tiistai 2. marraskuuta 2010

Kolumni

Pullistellaan brändillä

Suomen eliitillä on hätä, kun maan asiat maassa ja maailmalla menee päin helvettiä. Nyt epätoivon vimmalla rakennetaan sinulle, minulle ja maailmalle valtion asettamassa Jorma Ollilan työryhmässä uutta Suomi brändiä. Häveliäisyydestä ja jostain kummallisesta sanoilla pullistelusta johtuu, ettei sanota selvästi, että kyseessä on uuden mielikuva luominen. Kun laman, pahoinvoinnin ja kurjuuden lisääntyessä sen on huonontunut.

Työryhmän (väli)raportin mukaan Suomen vahvuuksia ovat luonto, vesi, opetus ja Ahtisaari!

Niistä ei paljoa irtoa. Mutta Suomi on jo itse tykönään julistautunut rauhan mahtimaaksi, vaikka sillä ei ole brändin mukaista rohkeutta arvostella Yhdysvaltojen maailman poliisin roolia, siitä puhumattakaan, että esitettäisiin vaatimuksia palestiinalaisten, pakistanilaisten, afganistilaisten, irakilaisten, afrikkalaisten jne. tappamisen lopettamista. Lähi-idän ongelman ratkaisu on yksin Yhdysvaltojen käsissä. Israelkin jatkaa mahtavalla sotakoneellaan tappamista ja vieraan maan anastamista niin kauan, kun USA sitä tukee, rahoittaa ja aseistaa.

Kansainvälisen kurjuuden keskellä Suomi voi pullistella koulutuksella, josta se on saanut tunnustusta. Nyt siihen lisätään Newsweek julistus, että Suomi on maailman paras maa elää. Jos se olisi tosi, niin muualla on tosi, tosi kurjaa.

Kun brädiryhmä ei tahdo saada valmista aikaan, niin Mauri Pekkarisen (kesk) superministeriö pistää pökköä pesään ja julistaa, että rauhan ja hyvinvoinnin lisäksi Suomi ryhtyy ihan noin vaan maailman kaivos- ja bioenergianalalla mahtimaaksi.

o o o

Helsinki on suurella innolla rakentanut omaa brändiä. Siksi kaupungin talous on kokoomuksen ja sen kaupunginjohtaja Jussi Pajusen suosimilla valtavilla investoinneilla nopeassa tahdissa ajettu kuralle. Aiemmin vahvasti voitollinen kaupunki tekee nyt huikeaa tappiota. Syynä ei ole lama vaan suuruudenhulluus, välinpitämättömyys, osaamattomuus ja älyttömät investoinnit.

Kuten tavallista, kansalta salataan karu todellisuus. Parikymmentä vuotta sitten tehtiin kuntien kirjanpitouudistus. Sen piti yhdenmukaistaa yritysten ja kuntien kirjanpidon, että ne olisivat vertailukelpoisia. Valtio kuitenkin antoi kunnille ohjeen, jolla kunnat määrättiin sekoilemaan poistojen ja investointien kanssa eli väärentämään kirjanpitonsa. Siinä meni vertailukelpoisuus.

Valtion ohjeen mukaan väärennetty kirjanpito 2006–2010 osoittaa Helsingille ylijäämää 816 miljoonaa euroa. Mutta kun kirjanpito tehdään kuten yrityksissä, tulos onkin 3 273 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vastaavasti ensi vuosi 145 miljoonan veronkorotuksen jälkeen olisi voitolla 92,2 miljoonaa, todellisuudessa 530,1 miljoonaa euroa. Vasta 678,9 miljoonan investoinnit vie todellisen tuloksen 148,8 miljoonaa alijäämäiseksi.

