perjantai 20. huhtikuuta 2012

Ovatko kaikki elossa?

HAAMUJA, HAAMUJA…

Jos sinä tai minä sanoisin, että vuosina 1976–90 syntyneet ovat kaikki, joka ikinen elossa vuonna 2055, saisimme vähintään kylähullun leiman. Jokainen täysijärkinen näkisi pelkällä otsaluullaankin, että moinen väite on paskapuhetta, jota se myös on.

Mutta – kun sen sanoo arvovaltainen ja virallinen valtion Tilastokeskus, niin kaikki uskovat siihen kuin pukki suuriin sarviinsa, eikä kukaan uskalla tai kehtaa sanoa sitä paskapuheeksi. Päinvastoin. Sen perusteella kaikki kiljuvat, että huoltosuhde menee poskelleen, kun väestö ikääntyy. Siksi työuraa on pidennettävä, eläkkeitä ja sosiaaliturvaa leikattava sillä muuten ei selvitä.

Tilastokeskuksen ennuste toteutuu vain kuolleiden ylösnousemuksella, mutta ylös nousseet ovat pelkkiä haamuja. Ne eivät eläkkeitä eikä sosiaaliturvaa kaipaa. Miksi Tilastokeskus on alentunut valheelliseen ennusteeseen? Onko ennustaja ajatellut vain niitä, jotka siitä hyötyvät - ennen muuta eläkevakuutusyhtiöitä ja sijoittajia?

Tilastokeskus tekee parhailleen uutta ennustetta, joka julkaistaan syys-lokakuussa. Jatkaako se tällä uudella eläkevakuutusyhtiöitten toivomalla haamujen linjalla, vai korjaako se mokansa, se jää nähtäväksi.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.