perjantai 7. huhtikuuta 2017

Hallitukset valehtelevat


KAIKKIEN AIKOJEN PUHALLUS

Joku on sanonut ihan laittamattomasti, että joskus se sokeakin kana jyvän löytää. Hallitusten ja aivan erityisesti Sipilän hallitusta voi sanoa sokeaksi kanaksi, joka nokki ja nokkii, mutta jyviä ei löydy. Siksi se joutuu jatkuvasti perumaan puheitaan. Mutta Yle, tuo totuudelle umpisokea kanan jyvän löysi, kun sen julkaisi maaliskuun lopulla amerikkalaisen dokumentin, jossa maukkain esimerkein ja kiistatta osoitettiin, että kaikki hallitukset valehtelevat.

Vaikka dokumentti koski Yhdysvaltoja, se kuitenkin sopii kaikkiin hallituksiin. Erona on vain se, että kun Yhdysvaltojen hallitus valehtelee, se kuin käsky koko maailmalle. Esimerkiksi Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan pöyristyttävien pakolaisvirtojen takana on Yhdysvaltojen äärimmäisen julkeat ja pöyristyttävät valheet, valheet jopa YK:ssa. Ilman niitä monta sotaa olisi jäänyt sotimatta ja ihmiset eläisivät rauhassa kotikonnuillaan.

Siksi hallitusten vaihtumisella ei ole suurtakaan merkitystä. Maailmalla tunnetun sotahullun Hilary Clintonin sijasta Yhdysvalloissa presidentiksi valittiin jokerina TV:n Diilistä tunnettu sotahulluksi osoittautunut Donald Trump. Ruotsalaisen Siprin raportin mukaan Venäjän 2015 koko vuoden sotilasbudjetti oli 66,4 miljardia dollaria. Ensi töikseen Trump ilmoitti korottavansa sotilasbudjettia 54 miljardilla dollarilla.

Yhdysvaltojen sotilasmenojen korotus olisi siis lähes yhtä suuri kuin Venäjän koko vuoden sotilasbudjetti. Vähensikö se suursodan uhkaa vai kävikö päinvastoin?

Meidän ikiomat hallituksemme ovat samanlaisia valehtelijoita kuin muutkin. Rajuimmillaan valheet olivat 80-luvun lopulla ja 90-luvun alkupuoliskolla, kun ryhdyttiin toteuttamaan EU:n sanelemia ennakkoehtoja ja kun eduskunta pantiin äänestämään liittymisestä vastoin perustuslain määräyksiä. Se oli melkoista menoa.

EU:n ennakonehtojen lisäksi 1992 muutettiin kunnallinen kirjanpitolaki ilman sen kummempia selityksiä. Sanottiin, että sillä saadaan kuntien ja yritysten kirjanpidot vertailukelpoisiksi. Ei siinä mitään, mutta sitten alkoi tapahtua. Valtion kirjanpitolautakunta määräsi, että kuntien on palautettava poistettu kiinteä omaisuus kirjanpitoon. Jos yksityinen yritys toimisi samalla tavalla, edessä olisi raastupareissu, mutta nyt kukaan ei korvaansa lotkauttanut.
 
Tuskin kukaan edes ajatteli koko asiaa, ei ainakaan huomannut sen suurta jujua. Sillä näin kunnissa asiat hoidettiin yksityisten piikkiin. Rakennukset ja kaikki toimitilat merkittiin rakennusvirastolle, joka vuokrasi ne markkinahintaan lasten päiväkodeille, kouluille, sairaaloille, terveysasemille siis yleensä tilojen käyttäjille. Näin siirtämällä rahaa taskusta toiseen kunnalliset palvelut saatiin näyttämään vuokran verran todellista kalliimmilta.

Yhdeksänkymmentäluvun alussa tehtiin kaikkien aikojen puhallus. Alkoi kaiken veroilla maksetun velattoman omaisuuden loputon uudelleen maksaminen.