Kokoomusvetoisen valtuuston politiikkaa kuvaa se, että päättymässä olevan viisivuotiskauden tulot kasvavat 16,3, mutta investoinnit 85,3 prosenttia! Taloudenhoidon virheet tulee korostetusti näkyviin 2008–2010. Tällä jaksolla toiminnan tuloksessa on ylijäämää 1 299 miljoonaa, mutta investointeja 2 075 miljoonaa. Kolmessa vuodessa aiemmista voitoista syödään investointien vuoksi huikeat 776 miljoonaa euroa. Ensivuonna syödään lisää ja investointien jälkeen tappio kasvaa 925 miljoonaan euroon ja velka samaan tahtiin.

Jo pitkään osa investoinneista on ollut hukkaan heitetty rahaa. Investointien vuoksi tulevien vuosien tappiokierre jatkuu, sillä kaupungilla on suunnitelmia, joihin ei ole varaa. Siksi nyt vaaditaan kulujen supistamista ja verojen korottamista! Omaisuuden hoito ja ylläpito ovat aina kulubudjetissa joten investoinnit voidaan puolittaa vahinkoa aiheuttamatta. Silloin kuluja ei tarvitse leikata, veroprosenttia nostaa eikä palveluja leikata.

o o o

Omanlaista brändin rakentamista on sekin, kun kokoomuslainen valtiovarainministeri Jyrki Katainen sai eduskunnassa hepulin, kun joku puhui jotain suomalaisesta orjatyöstä. Siihen Katainen oli tukehtua. Hänen mielestään tilastotemput, valheet ja pelkkä jankuttaminen on todistus hyvinvoinnista. Suomessa maan talouden tuloksia ei osata laskea tai jos osataan, niin ainakaan ei kerrota missä mennään.

Yksikään itseään kunnioittava porvari, demari eikä juuri kukaan asiantuntija halua kertoa, että kasvun vuotena 2008 noin 2,8 miljoonasta palkansaajasta puolet, 1,4 miljoonaa, sai vuoden aikana tehdä töitä keskimäärin 716 tuntia. Siitä kertyi vuoden palkkatuloksi vaivaiset 9 266 euroa. Puolet palkansaajista siis tienasi keskimäärin 772 euroa kuukaudessa. Kun omalla työllä ei tule toimeen, suuri joukko joutuu leipäjonoon – siinä on sitä brändiä!

Kurja työtilanne on jatkunut jo lähes parikymmentä vuotta. Työn määrä on vuosittain vaihdellut, mutta 2008 vain valtavan haamutuntien määrän kanssa nipin napin saavutettiin 1990 työtuntien määrä. Todellisuus jäi kauas siitä, vaikka työvoima on lisääntynyt sadallatuhannella. 2009 tilanne oli entistä huonompi, kun työ edellisvuodesta väheni 4,7 prosenttia.

Kurja työllisyys on maailmanlaajuinen pysyvä vaiva. Siksi Nobel-palkinnot annettiin kolmelle tutkijalle, jotka ovat mm. sitä mieltä, että kasvavat "työttömyysetuudet" voivat johtaa kasvavaan työttömyyteen. Nyt on tieteellisesti todistettu, että kasvava työttömyys vastoin parempaa tietoa ei johdukaan kapitalisteista vaan työttömyysetuuksista – niitä on siis leikattava!

o o o

Suomen porvarillisella eliitillä on hätä, siksi se yrittää pullistella brändillä. Se on ajatellut, että brädinpuheet painuvat myönteisenä mielikuvana kansan tajuntaan. Sillä on hätä. Se tietää mutta ei tunnusta, että 2050 työvoimaa on nykyistä enemmän, vaikka työtä tehdään paljon vähemmän kuin nyt. Silläkin tiedetään, että lama on tullut jäädäkseen.

Ennen muuta palkkatyöläiset tarvitsevat tietoa perusteellisen suunnanmuutoksen välttämättömyydestä. Muutoksesta, joka edellyttää eroamista EU:sta, yritysten ja työvoiman rajasuojasta. Perusteellinen suunnanmuutos edellyttää työläisten laajaa yhteisymmärrystä ja tinkimätöntä työtä paremman tulevaisuuden varmistamisesi.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.