19.12.13

Rakennepolitiikkaa


Veljekset kuin ilvekset

Helsingin Sanomista on harvoin mitään iloa, mutta kuten sanotaan niin joskus se sokeakin kana jyvän löytää. Niin kävi jutussa hallituksen tiedonannosta, joka koski rakenneuudistusta. Mitään analyysiä siinä ei ollut. Tyhjästä on paha nyhjästä.

Sen sijaan jutun mukaan puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk) esiintyi tapansa mukaan sovinnollisesti. Siitä pääministeri Jyrki Katainen (kok) sai pultit, kun ihmetteli miten keskusta aikoo taikoa peräti 150 000 työpaikkaa vuoteen 2017 mennessä. Molemmilla on samat tiedon lähteet, mutta se voittaa, jonka valhe maistuu paremmalta.

Aivan ilmiselvästi Sipilä puhui brutto- ja Katainen nettomäärästä. Viidessä vuodessa Kataisella syntyy nettona 75 000 uutta työpaikkaa, kun kaikista poistuu puolet. Sipilän keinoilla syntyy bruttona 150 000 työpaikkaa. Sillä, montako häviää, ei ole väliä. Näin Sipilä kampeaa Kataista päästäkseen kalifiksi kalifin paikalle. Molemmat ovat pesunkestäviä porvareita ja molemmat puhuvat täyttä sontaa.

Hallitus on meuhkannut tulevasta karmeasta kestävyysvajeesta, jonka aiheuttaa väestön ikääntyminen. Rakennepoliittisessa ohjelmassa sanotaan: ”Ikärakenteen muutos vähentää työikäisten määrää ja kasvattaa ikäsidonnaisia julkisia menoja. Tämä vaikeuttaa julkisen talouden rahoitusta ja luo siihen niin sanotunkestävyysvajeen. - - - Tämä tarkoittaa, että julkisen talouden rahoitusaseman tulisi kohentua perusennusteeseen verrattuna yli 9 mrd. euroa vuoteen 2017 mennessä, jotta julkinen valta kykenisi hoitamaan hyvinvointivaltioon liittyvät velvoitteensa nykyisellä kokonaisveroasteella ilman, että julkisen talouden velkaantuminen karkaa kestämättömälle uralle.” Ohjelman perusta on pötyä – hävytön valhe.

Ensiksi sen vuoksi, että virallisen väestöennusteen mukaan vuonna 2030 työikäisten määrä on pienin, 53 tuhatta pienempi kuin vuonna 2000. Mikäli maahanmuutto toteutuu ennusteen mukaan, työikäisten määrä on 428 tuhatta suurempi. Toiseksi siksi, että julkisen talouden kestävyysvaje on jo täällä. Neljän viimeisen vuoden aikana joka herran vuosi sitä on kertynyt 10,0 miljardia euroa. Viimevuoden lopussa sitä oli kertynyt yhteensä 103,1 miljardia euroa.

Jo tämä todistaa, että väestön ikääntymisellä ei ole mitään tekemistä kestävyysvajeen kanssa. Ikääntymisväitteellä salataan se, että vapaakauppa on tuhonnut työllisyyden, josta on seurannut suurimmat kestävyysvajeet. Salataan se, että vaje on kasvanut suurista yritys-, osinko- ja varallisuusverojen, sekä yritysten kela-maksujen poistamisesta, eikä työllisyys ole parantunut hallituksen päinvastaista vakuutteluista huolimatta.

Kestävyysvajeen vuoksi seuraavan neljän vuoden aikana on menoja leikattava keskimäärin 2,3 miljardia euroa joka vuosi. Kun ohjelma perustuu tehostamiseen, tuottavuuden parantamiseen ja muuhun vastaavaan ja kun yksi työpaikka maksaa (palkka, sotu ja aineet) 73 000 euroa, julkisen alan työntekijöitä vähennetään vuosittain 15 000 – 30 000.

Samaan aikaan kokonaistuotannon arvioidaan supistuvan nykyisestä 1 miljardi euroa, jossa olisi palkkoja noin 400 miljoonaa euroa. Se vastaa yli 14 000 työntekijän vuosipalkkaa. Olemattomankin kasvun seurauksena bkt olisi kasvanut prosentin vuodessa, neljässä vuodessa lähes 11 miljardia euroa. Siinä olisi ollut palkkoja yli 4 miljardia, joka vastaa lähes 150 000 työtekijän vuosipalkkaa.

Kokoomuksen pääministeri Jyrki Kataisen (kok) oikeistolainen sateenkaarihallitus on harjoittanut ja harjoittaa julmaa politiikkaa. Se leikkaa menoja, kun pitäisi lisätä tuloja! Keskustan vielä viaton puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk) kannattaa uusliberalistista talouspolitiikkaa, suhtautuu siihen sovinnollisesti. Molemmat Kokoomus ja Keskusta ovat siis samalla asialla, Katainen ja Sipilä ovat siis veljekset kuin ilvekset. Se on jo monasti nähty ja koettu.

Olkoon miten tahansa, Rakennepoliittinen ohjelma perustuu petokselle, joka ei tuo yhtään työpaikkaa. Päinvastoin. Se vähentää työtä, ajaa alas julkisia palveluja, lisää pahoinvointia ja kurjuutta. Tästä talouspolitiikasta, vapaakaupasta ja EU:sta on päästävä eroon ja vähän äkkiä.

Kai Kontturi  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.