keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Sotilasmenot


SOTILASMENOT 2015

Suomen länsihaukat hakevat lähes epätoivon vimmalla maanpuolustukseen turvatakuita kaukaa merten takaa siinä uskossa, että niitä olisi saatavissa vaikkapa Isäntämaa-sopimuksen Yhdysvalloista. Heiltä on kuitenkin jäänyt ymmärtämättä, että USA havittelee Suomesta itselleen Venäjän vastaista sillanpääasemaa.

Yhdysvaltojen sotilasmenot ovat päätähuimaavat; 36 % maailma sotilasmenoista vuonna 2015. Venäjällä, jonka alue on Yhdysvaltojen alueen kokoinen ja ulottuu Euroopasta Beringin salmelle saakka, sotilasmenot ovat vain 4 % maailman sotilasmenoista (Kaavio).
 Maantieteellinen vertailu puolestaan osoittaa, että Yhdysvallat voivat puolustaa omaa aluettaan Venäjää pienemmillä tai saman suuruisilla menoilla.

Tästä väistämättä tulee mieleen, että Yhdysvallat haluavat hallita täysin suvereenisti koko maailmaa - siis myös Venäjää. Jos tätä taustaa vasten Yhdysvallat saisi tukikohtia Suomesta syntyisi vaara, että syystä tai toisesta voisi syntyä avoin konflikti.

Suomi laajana harvaan asuttuna alueena antaisi nykyaikaisille armeijoille hyvät ja helpot mahdollisuudet liikkua. Siinä epäilemättä syntyisi tilanne, jossa vain Suomi ja suomalaiset kärsisivät ennen kokemattomalla tavalla. Tämä tapainen skenaario hirvittää. 

Moisen kauhukuvan toteutuminen voidaan helposti välttää hakemalla puolustetukseen yhteistyökumppania lähempää. Yhteistyö Venäjän kanssa poistaisi kaikki ne uhkakuvat, joita russofobialla ja läntiset tahot tietoisesti rakentavat. Pitää katsoa karttaa kuten 2. maailmasodan jälkeen kuten jo edesmenneet valtiomiehet opettivat.

Kai Kontturi
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.