Nyt edessä näyttää olevan uusi puhallus, jos kuntien kiinteistöt siirretään korvauksetta maakuntien kiinteistöjen liikelaitoksille. Jos niin käy, ne voisivat nostaa kiinteistöjen nykyisen neliöhinnan 617,30 euroa vaikkapa kaksinkertaiseksi arvostamalla ne uushankintahintaan. Samalla se nostaisi vuokrien perustan pilviin. Nostamalla sosiaalitoimen, terveyden- ja sairaanhoidon vuokria myös palveluiden hinnat nousisivat ja yksityisten kilpailuetu paranisi tuntuvasti. Se on kultaa useimmiten ulkomaalaisille suuryrityksille.        

Sote selvittelyssä hallitus on havainnut, että kunnilla on 6,8 miljoonaa neliömetriä terveyden ja sosiaalihuollon tiloja, jotka luetteloon on kirjattu 4,2 miljardin arvoiseksi. Niistä terveydenhuollon osuus on 49,5 % ja sosiaalihuollon 50,5 %. Nyt näyttää siltä, että nämä rakennukset siirretään maakuntien liikelaitoksille. Jos siirto tapahtuu, kuten voi uumoilla, ilman kunnille maksettavaa korvausta, silloin maakunnat saavat ne ilmaiseksi. Jos niin tapahtuu, niiden arvon pitäisi olla maakuntien kirjanpidossa nolla.

Tämän kaltaisten uhkakuvien välttämiseksi, kiinteistöt pitää säilyttää kuntien omaisuutena, jota kunnat voivat vuokrata maakunnille. Näin kuntien sisäiset näennäiset taskusta toiseen vuokrat muuttuisivat kuntien todellisiksi ulkopuolisilta saataviksi tuloiksi.

Tosin tämäkin järjestely jättäisi valtiolle ja maakunnille muita kuntien kuppausmahdollisuuksia joten koko sote on paska juttu, joka sisältää lukemattoman määrän epäselvyyksiä ja tuntemattomia vaaroja. Siksi koko sote on estettävä.
                                                              
Sote-sotku näyttää synnyttävän muutakin hämärähommaa, kun kaikki torvet toitottavat, että taantuma ohi. Sillä halutaan rauhoitella kansaa toivossa, että töitä on tarjolla vaikka millä mitalla, niin yksi sote on sen rinnalla pikku juttu. Lama ei kuitenkaan ole ohi, sillä tuotannon kasvu ei riitä ja jää helposti työntuottavuutta pienemmäksi. Se tietää työtuntien vähenemistä ja työttömyyden lisääntymistä.
 
Jokainen voi helposti tarkistaa nykyisen tilanteen. Työikäisiä meillä on 3,5 miljoonaa. Työministeriö arvioi (2007), että siitä työvoimaa voi olla 83 %. Jos kuitenkin pidetään Tanskaa vertailumaana, silloin meillä on työvoimaa 81 %, siis 2,84 miljoonaa. Helmikuussa työllisyysaste oli 67,3 %, joten työllisiä oli 2,36 miljoonaa ja työttömiä 480 tuhatta, 16,9 %.     
 
Kapitalismissa pääomat omistavat kapitalistit sanovat missä nurkassa kaappi seisoo. Suvereeni sanelu ns. demokratiassa kuitenkin vaatii, että saadakseen läpi kansanvastaiset päätökset, hallitukset turvautuvat valheisiin. Yle, tuo totuudelle umpisokea kana löysi jyvän, joka osoitti, että hallitukset valehtelevat.

Sipilän hallitus ei tee poikkeusta. Puheistaan huolimatta, sen toimissa etusijalla on aina ani harvojen omistama Suuri Raha. Jos et kuulu heidän joukkoon, paikkasi on Vappuna ja aina tinkimättömän työväenliikkeen riveissä. Vain yhteisvoimin syntyy parempi maailma!

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.