lauantai 3. elokuuta 2013

Kuinka selvitään

Sixpackin dynamiikka meni Kankkulan kaivoon

YLE kysyi heinäkuun lopulla pankkien talousasiantuntijoilta pitääkö elvyttää vai kuinka Suomi selviää. Yksikään asiantuntija ei muistanut, että hallitus lahjoitti yrityksille verotukina miljardi euroa, jolla piti olla dynaamisia vaikutuksia talouteen ja työllisyyteen. Heillä oli vain hallitukselle suunnattuja vaatimuksia uusista tulonsiirroista yrityksille; palkkamalttia, rakenteellisia uudistuksia, eläkeiän pidentämistä ja ehkä täsmäelvytystä.

Keväällä hallitus antoi yrityksille miljardin euron verolahjan. Se selitti, että sillä on vahvoja dynaamisia vaikutuksista talouteen ja työllisyyteen. Asiantuntijat eivät sitä enää muistaneet. Nyt hekin tietävät hallituksen puhuneen puuta heinää. Katainen-Urpilaisen sixpack hallituksen veromiljardin dynamiikka talouteen ja työllisyyteen meni Kankkulan kaivoon.

Palkkamaltin puheissa näyttää olevan kyse siitä, että 2012 palkansaajista 33 prosenttia teki töitä keskimäärin 29,57 euron tuntipalkalla ja saivat koko palkkapotista 59 prosenttia. Heille lisä ei tee pahaa. Loput 67 prosenttia työläisistä on vain rupusakkia. Se sai palkkaa keskimäärin 15,97 euroa tunnissa ja palkkapotista 41 prosenttia. Asiantuntijat ajattelevat, että suurempi palkka synnyttää heissä vain ahneutta joten pieni palkka on riittävä. Siksi heiltä pitää vaatia palkkamalttia.  

Puheeseen rakenneuudistuksesta sisältyy julmaa raakuutta, jota kukaan ei halua avoimesti sanoa ja tunnustaa. Rakenneuudistus, kunta- ja soteuudistus, tarkoittaa valtion ja kuntien lasten- ja vanhustenhoidon, opetuksen ja koulutuksen, terveyden- ja sairaanhoidon sekä sosiaaliturvan ja sosiaalisten palvelujen radikaalia supistamista. Julkisen alan töistä on 607 300 työntekijää. Pääoma- ja yritysverohelpotuksista syntyneen 10 miljardin euron niin sanottu kestävyysvaje poistuisi, jos rakennemuutoksella vähennetään 200 000 työntekijää. Siinä olisi sitä rakennemuutosta!  

Eläkeiän pidentämisestä vaaditaan Tilastokeskuksen huijauksen perusteella. Se laskee, että vuonna 2040 suomalaisia 65 vuotta täyttäneitä on 779 000, johon on härskisti lisätty 788 000 työikäistä maahanmuuttajaa. Näin on saatu ikääntyneiden määräksi 1 567 000. Se on todella suurenluokan huijaus, jolla on myönteinen merkitys vain eläkevakuutusyhtiöille ja soteuudistajille, jotka hakevat säästöjä uusia pääoma- ja yritysverohelpotuksia varten.

Uskoisi, että asiantuntijat tietävät maan vajoavan hiljalleen sellaiseen suohon, josta pieni vientivetoinen talous ei vapaakaupan oloissa yksinkertaisesti voi selvitä. Kilpailussa globaaleilla suuryrityksillä on ylivertaiset kilpailuresurssit, joita ei ole kansallisilla yrityksillä. Kaiken lisäksi Suomessa on alhainen lämpösumma, valtava ja kaiken pitkään kattava lumikuorma, pitkät maan sisäiset matkat ja vielä pitkät matkat suurille EU- markkinoille. Yhteensä ne merkitsevät todella suuria poikkeuksellisia ja kilpailuun ylimääräisiä tuotanto- ja logistiikkakustannuksia.

Asiantuntijat eivät ole muka huomanneet, että suomalaisia pääomia on ulkomailla 700 miljardia euroa. Summa on lähes kaksinkertainen maassa olevaan tuotantopääomaan. Kapitalistit ovat sijoittaneet ne tavalla, josta ei ole sentinkään iloa suomalaisille. Nämä pääomat ovat syntyneet suomalaisten työllä ja olosuhteissa, joissa kilpailukyky turvattiin rajasuojalla, protektionismilla, jonka kapitalistit tukiverkostoineen ovat julistaneet kirosanaksi.  

Suomi selviää vain työllä, mutta se vaatii vahvaa rajasuojaa sekä pääomien kotiuttamista. Kaikki jo tietävät, että EU on suurpääoman pankkien projekti. Siitä on päästävä eroon.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.