sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Häkämies ja Lyly


Villinlännen malliin


On aikoihin eletty – tulevaisuuden näköalat muuttuvat entistä pöyristyttävimmiksi. Iät ja ajat on nähty ja koettu, että julkisuudessa demarit puhuvat aina duunareitten puolesta, mutta tekevät piilossa asiat aina kapitalistien hyväksi. Nyt kannatuksensa jyrkästä laskusta huolimatta kaikki alkaa näyttää toisenlaiselta – tärkeät puheet ja teot lähenevät.

Ensin demareiden johtaja valtionvarainministeri Jutta Urpilainen huutaa (Yliopistolla 21.1.14) taivaan lähettiläitä, piispoja ja metropoliittoja apuun, että julma kapitalismi saataisiin näyttämään eettiseltä markkinataloudelta. Tämä on pöyristyttävä, omalaatuinen ja ennenkuulumaton julkinen tuenosoitus suurpääomalle.

Toisena EK:n toimitusjohtaja Jyrki Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly hehkuttivat yhteisessä artikkelissa (HS 25.1.14) imperialistisen kapitalismin jäännösesteiden poistamisen ja EU-USA vapaakaupan laajentamisen autuutta. He haluavat tännekin villinlännen mallin. Kapitalistien ja duunarien edut ovat jyrkässä ristiriidassa, mutta tässä heidän edusmiehensä, kokoomus ja demarit, ovat avoimesti löytäneet toisensa. Tämäkin on pöyristyttävä julkinen kapitalistin ja duunarin yhteinen sitominen kansainvälisen suurpääoman etuihin.

Herrat Häkämies ja Lyly sanovat, että ”Suomalaiset yritykset ja työntekijät ovat hyötyneet vapaakaupasta.”. Ennen vapaakauppaa 1980-luvulla kymmenessä vuodessa kokonaistuotanto kasvoi 49,6 prosenttia, mutta 2000-luvulla vapaakaupan aikana kasvua oli vain 20,5 prosenttia. Tuotannon kasvu on supistunut 29,1 prosenttiyksikköä, siis 58,7 prosenttia. 1990-luvun alussa työttömiä oli lähes 200 tuhatta, eikä kukaan ei tiennyt mitään pätkätöistä. Nyt työttömiä on 300 tuhatta ja 1,2 miljoonaa on pätkätöissä, joista sai (2012) vuoden palkaksi 11 919 euroa! Herrat yhdessä väittävät mustaa valkoiseksi. Se on pöyristyttävää.

Hallituskaan ei ole huomannut yritysten tai työntekijöiden hyötyä. Jos Häkämiehen ministerikaudella hallitus luuli, että EU tuottaa onnea ja autuutta, niin nyt tilanne on toinen. Hallitus on viimeinkin huomannut, että rahat loppuvat joten rajut leikkauslistat seuraa toisiaan. Hallitus ei kuitenkaan ole huomannut, että miljardien lapioiminen EU:lle, vapaakauppa ja suurpääoman tukeminen kurjistaa ja vie umpikujaan.

Tänään kukaan ei lupaa tulevaisuudessakaan parempia aikoja. Päinvastoin. Tulevaisuuden näköalat muuttuvat entistä huonommaksi jos, kuten näyttää käyvän, USA:n jättimäiset yritykset pääsevät EU:n sisälle mellastamaan mielin määrin – siinä romahtavat palkat ja muutkin työehdot, sosiaaliturvan ja -palvelujen alasajo saa uutta vauhtia villinlännen malliin.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.