sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Luokkasota


SISÄLLISSOTA OLI SITTENKIN LUOKKASOTA!

Suomen Työväenpuolue perustettiin 1899. Nimi muutettiin 1903 Forssan puoluekokouksessa Suomen Sosialidemokraattiseksi Puolueeksi. Suomessa Venäjän suurruhtinaskunnassa pidettiin eduskuntavaalit 1916 vain 17 vuotta perustamisensa jälkeen.

Noissa punaisen viivan vaaleissa oli vain yksi työväenpuolue, sosialidemokraatit. Se sai murskavoiton, peräti 103 kansanedustajaa. Vaalivoitto oli huikea saavutus, jonka seurauksena myös senaattiin saatiin työväen enemmistö. Tämä eduskunta oli ensimmäinen työväenenemmistöinen eduskunta, sillä se oli todellinen yhtenäinen enemmistö, kun työväenpuolueita oli vain yksi.

Vaalivoittonsa turvin se hyväksyi kesällä 1917 valtalain, jossa se julisti eduskunnan Suomen korkeimmaksi vallanhaltiaksi. Asiallisesti se tarkoitti maan julistautumista itsenäiseksi. Siitä porvareille tuli hirvittävä hätä. Siksi he menivät juoksujalkaa lakki kourassa Pietariin anomaan Venäjän väliaikaiselta hallitukselta, että se hajottaisi työväenenemmistöisen eduskunnan. Venäjän väliaikainen hallitus komensi kasakat asialle ja eduskunta murskattiin, jauhettiin maan tasalle. Se oli vallankaappaus, kun sosialistikansanedustajat häädettiin eduskunnasta väkivalloin.

Tätä porvarien vallankaappausta ei ole noteerattu selkeästi poliittista valtataistelua kiristävänä tekijänä. Venäjän väliaikainen hallitus määräsi, että uudet vaalit on järjestettävä lokakuussa. Pelon ilmapiirissä syntyi eduskunta, joka jäi lyhytikäiseksi. Sen viimeinen istunto pidettiin 25.1.1918. Osa porvareitten kansanedustajista poistui Helsingistä. Josta seurasi, että väkivalloin hajotetun eduskunnan (sosialisti)enemmistö julistautui Suomen Kansanvaltuuskunnaksi.

Maan kahtiajako syntyi siis jo kesällä 1917, kun eduskunnan ja senaatin vähemmistössä ollut porvaristo sai hajotettua eduskunnan ulkopuolisten toimesta. Kun porvarivähemmistö ei hyväksynyt sosialistienemmistöä, seurauksena oli umpikuja, josta tsaarin kenraalin ja Saksassa koulutettujen jääkäreiden toimesta seurasi porvarien ja sosialistien välinen luokkasota.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.