lauantai 23. heinäkuuta 2016

Vapaakauppa


VAPAAKAUPPA TUOHOAA

Kokoomuksen suurimassa äänenkannattajassa eräs kolumnisti kirjoitti (HS 9.7.16), että vapaakaupan vastustaminen on taas trendikästä, vaikka omavaraisuus on harhainen ajatus. Hän jatkaa ikään kuin varmuuden vuoksi, että nykymaailmassa kansallinen omavaraisuus on mahdottomuus.

Kirjoittaja ei ole huomannut, että maailman suuryritykset ovat havitelleet vapaakauppaa ainakin lähes kaksisataa vuotta. Nykymaailmaa on tietoisesti muutettu suuyritysten omistajien lobbauksen ansiosta siihen suuntaan, että GATT, maailma tullisopimus, lopetettiin ja korvattiin WTO:lla maailman vapaakauppasopimuksella.  

Aiemmin tällainen suurpääoman vaikutusvallan laajentaminen tapahtui sotimalla. Nyt sen pitäisi tapahtua rauhanomaisesti. EU:ssa vapaakauppaa sanotaan rauhanprojektiksi, kun maailman ylikansalliset suuryritykset laajentavat vaikutusvaltaansa, todellista valtaansa. Tällaisia laajentumispyrkimyksiä sanakirjat nimittävät imperialismiksi.

Kun Suomessa toteutettiin pääomien, tavaroiden ja palvelusten vapaa liikkuminen, ulkomaisten suuryritysten tuonti ja niiden ylivoimaisilla resursseillaan kaadettiin 50 000 pk-yritystä. Se oli alkusoitto omavaraisuuden alasajolle. Sitä kapitalistit säikähtivät. Suomalainen teollisuus myyttiin pikavauhtia ulkomaalaisille ja tavaratuotantoa siirrettiin pois maasta ja pääomien maastavienti kasvoi hurjaa vauhtia.

Vuonna 1990 suomalaisia pääomia oli ulkomailla 27,5 miljardia euroa, mutta 2015 niitä oli jo ylettömät 697,8 miljardia euroa. Pääomaviennin suuruutta kuvaa se, että kansantaloudessa samana vuonna pyöritettiin varstoissa olevaa tavaraa ja käytettiin tuotannon välineitä, joiden hinta oli yhteensä 674,1 miljardia euroa.   

Kaiken tämän seurauksena työttömyys räjähti käsiin. Yksin pitkäaikaistyöttömiä on nyt saman verran kuin kaikkia työttömiä oli 1970-luvun jälkipuoliskolla. Silloin sen vuoksi hallitus hajotettiin ja tilalle muodostettiin hätätilahallitus. Nyt kun työttömyys on seitsenkertainen, poliitikot eivät ole oikeasti moksiskaan. Ja miksi olisivatkaan, kun muualla on sama suunnilleen saman tilanne. Ylikansalliset suuryritykset ovat hävittäneet pk-tuotantoa ja omavarasuuta kaikkialla.

Nyt kysymys kuuluu, mikä teki nykymaailmassa kansallisen omavaraisuuden mahdottomaksi? Ensiksi se, että kapitalistit hakivat ulkomailta pääomilleen turvasatamia ja toiseksi se, että imperialistinen vapaakauppa tuhoaa kotimarkkinoille suunnatun pk-tuotannon, työllisyyden ja kansan hyvinvoinnin. Vapaakauppa, imperialismi, tuhoaa nyt ja tulevaisuudessa.
 
Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.