keskiviikko 3. helmikuuta 2010

Vasalli vai itsenäinen - työtön vai työllinen


Vasalli vai itsenäinen – työtön vai työllinen

Suomi täyttää sata vuotta 2017. Miltähän se näyttää palkkatyöläisten, työttömien ja muiden vähäarvoisten silmin? Onko maa oikeasti itsenäinen vai edelleen EU:n vasalli?   

Kesällä 1917 työväen enemmistöinen ja vuoden ikäinen eduskunta julisti maan itsenäiseksi, mutta porvariston toimesta ja porvarillisen Venäjän kasakoiden voimalla eduskunta hajotettiin. Porvaristo ei halunnut erota Venäjästä. Tilanne kuitenkin muuttui, kun bolshevikit ottivat porvaristolta vallan. Suomen porvaristo joutui kauhun valtaan. Nyt sekin halusi itsenäisyyden.

1918 alkoi Suomen verinen ja kurjuuden kausi. Se päättyi vasta 1944. Poliittiset vangit vapautettiin ja todellinen vasemmistokin sai poliittiset oikeudet. Siitä alkoi porvarillinen demokratia ja ns. hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen. Se päättyi Neuvostoliiton hajottamisen ja sosialismin alasajoon. Alkoi näennäisen itsenäisyyden aika, jossa ylin lainsäädäntö-, tuomio- ja budjettivalta on annettu vieraille, alkoi EU-vasallin aika.    

Nyt kierosti hoetaan ja härskisti vastoin parempaa tietoa väitetään, että EU-Suomessa loppuu työvoimaa. EU:n liittymisen ehto, vapaakauppa, vei Suomen 90-luvun alussa lamaan. Siitä se ei noussut. Siihen viisitoista vuotta ei riittänyt. Ennen tämän nykyisen laman alkua töitä tehtiin vähemmän kuin 1990, vaikka samaan aikaan työvoima lisääntyi sadallatuhannella.  

Nykyisestä lamasta huolimatta, tai sen vuoksi, kapitalisteilla riittää kanttia sanoa työläisten palkankorotuksille jyrkän ei. Myös työttömien, pätkätyöläisten, eläkeläisten ja ikääntyneiden kimppuun käydään vaatimalla työttömyysputken tukkimista, työurien pidentämistä ja ehkä vielä eläkeiän nostamista.

Lisäksi valtamedia kehtaa vakavalla naamalla väittää, että lama menee ohi ja sitten kaikki on hyvin. Oikeiston julkisesti ja voimalla markkinoidut pelot ovat työvoiman loppuminen, eläkeläisten määrä räjähtäminen käsiin ja huoltosuhteen kestämätön vinoutuminen. Pelko on pelkkää turkin hihasta vedettyä pötyä!

Kapitalistitkin tietävät, että tulevaisuudessa työvoimaa riittää ihan ylen määrin, mutta työ vähenee, työn puute pahenee. Työ ei riitä. Se ei kuitenkaan kiinnosta ketään, vaikka työn puute jo nyt lähestyy totaalisen katastrofin mittoja. Kapitalisteja kiinnostaa vain voitto. Siksi palkkoja ja eläkkeitä poljetaan. Niistä halutaan miljardien kapialistien pohjattomiin säkkeihin.   

o o o

Englannissa pääministeri Margaret Thatcherin aikana työllisyystilastojen tekotapaa ja perusteita muutettiin 17 kertaa. Sen ansiosta tilastoissa työllisyys heikkeni ja työttömyys lisääntyi vain kerran, mutta työttömyys väheni kuusitoista kertaa.

