20.2.12

Yritysvero ja työllisyys

YRITYSVEROTUS JA TYÖLLISYYS

Helsingin Sanomat kirjoitti 18.2.12 pääkirjoitussivullaan, että työvoimapula uhkaa jossain vaiheessa ja vuorineuvos Jorma Eloranta vaati, että investointien ja työllisyyden vuoksi yritysten verotusta pitäisi alentaa nykykyisestä 24,5 prosentista 20,0 prosenttiin.

1990-luvun alussa työttömyys oli 199 tuhatta henkilötyövuotta, 7,7 %. Silloin, 1992 yritysvero alennettiin 50 prosentista 36,0 prosenttiin ja 1993 edelleen 25 prosenttiin. Ja kuinkas kävi?

Vuonna 1995 työttömyys oli virallisesti 438 tuhatta henkilötyövuotta, 17,9 %, mutta todellinen 485 tuhatta henkilötyövuotta, 19,9 %. Työvoimaa oli kuitenkin supistettu syrjäyttämällä siitä eri tavoin 138 tuhatta työkykyistä ihmistä. Jos niin ei olisi tehty, työttömyysprosentit olisivat 22,3 - 24,2 %.

Nyt joku voi sanoa, että vaikutus tuli myöhemmin. Vuonna 2010 työttömyys oli virallisen tilaston mukaan 542 tuhatta henkilötyövuotta, 18,9 %, mutta todellisen mukaan 752 tuhatta henkilötyövuotta, 26,2 %.

Yritys-, enempää kuin muutkaan suuret osinko- ja pääomaverojen alennukset eivät ole parantaneet työllisyyttä. On tapahtunut päinvastoin. Jos työllisyys olisi kiinni yritysverotuksesta, niin veron alentaminen on heikentänyt työllisyyttä.

Ennen vapaakaupan aikaa työllisyys ja työttömyys laskettiin kuten edellä työvuosina. Vapaakaupan aiheuttaman työttömyyden räjähdysmäisen kasvun vuoksi siitä luovuttiin ja siirryttiin laskemaan työpaikkoja, siirryttiin ns. työvoimatutkimukseen.
Sen jälkeen jokainen pätkätyöläinen kirjattiin työlliseksi. Lisäksi työvoimatutkimuksen ansiosta tilastoihin ilmaantui hurja määrä haamutunteja.

Näin EU:n määräämä tilastokikkailu laski työttömyysaste puoleen.

Kaikki ennusteet viittaavat siihen, että vapaakaupan ja EU:n oloissa tuotanto kasvaa hitaasti ja erilaiset tuotanto- ja finanssikriisit toistuvat entistä nopeammin. Sen ja tuotannon pääomavaltaisuuden vuoksi työn tuottavuus kasvaa aina tuotantoa nopeammin ja työn tarve vähenee ja työttömyys lisääntyy.

Ennustettavissa olevassa tulevaisuudessa työvoimapulasta ei ole heikkojakaan viitteitä.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.