11.1.18

Menetyksiä


PÄÄTÄHUIMAAVAT MENETYKSET

Yhdysvaltalainen dokumenttien tekijä Michael Mooren yksi laaja dokumentti esitettiin tammikuun alkupuolella TV 1:ssä. Jokainen, joka vähänkin paneutui siihen mitä siinä sanottiin, huomasi minkälaista julmaa politiikkaa Yhdysvalloissa toteutetaan. Kaikesta raakalaismaisuudesta huolimatta sitä ihannoidaan. Sen trollitehtaat ovat onnistuneet paskan levittämisessä syvälle maailman ihmisten sieluihin.

Ongelmaan ovat syyllisiä tavalliset yhdysvaltalaiset, jotka tietämättömyyttään ja pitkälle lukutaidottomina sallivat kaikki valheet. Mitähän meillä tapahtuisi, jos palkkakuitissa kerrottaisiin, että perityistä veroista 59 prosenttia menee sodankäyntiin, kuten Mooren mukaan tehdään Yhdysvalloissa. Vaikka olemme melko luupäistä porukkaa, niin moinen saisi meistä jokseenkin jokaisen hyppimään seinille.

Tosin meillekin näyttää kelpaavan kaikenmoinen potaska ilman sen kummempia kansan liikahduksia. Aktiivimalli tosin saa somessa aikaan melkoisen metakan, mutta vain somessa. Se ei kuitenkaan riitä. Jos väki vain istuu käsiensä päällä, ei metakka Eduskuntaa suuremmin haittaa. Vasta sitten, kun ihmiset lähtevät liikkeelle, homma saa totisen luonteen. Voi vain kuvitella mitä tapahtuu, jos aktiivimallin käsittelyn aikana satatuhatta, tai vaikka vain puolet siitä, ympäröi eduskuntatalon. Siinä tilanteessa koko Eduskunta olisi valmis kaatamaan moisen riistomallin.

Tosin vuoden lopulla Elinkeinoelämän keskusliiton, tuon suurpääoman bunkkerin nokkamies Jyri Häkämies, kehtasi väittää, että yritysverojen alentaminen ei ole vähentänyt yhteiskunnan verotuloja. Totuus on kokonaan toisenlainen – yritysten maksamien verojen määrä on laskenut rajusti. Se ei herättänyt ihmeempää, edes vähäistä meteliä somessa. Kuitenkin se oli melkoista pötyä.

Siihen aikaan, kun Suomesta rakennettiin ns. hyvinvointiyhteiskuntaa, yritykset maksoivat voitoistaan puolet veroina. Näin toimittiin vuoteen 1992 saakka. Silloin Esko Ahon (kesk) hallitus aloitti yritysten veroasteen alentamisen. Nykyään se on enää 20 prosenttia.

Vuosien saatossa yhteiskunnan menetykset ovat päätähuimaavia. Vuonna 2000 yritysten veroaste oli 29 prosenttia ja veromenetys oli 4,7 miljardia euroa, 42 prosenttia. Vuonna 2007 yritysten veroaste oli 26 prosenttia ja verojen menetys 5,9 miljardia euroa, 48 prosenttia. Vuonna 2016 yritysten veroaste oli enää 20 prosenttia ja veromenetys 6,8 miljardia euroa, 60 prosenttia.

Nämä mielettömät miljardit ovat pois yhteiskunnalta. Ne ovat menneet omistajien taskuihin. Siksi työllä ja tuskalla rakennettua hyvinvointiyhteiskuntaa ajetaan alas. Näyttää ihan siltä, että nykypolitiikalla tavoitellaan Michael Mooren kuvailemaa kehnoa yhdysvaltalaista koulutuksen, sosiaaliturvan sekä terveyden- ja sairaanhoidon äärimmäisen kehnoa, suorastaan kehitysmaiden tasoista mallia.
 
Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.