keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Ei ulospääsyä


EI OLE ULOSPÄÄSYÄ

Suomen Pankki ja Tilastokeskus julistivat joulun alla, että lama on ohi ja talous taas kasvaa – ensi vuonna 1,3 % ja seuraavana 1,2 %. Samalla työttömyyskin vähenee. Tämän toitottamisella valtamedia on heittänyt kansan silmille unihiekkaa. Niinpä väestö on vaipunut autuaan uneliaaksi. Tehtyjen galluppien mukaan kansa luottamus talouteen on parantunut merkittävästi.

Jos tuotannon kasvuennusteet pitävät paikkansa, työ vähenee edelleen. Sillä kun hieman parannetaan työkaluja ja pannaan lisää vipinää duunareihin niin, että työtunnin tuottavuus paranee 1,5 %. Siten ensivuonna tarvitaan 7,3 miljoonaa työtuntia edellisvuotta vähemmän ja 4 600 kokopäivätyössä olevista menettää työnsä. Työvoimakustannukset supistuvat 210 miljoonaa euroa. Se on mukava lisä yritysten voittoihin.

Kaikki tavarat tehdään varastoihin, joista ne myydään. Nykyään kansantalouden varastot vaihtuvat lähes kaksi kertaa vuodessa. Tavaratuotanto ja palvelut yhdessä muodostavat kokonaistuotannon. Mikäli ennusteet pitävät paikkansa, niin ensivuonna tuotanto on 3,9 % pienempi ja työn tuottavuus 4,7 % parempi kuin vuonna 2007 ja työtunteja tehdään 8,2 % vähemmän.

Ellei tapahdu elämää suurempia ihmeitä, niin kokonaistuotanto saavuttaa vuoden 2007 tason vasta 2019–20. Sen sijaan vaatimatonkin työn tuottavuuden kasvu pitää huolen siitä, että työtuntien määrä kokoajan supistuu, työ vähenee ja työttömyys lisääntyy. Vapaakaupan ja kapitalismin oloissa tästä kierteestä ei ole ulospääsyä.         
 
Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.