lauantai 13. kesäkuuta 2015

Leikkauksia, leikkauksia


Ensin leikataan kestävyysvaje – sitten Hornetit

Hallituksen ainoa huoli on suuryritysten voitot. Pääministeri Sipilä on vaatinut koko tarmollaan viiden prosentin tuottavuushyppyä. Mitä hän tuottavuudella tarkoittaa se on jäänyt hämäräksi. Sadan tunnin vuosityöajan pidennys merkitsisi runsasta viittä prosenttia. Se ei kuitenkaan lisää työn tuottavuutta. Siinä käy päinvastoin. Väsynyt ihminen tekee vähemmän kuin virkeä.

Valtionvarain ministeri Stubb sanoikin eräässä TV-haastattelussa, että tuottavuus tarkoittaa nimienomaan työn tuottavuutta. Luultavasti hänelle oli kerrottu, että virallisista tunneista laskien viimevuonna (2014) töihin olisi tarvittu 106 740 vähemmän täysiä työvuosia ja että vähintään sillä määrällä työttömyysjono olisi pidentynyt.

Mutta ja mikä tärkeintä tuottavuuden kasvun ansiosta yritykset olisivat säästäneet henkilökuluina vähintään 3,5 miljardia euroa, joka olisi näkynyt puhtaana voittona. On turha luulla, että joku uhraisi moisen riskittömän voiton epävarmoille markkinoille talouskasvun ja työllisyyden toivossa. Varsinkin kun jokainen tietää, että kaikkialla kysyntä jatkuvasti hiipuu ja työllisyys heikkenee. Senkin jokainen tietää, että yritysten ainoa tehtävä on tuottaa voittoa ja että sen pitää jatkuvasti kasvaa.

Tässä yhteydessä pitää korostaa, että tuottavuuden selvittäminen on nykyisten järjestelmien perusteella mahdotonta. Syynä on se, että EU:n määräyksestä oli luovuttava todellisten työtuntien keräämisestä. Sen tilalle piti ottaa Työvoimatutkimus. Siinä tehdään joka kuukausi 12 000 puhelinhaastattelua. Tutkimus on tyypillisesti menetelmä, jolla saadaan haluttu lopputulos. Sillä voidaan helposti pitää huoli siitä, että koskaan ei saada ehdoksi asetettua tuottavuushyppyä joten menoleikkauksia on jatkettava – on leikattava 10 miljardin euron kestävyysvaje.

Hallituksen huolia suuryritysten voittojen turvaamisessa lisää asevarustelu. Ilmavoimat poistavat palveluksesta Hornetit ja hankkivat tilalle torjuntahävittäjät. On mielenkiintoista nähdä, millä ne rahoitetaan. Mistä köyhä ja jatkuvasti köyhtyvä valtio leikkaa seuraavat 10 miljardia, jonka uudet hävittäjät maksavat. Ehkä kansan mieliin istutettu Venäjän pelko on sitä laatua, että kansa tyytyy uusiin leikkauksiin, kunhan vain saa vettä ja leipää – vaikka sirkushuvit pitääkin unohtaa…

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.