista tilannetta. Jos Kreikka menee konkurssiin, sinä, ellei peräti koko maailman siitä kärsi. Siksi, ja että maailma pelastuisi, Kreikalle on annettava miljarditolkulla apua.

Katainen ja Urpilainen uhittelevat, että ei miljardeja heru ilman vakuuksia. Ne ovat tehneet Euroopan mallioppilaasta häirikön. Suuret euroherrat päättivätkin, että paskat siitä, annetaan suomalaisille silmälumetta. Syntyi epämääräinen "tarvittaessa perustetaan vakuusjärjestelyt". Kuitenkin kuten parhaat farisealaiset, herra Katainen ja rouva Urpilainen röyhistelevät rintojaan – täältä pesee, takuut saatiin, vaikka ei saatu ainuttakaan rahaksi muutettavaa vakuutta, panttia!

Mistä tässä on kyse? Maailmalla kukaan ei ole kuullut eikä nähnyt, että joku valtio olisi jossain joskus mennyt konkurssiin. Kyse on pankeista! Ne lapioivat Kreikalle rahaa ilman vakuuksia vaikka pankit jos ketkään tietävät vakuuksien merkityksen. Pankit tiesivät, että valtiolta ei saa sellaisia pantteja, jotka voisi realisoida. Siksi ne tyytyvät korkoina voittoihin, miljardeihin miljardien jälkeen.

Suurpankit ottivat tietoisen riskin ja kuten sanotaan, riskin palkkana on voitto – tai tappio. Nyt kun tuli turpiin, pankit panivat lobbarinsa asialle. Ne halusivat sormensa veronmaksajien kukkaroihin ja myös saivat.

o o o

Suuremmin ei ole korostettu, että USA on Kreikan tiellä. Se on maksukyvytön. Globalisaatio on ajanut sen siihen jamaan, että tulot eivät riitä menoihin. Siksi sen pitää ottaa loputtomasti uutta velkaa ja lopulta tulee pää vetävän käteen – uutta velkaa se ei enää saa joten velat jää maksamatta.

Tosin se voisi helposti poistaa sille normaalin yli 700 miljardin alijäämän. USAn sotilasbudjetti on 755 miljardia dollaria, 2451 dollaria asukasta kohden. Sen tarvitsee vain lopettaa 132 maassa olevat 702 sotilastukikohtaa ja kotiuttaa niillä olevat puolimiljoonaa sotilasta ja siviiliä kalustoineen, sekä hillitä mielettömiä sotateollisuuden hankintoja. Kiinassa puolustusmenot ovat 56 dollaria asukasta kohti. Supistamalla menonsa Kiinan tasolle USA säästäisi 734 miljardia dollaria. Se lopettaisi alijäämän, mutta se ei riitä velanmaksuun!

o o o

Heinäkuussa ilmestyivät tiedot siitä kuinka maassa maa makaa. Viime vuonna työvoimasta oli yrittäjiä 10,2, vakinaisessa työsuhteessa 43,7, pätkätöissä 44,1 ja yli vuoden työttömiä 2,0 prosenttia. Tähän on tultu – palkkatyöläisten enemmistö 1,2 miljoonaa tekee pienellä palkalla pätkätöitä!

Ikuinen riesa on virallinen työvoimatutkimuksen haamutunnit. Sen ja ennakkotiedon mukaan pätkätöissä olisi tehty 7,4 täyttä työkuukautta. Kun tilastosta puhdistetaan haamutunnit pois, tuntipalkaksi tulee vuosityöajaksi 5,4 täyttä kuukautta. Olkoon tämä miten tahansa, niin molemmissa tapauksissa vuosipalkaksi tulee vaivainen 10 424 euroa (869 e/kk). Siitä otetaan verot joten palkkatyöläisten enemmistön on tultava toimeen todella, todella vähällä.

Alle kymmenen prosentin työttömyysaste on päätähuimaava petos. Virallisten tilaston mukaan työtunneista jäi käyttämättä 13,4 prosenttia. Tanskassa työikäisistä työvoimaksi lasketaan 81 prosenttia ja 2010 meillä alle 76 prosenttia. Kun syrjäytetyt ja haamutunnit otetaan huomioon, työtunneista jäi käyttämättä 26,2 prosenttia!

Työvoimapulasta ei siis ole tietoakaan. Tämän hetken arvion mukaan nykyistä lamaa edeltänyt tuotannon taso saavutetaan 2013 tienoilla. Vaikka työn tuottavuus kasvaisi todella hitaasti, niin se kuitenkin kasvaa tuotantoa nopeammin ja työ vähenee ja työttömyystuntien määrä kasvaa.

o o o

Virallinen työn arvo tunnissa saadaan, kun bkt jaetaan tehdyillä työtunneilla. Viime vuonna se oli 43,98 euroa. Bkt on kuitenkin vain poliittisesti tarkoituksenmukainen tilastokokoelma joten oikean kirjanpidon mukaan työnarvo on 54,17 euroa tunnissa. Siinä on palkkaa 19,93 ja lisäarvoa 34,24 euroa.

Mutta palkoissa on mukana myös kapitalistien ydinjoukon jättipalkat, sellaiset joiden määrä on yhtä suuri kuin työn arvo. Näitä jättipalkkoja sai 5,4 prosenttia palkansaajista, keskimäärin 95 597 euroa vuodessa. Se on kokonaan lisäarvoa joten oikea keskimääräinen tuntipalkka on 16,35 ja lisäarvo 37,81 euroa. Lisäarvo oli palkkaan verraten 231,3 prosenttia. 1990 palkka oli 8,98 ja lisäarvo 14,12 euroa ja niiden suhde 157,2 prosenttia.

Viimevuonna myös sijoitetun pääoman tuotto oli komea – 24,7 prosenttia, kun 1990 se oli 16,9 prosenttia!

o o o

Kaikilla mittareilla mitattuna kapitalisteilla meni paremmin kuin hienosti, mutta työläisillä oli palkallisia työtunteja keskimäärin henkeä kohti vähemmän kuin koskaan. Työväenluokan riisto on koventunut sietämättömäksi. Nuo riisto uhrit, ennen muita pätkätyöläiset, tietävät mitä on köyhyys ja kurjuus. Siihen heidät on vähin erin opetettu ja sen he ovat oppineet – kuka paremmin kuka huonommin.

Tätä ja siihen totuttua sietämätöntä tilannetta ei tunnusteta, vaikka se on jo joukkomittaista alistumista. Puolueet ovat unohtaneet luokkatietoisuuden. Siksi työväenluokka on poliittisesti voimaton. Tämän puutteen korjaamisella on uskomaton tarve ja todella kova kiire – työllisyys huononee ja työttömyys ja pahoinvointi lisääntyvät koko ajan.

Työttömyyden ja köyhyyden poistaminen on mahdollista, kun suurpääoman ja -pankkien yksipuolista ja mieletöntä valtaa rajoitetaan ja kun suomalainen työ ja yrittäjät suojataan ulkomaista pääomaa vastaan. Se onnistuu, mutta vain työväenluokan joukkovoimalla.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.