tiistai 10. tammikuuta 2017

USA:n sotilasmenot


USA:N SOTILAMENOT TYHJÄN PANTTINA?

USA:n sotilasmenot olivat vuonna 2015 yhteensä 640 miljardia dollaria, 87,7 dollaria jokaista maapallon asukasta kohti. Venäjän sotilasmenot olivat samaan aikaan 87,4 miljardia dollaria, 12,0 dollaria maailman asukasta kohti.

USA:lla on 75,7 dollaria enemmän paukkuja jokaista maapallon asukasta kohden kuin Venäjällä. Ei ole vaikea kuvitella, että sillä jolla on 7 paukkua enemmän kuin naapurilla, on myös herkempi liipaisinsormi.

Iät ja ajat Itämerellä on sotalaivastoa ollut vain sen rantavaltioilla. 2000-luvulla sinne on ilmestynyt 8000 kilometrin päästä uusi Itämerellä ennen näkemätön sotilas- ja sotalaivaston tuhovoima USA. Ei pitäisi olla vaikea kuvitella, mikä ja kuka on nostanut jännitteitä Itämerellä.

Toisessa maailmasodassa Neuvostoliitto menetti noin 23 miljoonaa kansalaista, sotilasta ja siviiliä. USA menetys oli noin 400 tuhatta sotilasta eikä yhtään siviiliä. Näiden kokemusten perusteella ei pitäisi olla vaikea kuvitella kummalla herkempi liipaisinsormi.

Kaikissa tähänastisissa sodissa on aina ollut perustana kyse taloudellisista eduista. Venäjällä ei ole ulkomaista velkaa. USA:n ulkomainen velka lähentelee 20 000 miljardia dollaria, summa on jo niin suuri, ettei se halua eikä pysty koskaan maksamaan sitä takaisin.

On siis helppo kuvitella miksi USA:lla on kaikkialla maailmassa (se miehittää ainakin 123 maata, joissa sillä on ainakin 730 sotilastukikohtaa) sormi liipaisimella ja miksi sen propagandamylly koko ajan jauhaa kaikenlaista potaskaa ja tuottaa valheuutisia Venäjän uhasta. Vai ovatko USA:n sotilasmenot ihan vain tyhjän panttina?

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.