perjantai 14. joulukuuta 2012

Tuloista ja veroista


Kaukana kaikesta!

Kaikki kynnelle kykenevät mainostavat itseään ja kauppaavat erinomaisuuttaan puhumalla suu vaahdossa kilpailukyvystä ja väestön ikääntymisestä. Suomessa kilpailukyky on aina tarkoittanut palkkamalttia ja nollasopimuksia. Tätä samaa kilpailukykyä hoetaan kaikissa maissa ja väestön ikääntymistä voivotellaan Euroopassa.

Palkkamaltin ohi ajettiin pätkätöillä. Viimevuonna niitä teki 46 prosenttia palkkaa saaneista. Heidän vuoden keskipalkka oli 8 658 euroa, joka on 721 euroa kuukaudessa. Se on 48 euroa vähemmän kuin edellisvuonna.

Verotilastoissa on henkilökohtaisten tulojen yhteenvetotilastossa seitsemän tuloluokkaa. Kaikkien tulojen alimmassa luokassa on 76,1 prosenttia tulosaajista, joiden kuukauden keskitulo oli 1 369 euroa. Siinä oli kasvua 26 euroa. Ylimmässä luokassa on 0,1 prosenttia tulonsaajista, joiden keskitulo oli 69 421 euroa kuukaudessa. Siinä oli kasvua 13 201 euroa!

Kuten työantajien puheista tiedämme kilpailukykyä ja työllisyyttä voidaan parantaa vain palkkoja ja veroja alentamalla. Kun aikanaan yritysten verot puolitettiin, työllisyys heikkeni, eikä työllisyydessä ole saavutettu 90-luvun alun tasoa, vaikka työtä tarvitsevien määrä on lisääntynyt sadallatuhannella.

Nyt havitellaan myös henkilöverotuksen alentamista nettotulojen lisäämiseksi. Viimevuonna henkilöiden verotus jo keveni. Mutta miten? Veroluokissa vero kuukaudessa laski alimmasta tuloluokasta ylimpään (suluissa % tulonsaajista) seuraavasti: alimassa 10,32 euroa (76,1 %), 40,21 euroa (16,5 %), 71,10 euroa (4,5 %), 130,08 euroa (1,7 %), 231,31 euroa (0,9 %), 522,78 euroa (0,3 %) ja ylimmässä 2 774,73 euroa kuukaudessa (0,1 %). Yhteensä vuoden verokertymä laski lähes 1,5 miljardia euroa. Että näin!

Kilpailukyvyn ongelmana ovat kuljetuskustannukset, eivät palkat, sivukulut eivätkä eläkkeet tai verot. Yksin EU:n markkinoilla, on 500 miljoonaa ihmistä, mutta he ovat kaukana Kajaanista ja Hangosta!

o o o

Kunnallisvaaleissa äänestysprosentti jäi älyttömän alhaiseksi. Hallituspuolueet eivät tunnusta, että se oli raju vastalause harjoitetulle kunnallispolitiikalle. Kokoomuksen havittelema kuntien lopettamistavoite taitaa olla vastatuulessa niin ainakin sivuvastaisessa. Hallituspuolueissakin on eripuraa. Siitä huolimatta harva tietää mitä kuntien yhdistämisestä seuraa.

Tosin jo kunnanjohtaja toisen perään on ilmoittanut, ettei käy, niin myös lukuisat kuntalaiset. Kokoomuksen johdolla hallituspuolueet kiristävät kuntia väittämällä ettei kunnille riitä rahaa. Siksi ne pitää yhdistää. Rahaa on ja lisää tulee koko ajan. Ne vain ohjataan vääriin, yksityisten kassakaappeihin, joissa sitä on ennestäänkin niin että ranteita pakottaa. Kyse on vain oikeistolaisesta politiikasta.

