3.4.18

Kuka maksaa


KUKA MAKSAA – KAS SIINÄ KYSYMYS

Sote on politiikassa kova sana. Se ei jätä ketään kylmäksi. Jokaiselle on varmasti valjennut, että siinä on kyse terveyden- ja sairaanhoidon tulosiirrosta yksityisille. Sitä perustellaan sillä, että terveysasemat ja sairaalat ovat tehottomia vähäisen väestöpohjan vuoksi. Kun niitä lopetetaan, väestöpohja laajenee ja säästyy kolmen miljardia euroa, jota valtio haaveilee. Samalla valtio pitää varmasti huolen siitä, että potilaiden omavastuu kasvaa, kun kaiken muun ohella potilaat itse maksavat pidentyvien matkojen kulut.

Kokoomuksen Petteri Orpo kumppaneineen ovat suunnitelleet, että soten toinen osa hoidetaan seuraavalla hallituskaudella. Silloin uudistetaan sosiaalitoimi lapsilisistä aina toimeentulotukeen ja kaikkiin palveluihin asti. Tässä uudistaminen tarkoittaa sitä, että kaikki työ palkalla millä hyvänsä on aina kannattavaa. Tältä osin sote tarkoittaa väestön sosiaaliturvan alasajoa. Uutena kuntien ja valtion väliin tulee maakuntahallinto, jonka kulut ovat arvaamattomat. Samalla maakunnat vohkivat kuntien omaisuutta ja kuntien itsemääräämisoikeus ajetaan alas.

Itse asiassa sote on mallikas idea. Todellinen yhteisten asioiden hoitaminen viedään kauas tavallisten ihmisten ulottumattomiin monta kuntaa sisältävään maakuntahallintoon, johon sen rakenteen vuoksi ihmisten on mahdotonta vaikuttaa. Kun maakuntahallinto lakkauttaa terveyskeskuksia, korottaa potilaiden omavastuuta, leikkaa sosiaaliturvaa ja -palveluita, maakuntahallinto on turvassa kaukana itse kunkin elinpiirin ulkopuolella. Sillä ei ole väliä, että demokratiavaje kasvaa entisestään.

Maakuntahallinnon toimet rahoittaa valtio. Niin sanotaan. Kun aikoinaan valtion apu kunnille muutettiin hallinnonalojen rahoituksesta yhdeksi könttäsummaksi, sen leikkaaminen muuttui helpoksi. Nyt valtionavun leikkaaminen tulee entistä helpommaksi, kun 300 kunnan sijasta saajiksi jää 18 maakuntaa. Aluksi leikataan sotelle asetettu säästötavoite 3 miljardia, 550 euroa asukasta kohden.

Jos se pienentää kestävyysvajetta, niin leikattava jää vielä 7 miljardia euroa. Samaan aikaan hankitaan hävittäjiä ja sotalaivoja, joiden elinkaarikustannukset ovat nykyarvion mukaan jopa 45 miljardia euroa. Valtion suunnitelmien mukaan sillä on rahoitettavana 52 miljardia euroa. Niiden hoitamisessa suurin paine on lähivuosissa.

Mistä rahat? Soteen asetetut säästötavoitteet tuskin toteutuvat, sillä uuden maakuntahallinnon kustannuksia ei tiedä kukaan, mutta kalliiksi se tulee joten kuviteltu soten säästön voi unohtaa. Valtio on tehnyt tappiota monta vuotta. Kun lisäksi tulevaisuuden talousennusteet eivät lupaa eikä takaa työllisyyden kohenemista, on talouden taivaalla vain synkkiä pilviä. Tällä hetkellä näyttää selvältä, että pitkän aikavälin kestävyysvaje ja tulevat asehankinnat nostavat vauhdilla maan velkataakkaa, mutta kuka maksaa – kas siinä kysymys.  

Viralliset kansantulolaskelmat piilottavat kapitalistien todellisia nettovoittoja. Se on mahdollista, kun kansantalouden tilinpito ei ole kannattavuuslaskelma. Se on vain tilastokokoelma, jolla piilotetaan suurpääoman voittoja. Esimerkiksi vuonna 2016 virallinen kansantulo oli 215,8 miljardia, mutta oikea tuloslaskelman mukainen on 234,3 miljardia euroa.

Kun oikeasta tuloksesta vähennetään kulut, jää todelliseksi verottomaksi nettovoitoksi 63,5 miljardia euroa. Voitossa on ilmaiseksi saatua kiinteää nettopääomaa 45,9 miljardia ja riihikuivaa rahaa 19,2 miljardia euroa. Rahalle kapitalistit eivät ole löytäneet kannattavaa tuotannollista ja työllistävää sijoituskohdetta. On hyvä tietää, että käyttämättä jääneessä nettovoitossa on mukana vuoden 1990 tasoon verraten 6-7 miljardia euroa yritysten saamia verohelpotuksia.  

Sote ja sotakoneet, hävittäjät ja laivat ovat politiikassa kova juttu. Valtio mielettömien talousongelmien vuoksi katseet on suunnattava kansan laihoista kukkaroista kapitalistien lihaviin voittoihin. Niitä voi huoletta verottaa nykyistä reippaammin. Varsinkin, kun kaikki hallitusten puheet yritysten verohelpotusten dynaamisista vaikutuksista ovat osoittautuneet pelkäksi hölynpölyksi.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.