tiistai 26. huhtikuuta 2011

Entä perustuslaki

KUKA PÄÄTTÄÄ PORTUGALIN TUESTA?

Vaalikauden lopussa vanhan eduskunta hajosi ja sen mukana myös hallitus, joka jatkaa pelkkänä toimitusministeriönä. Sen ministereillä ole poliittisia oikeuksia eikä po0liittista valtaa. Toimitusministeriö voi hoitaa vain rutiiniasioita.

Nyt näyttää siltä, että perustuslaki on taas vaarassa. Perustuslain mukaan asia kun asia on pantava vireille eduskunnassa. Vireille pantua asia lähetetään valmisteltavaksi asianomaiseen valiokuntaan ja vasta valiokunnan valmistelun jälkeen eduskunta tekee päätöksen, jonka hallitus panee toimeen.

Mutta nyt, kun ei saada lain mukaan vireille ennen tukipaketin takarajaa 16.5, Jyrki Katainen aikoo panna mutkat suoriksi. Hänen sanoo, että Portugalin miljardivelat pankeille Suomen osalta hoidetaan sopimalla juttu kolmen eduskuntaryhmän kesken. Päätöksen sopimuksesta tekee suuri valiokunta, joka antaa valtakirjan Jyrki Kataiselle (hän sanoi minulle!).

Myöhemmin asia annetaan eduskunnalle hallituksen luottamusta mittaavana tiedonantona.

Jos näin todella tapahtuu, se on vähintään kummallista. Lain mukaan valiokunta ei voi tehdä ja vielä vähemmän panna toimeen jonkun päätöksen ohi hallituksen ja eduskunnan. Kummallista olisi sekin, jos uusi hallitus antaisi tiedonannon ja mittaisi luottamuksensa asiassa, johon sillä ei ole osaa eikä arpaa.

Toistuuko tässä samantapainen järkyttävä perustuslain rikkominen kuin vuonna 1994 EU:n ja euroon liittymisen yhteydessä, se jää nähtäväksi. Toistuuko tässä sekin, että perustuslaki pannaan myöhemmin uusiksi niin, että sen mukaan mitään rikkomusta ei olisi tapahtunut. Sekin jää nähtäväksi. Jos niin tehdään, eduskunnasta tulee pelkkä kumileimasin.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.