2.8.12

Työvuosi


Laiskuutta vai työn puutetta?

Eilen (1.8) oli radiossa ja TV:ssä melkoinen meteli suomalaisten laiskuudesta. Tekevät vuodessa liian vähän työtunteja. Tilastokeskuksen mukaan 1 634 tuntia, mutta palkansaajien luvun perusteella vain 1 518 tuntia, kun Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen haamutunnit poistetaan, työtunteja tehdään enää 1 378 tuntia.

Typerän suoraviivaisuuden perusteella suomalaiset ovat todella laiskaa porukkaa. Sillä ei näytä olevan mitään merkitystä, että työväenliike on taistellut 8 tunnin työpäivän ja viisipäiväisen työviikon ja kohtuulliset lomaoikeudet ainakin niille, joilla on vakinainen täysiaikainen työ. Työttömillä ja pätkätyöläisillä ”lomaa” on ihan liikaakin.   

Ruokottominta kuitenkin on se, että todellisuudessa palkansaajista 46 prosenttia (1,28 miljoonaa) saa työn puutteen vuoksi tehdä töitä (2011) Tilastokeskuksen mukaan 1 230 tuntia vuodessa (7,04 e/t), mutta todellisuudessa vain 924 tuntia (9,37 e/t). Siis molemmissa tapauksissa vuosipalkaksi saa olemattomat 8 658 euroa. 

Tilastokeskuksen palkkasumman ja edellisen vuoden verotietojen perusteella kaikki tämä on helposti laskettavissa. Tilastokeskus hyvänä kapitalismin renkinä ja tavan mukaan liioittelee kaikkia työllisyys- ja palkka-asioita joten todellisuus saattaa osoittautua ennakoitua huonommaksi. Vasta marraskuussa, kun verotus valmistuu, saadaan lopullisesti oikeat tiedot.
Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.