maanantai 29. heinäkuuta 2013

Työttömyystilasto - hevonpaskaa


Työttömyystilasto – tosi vai hevonpaskaa

Verkkomediassa (26.7.2013) toimittaja Riikka Söyring kertoo, että New York Postissa USA:n työvoimatilastoja laskevaa virastoa vuosina 2008–2012 johtanut Keith Hall arvioi heidän työvoimatilastojen olevan hevonpaskaa.

Meillä Tilastokeskus on kerää ja ylläpitää virallisia tilastoja. Niillä se levittää maailmalle väärää ja todella reippaasti kaunisteltua tietoa. EU aikana tilanne on mennyt aivan hulluksi. Todella tärkeät tilastot ovat sellaista paskaa, että heikkopäistä hirvittää.

Virallinen työttömyysaste vuonna 2012 USA:ssa oli 7,6, mutta Keith Hallin mukaan oikeammin 10,6 prosenttia. Meillä Tilastokeskuksen mukaan se oli 7,9, mutta Työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan 11,1 prosenttia. Tosiasiassa nämä prosentit eivät ole työttömyysprosentteja. Ne eivät kuvaa työn vaan ainoastaan työpaikkojen puutetta ja sekin on pelkkää hevonpaskaa.

EU:n käskystä työllisyyden tilastoinnissa siirryttiin todellisista tunneista työvoimatutkimukseen, jolla gallupin tyyliin ihmisiltä vain kysellään miten menee. Heti uuden systeemin alussa tehtyjen työtuntien määrää kasvatettiin hurjalla 7 prosentin määrällä tekemättömiä haamutunteja. Sillä tasolla ne ovat pysyneet kymmenisen vuotta, mutta 2009 niiden määrä alkoi kasvaa. Vuonna 2012 haamuja oli jo lähes 15 prosenttia.

Työvoimaa meillä on 5 028 miljoonaa tuntia. Tilastokeskus mukaan viime vuonna haamujen kanssa tehtiin töitä 4 232 miljoonaa tuntia. Näiden työtuntien mukaan työn tuottavuus laski 0,7 prosenttia edellisestä vuodesta. Maan historian aikana niin on käynyt vain kaksi kertaa aikaisemmin; vuosina 2008 ja 2009. Näiden työtuntien perusteella työttömyysaste olisi ollut 15,8 prosenttia.

Todellisuus on kuitenkin toinen, paljon rumempi. 2000-luvun alussa työn tuottavuus romahti. Se on ollut vain alle puolet 90-luvun tuottavuudesta. Se on kuitenkin aina ollut tuotantoa suurempi, joten työtä on tarvittu jatkuvasti entistä vähemmän. Kun viime vuoden virallisista työtunneista poistetaan haamut, tehdyiksi jää 3 692 miljoonaa tuntia. Sen mukaan työn tuottavuus kasvoi 1,6 prosenttia ja oikea työttömyysaste kasvoi 26,6 prosenttiin.

Lienee sanomattakin selvää, että kun todellinen työttömyysaste on 757 000 henkilötyövuotta (26,6 %), niin itseään kunnioittavat kapitalistit eikä heitä palvelevasta tukiverkosta kukaan ei suurin surminkaan myönnä näin katastrofaalisen tilanteen olemassaoloa. He tekevät kaikki temput, että kuva olisi kauniimpi. Varsin suosittua on pilkkoa normaali työaika pikku pätkiin. Näitä pikku pätkätöitä teki 1,3 miljoonaa palkkatyöläistä (47 % kaikista) ja saivat vuoden palkaksi 9 609 euroa!     

On harvinaista herkkua, kun joku Keith Hallin kaltainen vastuullinen virkamies sanoo virallisten työvoimatilastojen olevan pelkkää hevonpaskaa. Meiltä moiset sankarit puuttuvat, vaikka Tilastokeskus on väärällään samaa paskaa. Kun sankarit puuttuvat totuuden puhujat on helppo kivittää ja niin ihana yhteiskuntarauha säilyy kaikesta kurjuudesta huolimatta.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.