9.1.14

Hyvinvointivaltio?


Suomiko hyvinvointivaltio?


Presidenttiä myöden kaikki silmäätekevät, koko eliitti ja heidän perässä valtaosa väestöstä hokee, että Suomi on pohjoismainen hyvinvointivaltio. Hokema on muuttunut dogmiksi, vaikka todellisuus on etääntynyt kauas todellisuudesta.

Pohjoismaisten tilastokeskusten perusteella Helsingin Sanomat (28.12.13) osoitti, että Suomen ja Ruotsin sosiaali- ja terveydenhoitokulut (sote) ovat runsaat 30 prosentti bkt:stä. Sen sijaan Tanska oli 34 prosenttia. Paha tätä on mennä kiistämään. Pohjoismaat ovat siis hyvinvointivaltioita. Tältä se näyttää puusta katsonen.

Tanskassa sote-kulut ovat 14 250, Ruotsissa 12 750 ja Suomessa 10 850 euroa asukasta kohden. Suomessa on 69 prosenttia Norjaa, 31 prosenttia Tanskaa ja 17 prosenttia Ruotsia pienemmät sosiaali- ja terveydenhoitokulut. Suomella ei ole pienintäkään pyrkimystä saada hyvinvointipalveluissa kiinni Ruotsia ja vielä vähemmän Tanskaa. Päinvastoin. Meillä mennään toiseen suuntaan, jota vain yhtensä esimerkkinä osoittaa tavoite vähentää vanhusten palveluista 300 miljoonaa euroa.

Meillä voivotellaan, että kun kansainvälinen talous on vaikeuksissa, niin Suomikin on ahtaalla. Tanskassa bruttokansantuote (bkt) on 41 900 ja Ruotsissa 41 800, mutta Suomessa 35 600 euroa asukasta kohden. Suomi on Ruotsia ja Tanskaa jäljessä yli 17,5 prosenttia. Miten ihmeessä on mahdollista, että kurja kansainvälinen taloustilanne puree meihin, mutta ei ruotsalaisiin eikä tanskalaisiin?

Pohjoismaissa ja Suomessa on kapitalistinen talous- ja tuotantojärjestelmä, joten yleensä kapitalistit vastaavat tuotannosta, omistavat yritykset ja niiden tarvitsemat finanssit, rahat. Tästä saattaa syntyä kuva, että suomalaiset kapitalistit ovat muita noloimpia, kun tuotanto asukasta kohden on Ruotsi-Tanskaa pienempää. Mutta eivät ole, sillä he tietävät erittäin hyvin Suomen huonot luonnonolosuhteet ja jonka tavaroilla – ainoana pohjoismaana – on pitkä merimatkan suurille eurooppalaisille markkinoille.

Tavaroiden rahtaaminen laivoilla suurille markkinoille tulee poikkeuksellisen kalliiksi. Se tekee yhdestä maailman kilpailukykyisimmästä tuotannosta kannattamatonta. Tämä kapitalistit tietävät erittäin hyvin. He tietävät, että pääomien rahtaaminen tulee halvemmaksi. Siksi he ovat Suomen Pankin mukaan vieneet maasta 600–700 miljardia euroa. Sen on kaksi kertaa enemmän kuin maassa on teollisuuden, liikenteen ja kaupan tuotantopääomaa sekä kolmen vuoden bruttokansantuote.

Pääomalla ei ole isänmaata, eivätkä sen omistavat kapitalistit ajattele isänmaansa etua. Kun työväenliikekin on rappeutunut, Suomi ei enää ole pohjoismainen hyvinvointivaltio. Pääomien, tavaroiden, palveluiden ja ihmisten vapaan liikkumisen sekä ylimmän lainsäädäntö-, tuomio- ja budjettivallan menettäneenä Suomi EU-maana vajoaa yhä syvemmälle ja syvemmälle kurjuuden syövereihin.
 
Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.