perjantai 11. marraskuuta 2011

Velkainen länsi

MAAILMA ON KUILUN PARTAALLA

Lähteistä riippuen maailman talous näyttää aina erilaiselta. Helsingin Sanomat julkaisi jutun otsikolla "Länsimaat elävät pelottavassa velkakuplassa". Sen yhteydessä oli IMF:n tilasto rikkaimpien länsimaiden bruttokansantuotteesta (bkt) ja julkisesta velasta. Maita oli kymmenen plus Suomi.

Tilasto oli bkt määrän mukaan suurimmasta pienimpään. Määrä sellaisenaan ei kerro paljoakaan. Vasta kun määrät verrataan väestöön, saadaan oikeampi kuva. Sen mukaan suurin bkt asukasta kohden oli Suomella (36 226 euroa), toisena Yhdysvallat (34 542), sitten Saksa (31 317), Ranska (31 014), Britannia (27 368) ja Italia (26 308).

Mutta kuten tiedetään, niin Yhdysvaltojen bkt perustuu niin sanottuun hedonisen järjestelmään, jolla siihen on tulevien nautintaoikeuksien perusteella pumpattu ilmaa. Sitä oli nyt ainakin 17,9 prosenttia. Kun se korjataan, niin todellinen bkt oli 29 297 euroa asukasta kohti ja sijoitus vasta Ranskan jälkeen – neljäs.

Saman tilaston mukaan julkinen velka asukasta kohden oli Suomella pienin (18 113 euroa), sen jälkeen tulivat Britannia (22 167), Saksa (25 988), Ranska (26 989), Italia (31 838) ja Yhdysvallat (34 545). Italian velka bkt:n verraten on 121 prosenttia ja Yhdysvaltojen 100 prosenttia, mutta korjatun bkt:n mukaan se oli 118 prosenttia.

Kaikki tämä kertoo, että Suomen olevan erittäin kilpailukykyinen. Sitä korostaa tuotettu lisäarvo, sijoitetun pääoman tuotto, joka viimeisen kymmenen vuoden aikana on heilunut ylös ja alas, mutta oli keskimäärin huikea 25 prosenttia.

Muuten länsimaisen kapitalismin tulevaisuus näyttää perin järkyttävälle, kun Italian ja Yhdysvaltojen bkt ovat asukasta kohden lähellä toisiaan ja molempien budjetit ja kauppataseet ovat alijäämäisiä. Yhdysvallat ovat Italiaa huonommassa asemassa mielettömän asevarustelun ja 132 maassa olevan 702 sotilastukikohdan ja sotaisen aggressiivisuutensa vuoksi. Niillä se turvaa suurpääomansa maailmanlaajuiset riistomahdollisuudet, joita se nimittää kansallisiksi eduikseen.

Tästä johtuen ei ole ihme, että Yhdysvallat järjestelevät toisella puolella maapalloa, kaukana kotoa, erilaisia kahinoita, joilta puuttuu todelliset kansalliset tavoitteet ja vaihtoehdot. Ne palvelevat suoraan ja vain Yhdysvaltojen etuja. Sen aiheuttamat sodat pitävät yllä pelkoa paitsi kotona myös maailmalla. Ne siirtävät kansalaisten huomion pois kasvavista ongelmista.

Erityisen vaaralliseksi tilanteen tekee aggressiiviset Yhdysvallat, jonka katteeton velka kasvaa kasvamistaan ja uhkaa maailmantaloutta. Yhdysvallat ovat taloutensa vuoksi vaarallisessa Italiaa muistuttavassa tilassa. Molemmat ovat valtavassa velkakuplassa, josta ei ole ulospääsyä. Yhdysvalloille se ei ole mahdollista edes valtaamalla Libyan öljyvarat. Ulospääsyä ei ole myöskään yrityksellä vallata Israelin ja Saudi-Arabian kanssa Iranin mahtavat öljyvarat.

Koko läntinen kapitalistinen maailma elää valtavassa velkakuplassa. Pahenevan työttömyyden ja lisääntyvän köyhyyden vuoksi ne ovat umpikujassa, kun katteeton rahamaailma on paisunut yli kymmenkertaiseksi reaalitalouteen verraten. Tilanteen tekee vaaralliseksi myös Saksa-Ranska-akselin pyrkimys hallita koko Eurooppaa.

Länsimaat elävät vapaakaupan synnyttämässä kuplassa. Kapitalismi on kuilun partaalla.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.