11.9.11

1930-luku

IDÄSSÄ VAHVA KASVU – LÄNNESSÄ RAJU LAMA

Helsingin Sanomien mielipidesivulla (8.9.11) taisi kirjoittajalle tulla holodomor jutussaan virhe. Siinä sanottiin, että vuosien 1932–33 aikana Neuvostoliito tappoi miljoonia talonpoikia nälkään. Se on tosi, että tsarismin, maailman- ja sisällissodan jäljiltä Neuvostoliiton talous oli kurjassa kunnossa, mutta 1920-luvulla alkoi talouden elvyttäminen ja 1928–32 kasvu kiihtyi hurjaksi ensimmäisen viisivuotissuunnitelman ansiosta. Sitä kirjoittaja ei tiennyt ja ilmeisesti sekoitti sen Yhdysvaltojen 1930-luvun suureen lamaan, jonka aikana mm. maataloustuotanto puolittui ja lama tappoi miljoonia ihmisiä puutteeseen.

Useimmat meistä ovat kuulleet Kommunismin mustasta kirjasta. Sehän on pelkkä fiktio ja suoranainen propagandan satiiri. Siitä huolimatta monet ottivat sen todesta, vaikka jokaisen piti ymmärtää, ettei missään eikä kukkaan voinut tappaa koko kansaa kuten on annettu suurieleisesti ymmärtää väittäen sitä tutkituksi tiedoksi.

Sen sijaan jokainen Neuvostoliiton historiaa tunteva tietää, että 1920-luvun loppupuolella talonpojat joutuivat muokkaamaan maan sahroilla ja puuauroilla. Vuonna 1927, viimeisenä vuotena ennen ensimmäistä viisivuotissuunnitelmaa ja maatalouden kollektivisointia, viljaa tuotettiin noin 550 miljoonaa puutaa (puuta = 16,36 kiloa).

Historiassa tiedetään, että kulakit sabotoivat parhaansa mukaan Venäjän maataloutta. Suurinta vahinkoa he saivat aikaan talousvuonna 1927/28. Epätoivoisella yrityksellä he hävittivät karjaa ja jättivät valtion ilman viljaa. Kulakkien osuus viljan myynnistä oli viidennes valtiolle luovutettavasta viljasta, joten kieltäytyminen vilja luovuttamisesta oli vaikutukseltaan marginaalinen. Se oli ohimenevä haitta.

Vuonna 1928 Neuvostoliiton teollisuustuotannon osuus taloudessa oli 48 prosenttia, mutta 1932 se oli jo 70 prosenttia. Maatalousmaa oli muuttunut teollisuusmaaksi. Kasvaneen teollisuuden keskeisiä tehtäviä oli tuottaa maatalouden tuotantokalustoa, koneita, traktoreita ja leikkuupuimureita. Samaan aikaan perustettiin maatalouden kone- ja traktoriasemia ja kolhooseille myönnettiin 500 miljoonaa ruplaa uutta tekniikkaan ja maataloustyötekijöiden koulutusta varten.

Jo ensimmäisen suunnitelman lopussa, vuonna 1932, kollektivisoinnin ja koneellistamisen ansiosta viljan tuotanto oli noin 1300 miljoonaa puutaa. Viidessä vuodessa viljan tuotanto oli kasvanut yli kaksikertaiseksi.

Vuodesta 1919 vuoden 1932 loppuun väestö kasvoi 24 miljoonalla, lähes viidenneksen, ja 1938 mennessä 34 miljoonalla. Väestö kasvoi vauhdilla joten miljoonien talonpoikien tappaminen vuosina 1932–33 on poliittisesti tarkoituksenmukainen valhe. Väkiluku alkoi supistua vasta 1991 jälkeen.

Jos po. jutun kirjoittaja ei erehtynyt, niin hän tietoisesti tai tietämättömyyttään sortui väärän tiedon levittämistä ja vaatimukseen väärän tiedon ottamisesta historian oppikirjoihin. Jos vaatimus menisi läpi, se ei olisi ensimmäinen kerta. Syyskuussa 1944 kouluissamme historian oppikirjoista poistettiin väärät tiedot peittämällä ne liimapaperilla ja sotkemalla mustekynillä.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.