Ennen vanhaa, kun aidolla vasemmistolla oli voimaa, Suomea rakennettiin tavalla johon kaikkien piti osallistua. Sieltä on peräisin korvamerkityt valtion osuudet, jota vaivihkaa ollaan muuttamassa valtio avuksi. Siinä valtion velvollisuus muutetaan valtion armolliseksi avuksi.

Suuressa 90-luvun kuntauudistuksessa valtion osuuksista poistettiin korvamerkit ja muutettiin yhdeksi summaksi, jolle kunnat saivat tehdä mitä tykkäsivät. Se helpotti valtion osuuksien leikkaamista. Valtiota ei enää voinut syyttää päivähoidon, koulujen, terveydenhoidon jne. huononemisesta. Kunnat tekevät sen itse ja ihan vapaaehtoisesti.

Samaan aikaan muutettiin kuntien kirjanpitolaki vastaamaan yritysten kirjanpitoa sillä erotuksella, että kunnat pakotettiin ottamaan taseisiinsa jo poistetun ja kokonaan kuluina maksetun omaisuuden, josta pitää tehdä poistoja ihan iankaikkisuudesta iankaikkisuuteen. Yrityksissä moinen puuha veisi linnaan!

Harva muistaa näitä todella rajuja muutoksia, mutta jokseenkin jokainen tietää omasta kokemuksestaan, että kunnat ovat tiukoilla. Menojen supistamiseksi kuntia yhdistetään ja toimintoja ajetaan alas. Kun maa oli köyhempi, luotiin sekä pidettiin pystyssä laaja kuntien ja palvelujen suojaverkko, mutta enää siihen ei ole muka ole varaa, vaikka maa on rikkaampi kuin koskaan!

Tämä järjettömyys näkyy alhaisessa äänestysprosentissa. Kunnallisen kurjuuden tehneet puolueet eivät siihen usko. Taisi olla Kokoomuksen pääministeri Katainen, joka neuvoi kansaa, että jos ei löydy hyvää ehdokasta kannattaa äänestää toiseksi parasta. Siitä tuli mieleen, että jos et voi äänestää Hitleriä äänestä Göbbelsiä!

o o o

Taas syyskuun lopussa julkaistiin uusi väestöennuste vuoteen 2060, josta sen trendin mukaan on helppo laskea myös vuoden 2070 ennuste. Nykyinen ennuste ei muuttunut juuri lainkaan edellisestä, joka oli pelkkää satua. Koko ennustesirkus perustuu EU:n määräyksiin. Sitä ei ole suoraan sanottu, on vain viitattu kansainvälisiin kokouksiin. Niinpä koko (!) Euroopassa puhutaan väestön ikääntymisestä.

Tilastojen tarkastelu osoittaa, että kun 1901–45 syntyneistä oli 2010, siis 110 vuoden kuluttua, elossa 25,3 prosenttia, niin 2025 vastaava prosentti 36,8. Vuonna 2040 prosentti on 43,8. Se vaatii, että 80 vuotta täyttäneiden määrä kaksinkertaistuu ja jokainen 1961–75 syntynyt on maassa ja elossa.

Ennusteen mukaan vuoteen 2060 mennessä maassa on yli 100 000 maahanmuuttajia, jotka ovat 65 vuotta täyttäneitä. Omien 80 vuotta täyttäneiden määrä kolminkertaistuu joten heitä olisi enemmän kuin 65–79 vuotiaita oli vuonna 2010. Kaiken huippuna vuoden 1960 jälkeen syntyneistä yksikään ainoa ei saa muuttaa pois maasta eikä kuolla. Jokaisen on pysyttävä maassa ja elossa vähintään 80 vuotiaaksi!

On jotenkin säälittävää, että nykyisessä tietoyhteiskunnassa voidaan kansalle syöttää mitä tahansa. Kaikki tekoviisaat uskovat hyötyvänsä valheista, joita toistamalla mainostavat itseään ja omaa erinomaisuuttaan puhumalla kilpailukyvystä ja väestön ikääntymisestä. On aikoihin eletty…

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.