6.8.16

Valheita


ARVO ARVAAMATON

Kuten kaikki tiedämme, tilasto on emävalhetta suurempi valhe. Siitä saimme taas näytön, kun Helsingin Sanomat (6.8.16) mainostavat kuinka hienosti ja vakaasti talous kasvaa Yhdysvalloissa. Jutussa kerrottiin kuinka työllisten määrä on lisääntynyt yli kaikkien asiantuntijoiden odotusten.

Jokaisen toivoisi tietävän, että sadan prosentin täystyöllisyysaste on saavutettu, kun työikäisistä, hieman olosuhteista riippuen 81–83 prosenttia on töissä siis työvoimaa. Tanskassa 81 prosenttia on vakiintunut ja meillä Työministeriö arvioi (Työvoima 2025), että se voisi olla jopa 83 prosenttia.  Suomessa Tilastokeskuksella työvoima on työikäisistä 79,6 prosenttia, kun vaikeasti työllistettävät ei ole työttömiä. He ovat vain porukkaa toimeentuloluukulla.

Jutun mukaan Yhdysvalloissa on hieno työllisyys, kun viimeisen tiedon mukaan työllisyysaste oli 62,8 prosenttia ja työttömyys 4,9 prosenttia. Tässä täystyöllisyys tarkoittaa työllisyysasteena 66,05 prosenttia. Erotus 3,25 prosenttiyksikköä on työttömyytenä 4,9 prosenttia, kuten jutussa kerrotaan. Tässä 16 prosenttia työvoimasta, 27,9 miljoona henkeä, on heitetty roskiin.

Yhdysvalloissa työikäisiä on 215,8 miljoonaa. Heistä työvoimaa on 174,8 miljoonaa henkeä, 81 prosenttia.  Se on vähintään, sillä 65 vuotta täyttäneitä Yhdysvalloissa on vain 12,6 prosenttia, joka on kovin vähän EU:n 19 prosenttiin verraten. Kun työllisyysaste on 62,8 prosenttia, niin töissä oli vain 109,9 miljoonaa ja työttöminä 64,9 miljoonaa henkeä, 37,1 prosenttia työvoimasta.

Yhdysvallat on pätkätöiden luvattu maa. Tässä työllisyysaste pitää paikkansa, kun se on laskettu täysinä työvuosina. Tilanne muuttuu, kun se lasketaan työpaikkojen lukumääränä, kuten yleensä tehdään. Tämän rehellisyyden mukaan tilanne Yhdysvalloissa on katastrofaalinen. Siitä huolimatta USA-uskovainen Hesari hehkuttaa otsikossaan: ”Yhdysvaltojen talous vahvistuu vakaasti”.  

Eipä silti, me olemme menossa kovaa vauhtia kohti Yhdysvaltojen kurjuutta. Perinteisesti meillä työllisyysaste on ollut 75 prosentin molemmin puolin. Kun työvoimaa on 2 806 tuhatta, 81 prosenttia työikäisistä, niin työllisiä on 1 922 tuhatta. Nyt työllisyysaste on 68,5 prosenttia. Työttömiä on 884 tuhatta, 31,5 prosenttia. Toistan, että edelleen kyse on täysistä työvuosista ja että tilanne muuttuu, kun työllisyys lasketaan työpaikkojen lukumäärästä.

Varovaisen arvion mukaan näyttää siltä, että vuosittain arvioituna vuonna 2040 Suomen tuotannon ja työn tuotavuuden kasvu ovat viemässä työllisyyttä kohti tilannetta, jossa käytettävissä olevasta työvoimasta 2 829 käytetään 1 759 tuhatta työvuotta, silloin jää työn puutteen vuoksi käyttämättä 1070 tuhatta henkilötyövuotta, 37,8 prosenttia. Työllisyysasteena se olisi 62,2 prosenttia. Silloin ollaan Yhdysvaltojen kanssa samoissa lukemissa, sillä heilläkin suunta näyttää alaspäin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) tekee propagandaa työllisyysasteen nostamisesta 72 prosenttiin. Hallituksen toimet ja tavoitteet kuitenkin tukee vapaakauppaa laajentavaa ja siten työllisyyttä heikentävää suuntausta. Sen nimiin vannoi ja suorastaan pauhasi (HS 6.8.16) ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok). Näin siitä huolimatta, että heiltä puuttuu suurilla markkinoilla tarvittavat vehkeet ja pelimerkit.

Jos Hesari olisi muistanut tai välittänyt siitä, että tilasto on emävalhetta suurempi valhe, se olisi luultavasti kirjoittanut jutun toisin tai jättänyt sen tekemättä. Mutta kun Yhdysvaltoja pitää ylistää ja nuoleskella, niin siinä valheilla on arvo arvaamaton.
 
Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.