18.11.17

Mikä mies


MIKÄ MIES OLI STALIN?

”Josef Vissarionovitsh Stalin on niitä maailmahistorian suuria hahmoja, joiden persoonasta, elämäntyöstä ja vaikutuksesta maailman tapahtuminen kulkuun kaikkein vähimmin kiistellään hänen kuolemansa jälkeen.” kirjoitti päätoimittaja Ensio Rislakki ja Suomen kuvalehti numerossa 11/1953. Toisin kävi, kun myöhemmin kapitalismissa huomattiin sosialismissa piilevän vaaran. Oli ryhdyttävä vastaiskuun. Alkoi kylmä sota. Ja kuten aina jokaisen sodan ensimmäinen uhri on totuus.

Vuodesta 1956 alkoi Neuvostoliitosta vähin erin ja pala palata kertyä kauhujuttuja. Ne saivat tukea mm. kirjailija Aleksandr Solzenitsyn romaaneista (1962–76), jotka vähin erin saivat tieteellisten tutkimusten leiman ja fiktio muuttui faktaksi. Näistä kirjallisista tuotteistaan hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon, joka vahvisti, ellei peräti virallistanut hänen suuren neuvostokriitikon aseman.      

Lopulta Ranskassa Stephane Courtois keräsi eri alojen tutkijoiden Kommunismin mustan kirjan (1997). Sille annettiin tieteellinen status. Sisällissodan jälkeen Neuvostoliiton väkiluku oli 138 miljoonaa. Kommunismin Mustan kirjan mukaan, kun muutaman vuoden kuluttua Stalin nousi maan johtoon, maassa toimeenpantiin summittaisia joukkomurhia ja toimintatavaksi omaksuttiin joukkotuhonta. Stalin tapatti väestöstä vähintään 20 miljoonaa. Joten 30-luvun loppuun mennessä väkiluvun piti supistua jyrkästi ehkä 118 miljoonaan. Sen jälkeen toisen maailmansota hävitti 26 miljoonaa ja taas väkiluku supistui, mutta nyt aiempaa jyrkemmin. Vuonna 1945 väestöä olisi ollut enintään 92 miljoonaa.   
 
Entä mitä oikeasti tapahtui? Neuvostoliitossa vuonna 1927 aikana, jolloin nälkä ei ollut vierasta. Kaikesta oli puutetta ja talonpojat kyntivät pellot puuauroilla ja äestivät risusahroilla. Näissä oloissa puolue hyväksyi ensimmäinen viisivuotis-suunnitelma. Sen ansiosta pelloille ilmestyivät traktorit ja kuorma-autot jo vuonna 1932. Pian sen jälkeen tulivat myös leikkuupuimurit. Kolhoosien käyttöön rakennettiin koneasemien verokosto. Voima- ja teollisuuslaitoksia syntyi kaikkialle kuin sieniä sateella. 1930-luvulla Neuvostoliiton kansantalous kasvoi hurjaa 40 prosentin vuosivauhtia. Maassa oli jatkuva työvoimapula. Vuonna 1938 talous oli 800 prosenttia suurempi kuin vuonna 1913 ja

Pelkkänä kuriositeettina kannattaa huomata, että 30-luvulla Yhdysvallat oli syvässä lamassa. Maa oli täynnä työttömiä ja kerjäläisiä. Sen talous sai hurjan vauhdin vasta sodan alkaessa. Sota oli Yhdysvalloille siunaus ja onni varsinkin, kun se ei kokenut omalla alueellaan vähäisimpiäkään vaurioita. Sotilaitakin kaatui vain kolmasosa verrattuna yksin Leningradin kaupungin piirityksessä kuolleiden siviilien määriin.       

Toisen maailmansodan menetyksistä huolimatta Neuvostoliitto oli Stalinin kuollessa kaikissa suhteissa maailman kiistaton ja todellinen suurvalta. Kun ensimmäisen viisivuotissuunnitelma aloitettiin, niin kolmekymmentä vuotta myöhemmin vuonna 1957 juhlittiin lokakuun vallankumouksen ja sosialismin saavutuksia lähettämällä ihmiskunnan ensimmäinen Sputnik avaruuteen. Juhlittiin sosialismin ihmettä!

Vahva talouskasvu vaati kaiken mahdollisen työvoiman. Ihmiskunta ei ollut koskaan aiemmin nähnyt vastaavaa tieteen ja taiteen kehitystä ja niin valtavaa teknistä ja taloudellista sekä sotilaallisen voiman kasvua, jonka Neuvostoliitto toteutti Stalinin kaudella.  Viidessätoista vuodessa väkiluku kasvoi tuntuvasti. Vuonna 1938 se oli 177 miljoonaa (tietää myös suomalainen tietosanakirja Fokus). Vuoteen 1945 mennessä väestöä olisi ollut jo 184 miljoonaa, mutta sodan seurauksena väestöä oli 158 miljoonaa, 66 miljoonaa suurempi kuin tieteelliset väärentäjät väittävät. Väkiluku kuitenkin supistui ensimmäisen ja ainoan kerran Neuvostoliiton historiassa.

Kukaan ei vahingossakaan vaivaudu puhumaan näistä Stalinin johdolla saavutetuista tieteen, tekniikan, talouden voitoista. Puhumatakan siitä, millä nopeudella Neuvostoliiton maan tasalle tuhottu Euroopan puoleinen alue jälleenrakennettiin.  Ei siitäkään huolimatta, vastaavia tuloksia ei ihmiskunnan historiassa ole aiemmin nähty. Niistä ei puhuta, kun ne aiheuttivat suunnatonta pelkoa kapitalismille. Siksi sen ajatushautomoiden lakeijalaumoineen oli kehitettävä mittasuhteiltaan rajaton ja äärimmäisen röyhkeä vastaisku – synnytettiin hirmuhallitsija Stalin ja stalinismi! Vastaiskun toteutti kapitalistisen ideologian läpitunkemat tieteen ja taiteen laitokset, mutta ennen muuta sen hallitsema maailmanlaajuinen valtamedia.

Tänään lähes kaikki kavahtavat, kun Stalinin nimi mainitaan. Oikeistolainen valhe propaganda on ollut tavattoman tehokasta. Kaikesta huolimatta on selvää, että aikanaan historian tuomarit nimittävät ihmiskunnan kaikkien aikojen suurimpien ajattelijoiden Marxin, Engelsin ja Leninin rinnalle myös Stalinin uusien teorioiden käytännön soveltajana ja kiistattomien ansioidensa perusteella ihmiskunnan kaikkien aikojen suurimmaksi valtiomieheksi!
 
Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.