torstai 14. helmikuuta 2013

EU maksut


EU:n nettomaksut nousevat rajusti

Viimepäivien puheet EU-maksuista osoittavat, että Suomessa hallitsijat ovat niin syvältä kuin kuvitella saattaa, vaikka he yrittävät sen kaikin keinon salata. Lienee selvää, että edessä on päivä, jolloin kaikki muuttuu ja nykyisenkaltaiset hallitsijat saavat mennä.

Jokaisella suomalaisella on sen verran laskutaitoa, että huomaavat sen mikä pääministeri Jyrki Kataiselta (kok) ja valtionvarainministeri Jutta Urpilaiselta (sd) on jäänyt huomaamatta. Nimittäin jos julkisuuteen annetut tiedot pitävät paikkansa, niin nettomaksun periaate on progressiivinen, asteittain nouseva.

Maksu peruste on bruttokansantulo (BKTL), jossa on ulkomainen ”vaihtosuhdevaikutus”. Mielivaltaisuuden vuoksi sitä ei pirukaan pysty ennakoimaan. Se voi olla tulosta lisäävä tai supistava. Esimerkin vuoksi onkin yksinkertaisempaa käyttää perusteena bruttokansantuotetta (BKT). Lopputuloksessa eroa ei edes huomaa.    

EU:n mukaan kaudella 2014–2020 Suomen vuoden keskimääräinen BKT on 208 miljardia euroa, josta nettomaksuksi tulee 645 miljoonaa euroa, 0,31 % BKT:stä. Vuoden 2011 tasoon verraten BKT:ssä olisi kasvua 30 %, 4,3 % per vuosi. Suomen omien laskelmien mukaan keskimääräinen BKT olisi 192 miljardia euroa, josta nettomaksuksi tulee 520 miljoonaa euroa, 0,27 %. BKT:ssä  olisi kasvua 20 %, 2,9 % per vuosi.  

Kaksissa luvuissa näyttää olevan kysymys kahdesta - EU:n ja Suomen - erilaisesta arviosta siitä kuinka nopeasti BKT kasvaa.

Jos julkisuudessa esitellyt tiedot ovat tosia, kuten pääministeri Katainen vakuuttaa, niin 2007–2013 Suomen nettomaksut olivat keskimäärin 406 miljoonaa ja 2014–2020 keskimäärin 520 miljoonaa euroa vuodessa. Näin seuraavan seitsemän vuoden aikana vuotuiset nettomaksut nousevat 28 %, vaikka saman ajan EU:n budjettia supistettiin 3,4 prosenttia!    

EU:n nettomaksu jo sellaisenaan on hanurista. Elinkeinoelämä (EVA) on laskenut, että EU:n palautuksista puolet on turhia joten euron arvon puolittuu. Syynä on se, että EU sanoo mihin palautettavat eurot on käytettävä, oli niistä hyötyä tai ei. Näin takaisin tulevien eurojen arvo on vaivaiset 50 senttiä joten todellinen nettomaksu kasvaa hurjasti.

Näitä ministerit Katainen-Urpilainen eivät ymmärtäneet tai niistä välittäneet – jos ymmärsivät, niin antoivat itseään jallittaa ja nyt syyllistyvät tietoiseen sumutukseen. Siitä lakeaa valtava lasku sinun ja minun maksettavaksi.  

Jo yksin näistä syistä EU:sta on erottava ja heti!

Kai Kontturi  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.