perjantai 20. huhtikuuta 2012

Paasikivi-Kekkosen aika

TRAUMAATTISET AJAT

Suomettumisen, hyvien itänaapurisuhteiden vuoksi, suomalaisten kokemukset Paasikivi-Kekkosen ajalta olivat hyvin traumaattiset. Mutta eivät yhtä kauheat kuin Baltian maiden, joista Sofi Oksanen kertoo, kirjoitti Ralph Jaari (HS 19.4.).  

Mistä tai kuka on saanut Jaarin kuvittelemaan, että Paasikivi-Kekkosen aika oli kauheaa, suorastaan traumaattista aikaa. Jokainen tuon ajan, työelämänsä elänyt tai muuten vähänkin rehellinen asiaa tunteva tietää, että Jaaria on johdettu harhaan. Tuona aikana suorastaan älyttömän edullisen Neuvostoliiton kaupan ansiosta Suomi vaurastui ja rakensi hyvinvointivaltion, sen, jota nyt väellä ja voimalla ajetaan alas.

Mitä tulee Baltian maiden kauheuksiin, niin ne tehtiin 1941–44 yhdessä Natsi-Saksan kanssa. 1949 syntynyttä Ralph Jaaria ei täysverisenä juutalaisena olisi edes olemassa, jos hänen isovanhempansa Samuel ja Lena Jankeloff olisivat 1860-luvulla muuttaneet Venäjältä Viroon tai hänen vanhempansa Ruben ja Irene Jankeloff, myöhemmin Jaari, olisivat asettuneet Viroon. Baltiassa tapettiin kommunistien lisäksi satojatuhansia romaaneja ja juutalaisia. Viro on ainoa maailman maa, jossa tapettiin kaikki, jokainen juutalainen niin miehet, naiset kuin lapsetkin. Siitä Viro sai Natsi-Saksan erityisen kunniamaininnan "Judenfrei"!

Neuvostoliitto lopetti natsien juutalaisten tappamiset, mutta ei onnistunut pudistamaan Baltian maita natseista. Puhdistus oli tehoton. Siksi mm. Virossa juhlitaan nykyään julkisesti natsien, SS- ja Wehrmacht-miesten merkkipäiviä. Myös Sofi Oksanen fiktioillaan säälii Viron natseja, joista osa pakeni maasta, osa piiloutui metsäveljinä maanalaisuuteen. Näille Sofi Oksanen kierolla tavalla hakee kunnianpalautusta.


Paasikivi-Kekkosen ja sitä edeltäneestä ajasta Ralph Jaarin tiedoissa on ammottava musta aukko. Kun omaksutut tiedot ovat kotoisin vääristä lähteistä, niin mielikuvat lähihistoriasta ovat traumaattisia. Iästä johtuen Sofi Oksasella ei ole omakohtaisia kokemuksia mistään, joten hänen sukunsa kaapeissa taitaa olla luurankoja?

  

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.