3.3.12

Kestävyysvaje

MISTÄ TULEE VALTION KESTÄVYYSVAJE?

Mistä tunnet viimeaikaisen EU:n? Ilmeisesti siitä, että se vaatii meiltä lisää rahaa ja takauksia ja siitä, että se on pakottanut etelän velkaisia maita yksityistämään tuottavia yrityksiään ja leikkaamaan julkisia menoja. Meno on ollut todella hurjaa, vaikka vain kreikkalaiset ovat panneet näyttävästi hanttiin.

Meillä hallitus etunenässä Katainen ja Urpilainen vaahtoavat kestävyysvajeesta eli siitä, että menot ovat tuloja suuremmat. Sen vuoksi on sopeuduttava, on leikattava ja vielä leikattava sekä nostettava veroja.

Tosiasiassa meillä ei ole mitään kestävyysvajetta, jota hallitukset eivät olisi tietoisesti tehneet. Vuodesta 1993 tähän saakka yritysveroja on leikattu 71 prosentilla, osinkoveroja 70 prosentilla ja pääomaveroja 40 prosentilla. Lisäksi on poistettu varallisuusvero ja yritysten kelamaksut yhteensä noin miljardi euroa.

Vuoden 2010 tuloihin verraten vuoden 2012 pääomaveroa nostettiin 30 miljoonaa euroa, mutta yritysveroa laskettiin 260 miljoonaa euroa. Osinkovero oli ennen progressiivinen, mutta sen verotus poistettiin kokonaan. 2005 alkaen sitä on peritty tasaverona. Tälle vuodelle osinkoveroa alennettiin 2 980 miljoonalla eurolla – neljänneksellä. Yhteensä tälle vuodelle suurpääoman veroja on alennettu 3 210 miljoonaa siis 3,2 miljardia euroa.

Onko tämä vastuullisuutta? Näinkö turvataan hyvinvointivaltio?

Vuodesta 1993 tehdyt kaikki lailliset verovarkaudet ovat kasvattaneet toimintaylijäämät pilviin. Vuoden 2010 toimintaylijäämässä kolmannes, 11,9 miljardia, oli verohelpotuksia. Tänä vuonna siihen tulee lisää 3,2 miljardia euroa. Nämä suurpääomalle tehdyt lahjoitukset ovat synnyttäneet kestävyysvajeen, jonka suuruudesta hallituspuolueet ovat nyt eri mieltä. Olkoon se kuinka suuri tahansa, niin kestävyysvajetta ei paikata suurpääoman voitoista. Se pannaan meidän tavallisten eläkeläisten ja palkansaajien maksettavaksi.

On siis odotettavissa todella hurjaa menoa. Enää ei riitä, että kuntauudistuksella suurin osa maasta tehdään asumiskelvottomaksi. Kestävyysvaje leikataan tavalla tai toisella kansan toimeentulosta. Se on EU:n ja Kataisen hallituksen vastuunkantoa.

Tuntuu todella pahalta sanoa, että nyt kansa saa, minkä se vaaleissa tilasi!

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.