torstai 2. marraskuuta 2017

Huolettomuutta tieteen huipulla


HUOLETTOMUUTTA TIETEEN HUIPULLA

Kaksi professoria Matti Pohjola ja Mika Maliranta pohtivat (HS 24.10) Suomen talouden tulevaisuutta. Jutun otsikko oli heidän haastattelujensa perusteella ”Suomen talous kaipaa edelleen uudistuksia”. Heti alussa sanottiin, että ”Ongelma kiteytyvät kahteen seikkaan: työn tuottavuuden poikkeuksellisen hitaaseen paranemiseen väestön vanhenemisesta johtuvaan hoivamenojen kasvuun.”. Tämän perusteella professorit eivät tiedä mistä puhuvat.

Kumpikaan herroista eivät ole huomanneet, että ongelma on sekä maan sisäiset että syrjäisestä sijainnista johtuvat pitkät matkat, joista aiheutuvat pitkät toimitusajat ja suuret kustannukset. Ne ovat esteenä kysynnän kasvulle. Kun kysyntä on heikkoa, kaikki takkuaa.

Professorit näyttävät ajattelevan, että tuottavuuden vahvassa kasvussa olisi pelastus. Näillä korkeasti oppineilla on ongelma. He eivät tiedä tai välitä, että bkt on pelkkää pötyä jo yksin sen takia, että sen aikaansaamiseksi kokonaistuotannosta vähennetään lähes puolet. He eivät ymmärrä, että ne ovat varastoja, jotka on vuoden aikana uusittu pariin kertaan. Ilman uusintaa seuraavan vuoden alussa kauppojen hyllyt olisivat tyhjiä. He eivät ole huomanneet sitäkään bkt:n järjettömyyttä, että bkt:n tulopuolella on hurja määrä kuluja, poistoja. Sopii ihmetellä miten tavaroiden kuluminen voi olla tuloa. Järjetöntä!
 
Kuten professorit sanovat, niin jakamalla bkt työtunneilla saadaan työn tuottavuus. Viimevuonna se oli 54,70 euroa, jossa virallisten tuntien mukaan oli kasvua edellisestä vuodesta 1,32 euroa. Kokonaistuotannosta laskettuna todellisten työtuntien mukaan tuottavuus oli 107,07 euroa tunnissa. Siinä oli kasvua 2,35 euroa. Näin todellinen tuottavuuden kasvu oli 1,03 euroa tunnissa väitettyä suurempi. Todellisten työtuntien mukaan professorien tuottavuusvirhe oli lähes 3 miljardia euroa. Ero on valtava.

Huikeinta huijausta osoittaa väite väestön ikääntymisestä. Tilastokeskus ennustaa, että vuonna 2040 meillä on 65 vuotta täyttäneitä lähes 1,6 miljoonaa. Siten kolmessakymmenessä vuodessa yli 79 vuotiaiden määrän pitäisi kaksinkertaistua. Lisäksi se ennustaa, että 1961–75 syntyneistä joka ainoa nokka on elossa ja jokainen maasta pois muuttanut on palannut takaisin. Syntyvyys-, maastamuutto- ja kuolleisuustilastojen perusteella voidaan kuitenkin laskemalla arvioida, että professorien väestönikääntymisvirhe on vähintään 600 tuhannen luokkaa. Ero on huimaava.

Professoreiden kiteyttämät Suomen talouden ongelmat eivät ole ongelmia. Suomi on EU:n jäsenenä laajuutensa ja sijaintinsa vuoksi tuomittu hitaan kasvun maaksi. Ongelmana ovat hallitsematon vapaakauppa ja suurten lähialueiden, Venäjän markkinoiden, sulkeminen mahdollisuuksien ulkopuolelle. Kun Suomen ylin lainsäädäntö-, tuomio- ja budjettivalta ovat ulkopuolisten hallussa, maan on tuomittu kurjuuden suohon.

Tuntuu suorastaan järjenvastaiselta, että parhailla resursseilla ja korkeinta tietämystä edustavat professorit kakistelematta nielevät kaiken heille tarjotun roskan ja tunkevat sitä viattoman kansan päähän. On se sääli, että tieteen huipulla olevat professorit alentuvat tietoisesti tai tiemättään valeuutisten levittämiseen.
 
Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.