Englannilla on suuri vaikutusvalta EU:ssa. Vuonna 1998 EU:n käskystä meillä otettiin käyttöön työvoimatutkimus. Sen ansiosta tilastoihin ilmaantui valtavasti haamuja. Lisäksi työllisyys lasketaan työpaikkoina, ei enää työvuosina. Nyt työllisyyttä on vaatimaton pätkätyöpaikkakin. Uuden tilastoinnin mukaan 2009 työttömyysaste saatiin alennettua 8,2 prosenttiin.  Virallinen työttömyysaste on pelkkää potaskaa. Viime vuonna työikäisistä oli syrjäytettyjä 243 990 joten työvoimaksi jäi 2 623 000 henkeä, 4 629,6 miljoonaa työtuntia. Ennakkotiedon mukaan viime vuonna tuotanto laski 7,5 prosenttia joten tuotanto vaati 3 677,3 miljoonaa työtuntia. Työttömyyttä oli 952,3 miljoonaa tuntia, 20,6 prosenttia!
      
Vuoden 2017 työikäiset syntyivät 1952–1999 joten työvoimaa olisi ilman syrjäytettyjä yhteensä 2 760 855 siis 4 873 miljoonaa työtuntia. Kun viimevuonna tuotanto supistui, niin seitsemän vuoden kuluttua tuotanto olisi siihen verraten arviolta noin 10 prosenttia suurempi. Tuottavuuden kasvun ansiosta siihen tarvittaisiin vain 3 620 miljoonaa työtuntia. Työnhakuun ja työttömyyteen kului julmat 1 253 miljoonaa tuntia, 25,7 prosenttia.

Tilastokeskuksen väestöennusteesta mukaan työikäisten määrän kasvu pysähtyy ja kaudella 2011–2040 vähenee noin 166 000 hengellä. Sen jälkeen määrä taas hiljalleen kasvaa. Tämän ja "Työvoima 2025"-tutkimuksen perusteella voi laskea, että talouden hitaan ja hidastuvan kasvun seurauksena 2050 työttömyyteen kuluu lähes puolet työvoiman tunneista. Lama on siis tullut jäädäkseen.

Julkiset tilastot ja varsinkin ennusteet ovat äärimmäisen epäluotettavia. Esimerkiksi huoltosuhteessa yli 64 vuotiaiden määrät ovat ennusteissa ylimitoitettu. Poistamalla niissä olevat haamut, ihmiset, joita ennen vuotta 2025 ei ole syntynyt, saadaan oikeampi tieto. Vuonna 2010 huoltosuhde on 55 sataa työikäistä kohden. Vuonna 2020 se on suurimmillaan eli 64. Sen jälkeen ikäihmisten määrä ja huoltosuhde laskevat.  

o o o

Suuret ikäluokat syntyivät 1945–60. Sen jälkeen syntyvyys on vähentynyt. Vuonna 2025 suuret ikäluokat ovat yli 65 vuotiaita. Sen jälkeen määrä alkaa nopeasti laskea. Työurien pidentämiseen ja työttömyysputken sulkemiseen ei ole mitään tarvetta. Se olisi vain valtava tulonsiirto kapitalisteille.

Vain ani harva viitsii tai edes uskaltaa katsoa totuutta silmiin. Sokeasti hoetaan vain oikeiston mantraa innovaatioista, yrittäjyydestä, työurien pidentämisestä, ahkeruudesta, riskinotosta ja muusta paskasta. Harva myöntää, että maan henkinen ilmapiiri on perin juurin oikeistolaisuuden saastuttama. Siksi maan asiat ovat täysin hunningolla.

Voidaksemme juhlia itsenäisen maan eikä vasallin satavuotista taivalta, on erottava EU:sta. Vain siten voidaan ihmisille turvata työtä, voidaan lyhentää työuria, parantaa eläkkeitä ja korottaa palkoja. Se kuitenkin vaatii, että palkkatyöläiset yhteistuumin – työväenluokkana! – panevat kapitalistit ahtaalle.

Palkkatyöläisten, työttömien ja muiden vähäarvoisten on jo korkea aika liittyä yhteen, että aidosti itsenäinen Suomi näyttäisi ja tuntuisi hyvälle vuonna 2017!

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.