14.9.11

Helsinki

INVESTOINTEJA ON SIIRRETTÄVÄ MYÖHEMMÄKSI

Helsingin kaupunki on kuin Huittisten hullu mies, vaikka se ei syö enempää kuin tienaa. Se muuten vaan häärää hullun miehen lailla. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sanoin (HS 11.9), että paras keino taantuman torjumiseen on laittaa tulot ja menot tasapainoon. Sokea Reetakin näkee sen oikeaksi, mutta miten se tehdään. Mikä kaupunkilaisen kannalta on oikein mikä väärin?

Jos Helsingin kaupungin kirjanpito tehdään yritysten kirjanpidon tapaan, silloin tuloiksi lasketaan kaikki tulot eli vero-, toiminta- ja satunaiset tulot sekä kiinteän omaisuuden myynnistä saadut myyntivoitot. Kaudella 2006–2010 tulot kasvoivat 71,4 prosentti, mutta menot vähin äänin tehtyjen leikkausten vuoksi vain 51,2 prosenttia ja voittoa kertyi 4,9 miljardia. Ylijäämä kasvoi 193,0 prosenttia.

Voiton huikea kasvu on saanut kaupunginhallituksen ja valtuuston pään pyörälle. Siksi tällä kaudella rahaa on syydetty aiheellisiin ja aiheettomiin investointeihin ihan hullun lailla – peräti 4,8 miljardia, jossa on kasvua 261,9 prosenttia.

Jotkut kaupungin viimevuosien investoinnit ovat ihan aiheellisia, mutta paljon on myös hyödytöntä ja pröystäilyltä vaikuttavaa. Viimevuodelle investointeihin budjetoitiin 788 miljoonaa euroa, mutta mm. omaisuuden myyntivoittojen vuoksi ylijäämää kertyi 1 554,5 miljoonaa. Sitä ei pantu sukanvarteen. Se käytettiin investointeihin.

Kaupungilla on monia hankkeita, mutta sillä on valmiina myös suuret suunnitelmat ja haaveet, joista on jotain tietoja tihkunut julkisuuteen. Niiden toteuttaminen vaatii rutkasti rahaa. Kun kaupunki pelkää, että tulot vähenevät sillä ei ole haaveita palvelutuotannon, koulutuksen, lasten-, terveyden-, sairaan- ja vanhustenhoidon lisäämiseen eikä tason parantamiseen, ei edes säilyttämiseen. Päinvastoin. Sillä on valmiina vuoteen 2015 ulottuva koulujen, terveysasemien, vanhustenhoidon jne. palvelujen leikkauslista.

Kaupunginjohtaja Pajunen voi panna kaupungin menot ja tulot helposti tasapainoon sopeuttamalla investoinnit supistuvien tulojen ja kasvavien menojen jälkeiseen voittoon, ylijäämään. Se aiheuttaa kaupunkilaisille vähiten harmia ja vahinkoa.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.