tiistai 27. toukokuuta 2014

Kultainen vanhuus?


Luvassa kultainen vanhuus – vai onko?

Aiemmin on jo todettu, että Valtionvarainministeriön ohjailemat laitokset tuottavat kaikenlaista todella iljettävälle haisevaa potaskaa ja nyt viimeisimpänä Eläketurvakeskus, ETK. Eläkeikä keskustelun tueksi se lykkäsi markkinoille todellisen ihmeen, jonka Ilta-Sanomat uutisoi 24.3.14.

ETK kehittämispäällikkö Marjukka Hietaniemen mukaan nykyisin keskiverto 64-vuotiaana vanhuuseläkkeelle jäävä saa työeläkettä alle 2000 euroa kuukaudessa. Mutta jos tänään kolmikymppinen, jonka työura on alkanut 23-vuotiaana, jää eläkkeelle 63-vuotiaana saa hän työeläkettä keskimäärin 3000 euroa.

ETK kehittämispäällikkö Marjukka Hietaniemen mukaan nykynuorten matalapalkka-aloja ovat mm. siivoojan, keittiöapulaisen ja kouluavustajan työt, joissa tienaa alle 2000 euroa kuukaudessa. Jos kolmekymppinen siivooja jaksaa sinnitellä töissä vielä 30 vuotta, hänen kuukausiansionsa on eläkeiässä keskimäärin noin 5900 euroa. Kun hän jää eläkkeelle 63-vuotiaana, työeläke on 2700 euroa kuukaudessa. Marjukka Hietaniemen yrittää vakuuttaa, että nykynuorisoa odottaa huoleton, kultainen vanhuus.

Kehittämispäällikkö Marjukka Hietaniemi laskelma tarkoittaa, että nykynuori siivooja tienaa ennen eläkkeelle jäämistä 2 124 360 euroa. Siitä tulee eläkekertymää, josta 64 vuotiaana saa työeläkettä yli 2 700 euroa kuukaudessa. Se on mahdollista, kun 30 vuoden keskipalkka on 5 900 euroa kuukaudessa ja viimeisen työvuoden palkan 13 295 euroa kuukaudessa. Kehittämispäällikkö Hietaniemi kuvittelee, että palkka nousee joka ikinen herran vuosi vähintään 6,8 prosenttia!

Nollatupojen, hitaan talouskasvun ja tiheästi toistuvien taantumien ja lamojen maailmassa siitä ei voi edes haaveilla. Tässä kuviossa deflaatio, hintojen aleneminen johtaa väistämättä voittojen ja palkkojen alenemiseen sekä työttömyyden lisääntymiseen. Mikäli kuitenkin kävisi niin kummasti, että tuotanto kasvaisi nykyistä reippaammin – vastoin kaikkia todennäköisyyksiä – silloin myös hinnat nousisivat ja inflaatio laukkaisi. Palkat ja eläkkeet eivät pysyisi elinkustannusten nousun tahdissa. Tästä syystä nykyraha on ainoa oikea laskutapa.

Kreikassa jopa arkkitehdit tienaavat tänään vaivaiset 200 euroa kuukaudessa. Verotilaston mukaan Suomessa alle 2 083 euroa kuukaudessa sai 1,2 miljoonaa palkansaajaa, 42,9 prosenttia kaikista. Heillä keskimääräinen palkka oli 11 919 euroa vuodessa, 993 euroa kuukaudessa. Näillä palkoilla 45 vuoden aikana eläkekertymä jää niin pieneksi, että siitä tulee eläkkeeksi nykyrahassa laskien noin 700 euroa kuukaudessa.

Jo yli parikymmentä vuotta tämänkaltainen työttömyyden ja pätkätöiden kierre on ollut elämää suurempi ongelma. Tilastokeskuksen mukaan jo 2013 osa- ja määräaikaisia oli työikäisistä peräti 2,2 miljoonaa, 63 prosenttia. Heille on luvassa olemattomat eläkkeet ei kultaista vanhuutta, kun koko elämä uhrataan suurpääoman alttarille.
 
Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.