13.12.14

Tulot 2013


Todistamisen taakka

On aikoihin tultu. Niin kansallisesti kuin kansainvälisesti koko valtamedian propagandatorvista kaikuu sama virsi, jossa varas huutaa kaikkien äänten yli – ottakaa varas kiinni!

Näinä ankeina aikoinakaan eivät korpit toistensa silmiä noki. He pitävät huolen siitä, että heistä jokainen rikastuu alati kasvavista työttömyys- ja leipäjonoista huolimatta. Kansalle riittää hurskaat puheet, kaiken maailman sadut soivat valtamedian torvissa. Hitlerin propagandaministeri Göbbelsin opetti aikanaan, että mitä suurempi on valhe, se on sitä uskottavampi.

Pääministerinä Jyrki Katainen tilasi 700 tuhannella eurolla Pekka Himaselta selvityksen siitä mitä Suomessa ’tarttis tehrä’. Himanen kiitti rahoista ja kirjoitti (antoi Manuel Castellsin kirjoittaa) kirjan ”Kestävän kasvun malli”. Tulos osoittautui satukirjaksi. Mallista ei ollut malliksi millekään. Nyt kun hätä on entistä suurempi pätkäpääministeri Alexander Stubb huutaa hätiin Ruotsin entisen pääministeri Anders Borgin. Anders kertoo mielipiteensä maaliskuussa. Ensi töikseen hän ilmoitti, että Suomen talouden tosi ongelma on korkeat palkat.

Koko valtamedia etunenässä Hesari, TV ja radio puhuvat yleensä asian vierestä tai esittävät ilman pienintäkään todistusta ja kylmän rauhallisesti, että kilpailukyky on älyttömän huono ja palkat, verot sekä kestävyysvaje karmean korkeat. Jos jotain todistavat, silloinkin latelevat puuta heinää, pelkkiä valheita.

Tästä syystä työväenliikkeen harteilla on aina ollut raskas todistamisen taakka periaatteella; tiedä enemmän luule vähemmän. Se vaatii aina melkoisen läjän numeroita ja lukuja.

o o o

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) on tehnyt ihmeellisen palkkatasoselvityksen. Hesari julkaisi sen (4.12) otsikolla ’Duunari tienaa Suomessa’. Sen mukaan kesimäärin 3 132 euroa kuukaudessa, kun 10 % tienaa enemmän kuin 4 921 euroa ja 10 % vähemmän kuin 1 758 euroa. Miten näihin lukuihin PT on päässyt, se jää salaisuudeksi.

Viimeinen verotilasto on aivan eri vesillä. Tilastossa on palkansaajia 2 815 046. Heistä vain 26,2 % tienasi kuukaudessa keskimäärin 3 254 euroa. Sen sijaan 61,5 % sai vähemmän kuin 2 917 euroa, keskimäärin 1 355 euroa kuukaudessa. Heistä yli miljoona oli pätkätyöläisiä, joiden vuosipalkka oli 8 872 euroa, 739 euroa kuukaudessa.

Näistä valtavan enemmistön saamista pienistä palkoista huolimatta, kapitalisteilla riittää häpyä vaatia maltillisia palkankorotuksia ja työaikajoustoja, joita äsken vaati Elinkeinoelämän tuleva hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta. Se sisältää ajatuksen – halusi Alahuhta sitä tai ei – että myös yhä useamman duunarin on nöyrryttävä leipäjonoihin.

Toisaalta yläpäässä oli 18 261 hengen pieni joukko, 0,6 % kaikista palkansaajista, joiden palkka oli keskimäärin 13 527 kuukaudessa euroa. Tässä joukossa on 3 389 henkeä, jotka saivat keskimärin kivat 22 128 euroa kuukaudessa!

Kuten tiedetään, palkan lisäksi on muitakin tuloja. Verotilastossa on 4 581 557 henkeä. Heistä 3 348 601, eli 73,1 % sai tuloja keskimäärin 1 463 euroa kuukaudessa. Vain 18,3 % sai keskimäärin 3 637 euroa. Pieni 8,6 % joukko sai keskimärin 7 716 euroa kuukaudessa. Siinä ovat mukana kapitalistien luja ydinjoukko 4 100 henkeä, 0,1 %, joka sai tuloa keskimäärin huikeat 73 378 euroa kuukaudessa!

Tuloerot ovat valtavat ja osoittavat yhteiskuntamme raadollisen luokkajaon.

o o o

Runsaasti mainetta saanut hyvinvointivaltio elää henkitoreissa. Poliittinen eliitti hallituksen johdolla vouhkaa, että menoja on pakko leikata, kun rahat eivät riitä. Ja kyllä niitä leikataankin. Kaikkia menoja supistetaan seurauksista piittaamatta, kun ei ole rahaa. Kuitenkin rahaa on niin että ranteita pakottaa. 

Rahaa puuttuu vain siksi, että suurten tulojen tuloverot ovat lähes olemattomat. Parissakymmenessä vuodessa yritysvero on alennettu 50 prosentista 20 prosenttiin. Siinä valtio menettää jokaisesta yritysvoiton satasesta 30 euroa, 60 %! Siitä valtio saisi näppärästi lisätuloa pyöreät 5 miljardia euroa.
 
Tämä hullutus olisi helppo korjata, eikä se vaikuttaisi mitään kilpailukykyyn. Se ei lisäisi yritysten toiminnallisia kustannuksia, se rokottaisi vain voittoja.

Henkilöiden tuloverotuksessa alle 35 000 vuodessa ansaitsevien veroaste oli 15,2 %, seuraavassa ryhmässä 35000–55000 se oli 23,5 %. Ylimmässä veroluokassa tulon alaraja on 300 000 euroa ilman ylärajaa ja siinä veroaste oli vain 31,7 %.

Julkisen talouden rahan puutteesta päästään, kun tehdään kokonaisverouudistus. Siinä kaikki tulot laskettaisiin yhteen ja verotettaisiin progressiivisesti ja potti jaettaisiin valtiolle ja kunnille.

Uudistuksessa alin tuloluokka jätettäisiin nykyiselleen, seuraava, 35000–55000, nostettaisiin 23,5 %:sta 26 %:iin. Sen jälkeen tuloluokkien veroaste olisi aina kymmenen prosenttiyksikköä edellistä ryhmää suurempi. Näin viimevuoden veropotti olisi ollut yli 8,1 miljardia euroa nykyistä suurempi, eikä veroaste nousisi kuin 21,8 %:sta 24,0 %:iin.

Suurituloisten nettotulot supistuisivat, mutta esimerkiksi suurimmassa tuloluokassa kuukauden nettotulo olisi edelleen huikeat 14 676 euroa. Se on lähes sama, jonka 3,3 miljoona henkeä sai vuodessa bruttotulona!
 
o o o

Valtamedian kaikissa propagandatorvista kaikuu sama valhe, jossa varas huutaa ottakaa varas kiinni! Siksi työväenliikkeelle lankeaa raskas todistamisen takka. Näin siitä huolimatta, että jokainen tuntee todellisuuden omasta kokemuksestaan.

Todistamisen taakka on kannettava, että me, itse kukin havahtuisi siihen kuinka suureen työläisten riistettyyn joukkoon kuulumme ja että vain yhdessä voimme toteuttaa välttämättömän muutoksen.
 
Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.