9.7.13

Tärkeä sanoma


Tärkeä sanoma vai itsestäänselvyys

Yhteiskuntasuunnittelun emeritusprofessori Kaj Nyman oli sitä mieltä (HS 2.7.), että Pekka Himasen Sinisessä kirjassa on tärkeä sanoma. Väestön ikääntyy niin, että vuoteen 2030 mennessä yhtä vanhusta kohti on enää kaksi työikäisiä. Tässä tohtori Pekka Himasella on väärät tiedot.

Himanen enempää kuin Nymankaan ei ole huomannut, että raportin lähtökohta perustuu Tilastokeskuksen ennusteeseen, jossa on kammottava virhe. Sen ennustajat nimittäin väittävät, että vuonna 2040 olisi 80 vuotta täyttäneitä ikäluokistaan kaksinkertainen määrä vuoteen 2010 verraten ja että jokainen 1961–75 syntynyt olisi elossa ja maassa. Sen mukaan 65 vuotta täyttäneitä olisi 1 567 511 ja työikäisiä 3 495 360 eli 2,2 jokaista eläkeikäistä kohden. Eihän se ole mahdollista.

Tilastokeskus on aloittanut väestöennusteiden tekemisen vuonna 1934. Jokainen ennuste on totaalisesti epäonnistunut. Nyt Tilastokeskus sanoo, että eläkeikäisiä on paljon maahanmuuton vuoksi. Tässä on ennusteen (tietoinen) virhe, sillä maahan muuttavat ovat työikäisiä. Virhe korjataan siirtämällä heidät oikeaan ikäryhmään. Se muuttaa kuvan aivan toiseksi.

Vuonna 2010 työikäisiä oli 3,8 jokaista 65 vuotta täyttänyttä kohden. Työikäisten määrä on alimmillaan vuonna 2025, mutta jos maahanmuutto toteutuu sellaisena kuin virallisesti on ennustettu, silloin heitä on sama 3,8 eläkeikäistä kohden. Sen jälkeen osuus kasvaa. Vuonna 2040 yli 64 vuotiaita on syntyvyyden, kuolleisuuden ja maastamuuton seurauksena noin 779 000 ja työikäisiä, maahanmuuttajat mukaan lukien, on silloin 4 283 000 eli 5,5 jokaista eläkeikäistä kohden! Ero on niin huikea, että se vie Himasen tutkimusperustan metsään.

Vuonna 2010 ei ollut väestön ikääntymisongelmaa, mutta työttömiä ja osa-aikatyöläisiä oli pilvin pimein. Vuonna 2040 ei myöskään ole ikääntymisongelmaa, kun aikaisempaan verraten yhtä eläkeikäistä kohden työikäisiä on 45 prosenttia enemmän. Näin ongelma onkin työn puute eli sama kuin nyt, monin verroin pahempi. Tätä suomalaisia entistä pahemmin kuristavaa tilannetta Pekka Himasen pitäisi miettiä. Siitä turhan sijasta voisi vähän maksaakin!    

Hyvin pienellä vaivalla tohtori Pekka Himanen olisi voinut tarkistaa, että ovatko julkaistun raportin perustiedot oikeat, mutta sitä hän ei viitsinyt tehdä. Siitä huolimatta yhteiskuntasuunnittelun emeritusprofessori Kaj Nyman on sitä mieltä, että Sinisessä kirjassaan Himanen ”onnistuu näyttämään, että me kaikki osallistumme elämäntapamme kautta hyvinvoinnin rakentamiseen.”.  

Mikä siinä on tärkeää? Sekö että se on jokaiselle itsestäänselvyys?  
 
Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.