torstai 18. tammikuuta 2018

Joukkohautoja


JOUKKOHAUTOJA KARJALASSA

Harvoin enää saa lukea sellaista sokean raivon propagandaa kuin oli professori Anu Kantolan Helsingin Sanomien (16.1.18) pääkirjoitusaukeaman kolumni; ”Toistaako Venäjä bolsevikkien virheet?”. Juttu alkoi venäläisen Juri Dmitrijevin 1990-luvun tarinoihin Stalinin ajan joukkohaudoista Petroskoin ja Karhumäen lähellä.

Anu Kantola oli lukenut myös 1956 Moskovassa syntyneen, mutta nykyisin Kalifornian yliopiston historian professorina toimivan Juri Slezkinen kirjan miten eliittibolševikit elivät ja kuolivat. Juri Slezkinen on tehnyt sen lukemalla heidän kirjeitään, päiväkirjoja, romaaneja ja tekemällä haastatteluja. Tämänkaltainen aineisto antaa mielin määrin tilaa likaiselle mielikuvitukselle. Niinpä kolumnin mukaan kirja kuvaa kuinka lopulta vallankumous söi uskollisimmatkin kannattajansa, joista osa päätyi Karjalan joukkohautoihin.

Molemmat Jurit antavat faktoille pitkät. Heitä ei kiinnosta se, että jatkosodan aikana Itä-Karjalassa oli kymmenittäin Mannerheimin käskystä perustettuja suomalaisia keskitysleirejä. Suurimmat leirit perustettiin juuri Karhumäen, Petroskoin ja Äänislinnan alueille. Keskitysleireillä menehtyi noin 20 000 vankia. Lisäksi suojeluskuntien sotavankileireillä kuoli 18 700 vankia. Ihmisoikeusjärjestö Memorialissa toiminut Juri Dmitriejv ei ole mitenkään noteerannut näitä Mannerheimin ajan 40 000 ihmisen joukkohautoja. Hän, kuten näyttää, on kylmän rauhallisesti nimittänyt ne Stalinin joukkohaudoiksi.

Anu Kantolan kolumnin perusteella Juri Slezkinen on antanut pitkät kaikelle mitä Neuvostoliitossa todella tehtiin Stalinin aikana. Samalla hän autuaasti unohtaa, että bolshevikit tarkoittaa enemmistöä. Juri Slezkinen sanoo, että kommunismi oli pelkkä uskonnollinen liike, joka halusi paratiisin maan päälle ja että bolsevikkien, enemmistön suurin virhe oli sulkeutua lahkoksi, jonka usko erkaantui todellisuudesta.   

On kummallista, suorastaan järjenvastaista, että akateemisesti fiksut ihmiset eivät ole koskaan hämmästelleet miten ihmeessä pelkkiä virheitä tehneet bolshevikit Stalin lyhyellä kaudella – 25 vuotta! – nostivat äärimmäisen takapajuisen, alikehittyneen maatalousmaan taiteen, tieteen ja teollisuuden todelliseksi suurvallaksi. Suurvallaksi, jonka väestö kasvoi kohisten.

Miten ihmeessä nuo virheitä tekevät bolshevikit Stalinin kaudella saivat neuvostokansat kukistamaan myös Hitlerin fasistisen Euroopan valloituksen. Miten ihmeessä nuo virheitä tekevät, todellisuudesta erkaantuneet bolshevikit, joilla oli vain joukkohautoja ja helmitaulut saattoivat juhlia vuoden täyttävää Juri Slezkineniä ja suurta vallankumoustaan lähettämällä avaruuteen kaikkien aikojen ensimmäisen tekokuun, sputnikin.

Näyttääkin siltä, että näiden jurien ja anujen kaltaisten päissä asuva sokea raivo on sekoittanut fiktiot ja faktat.
 
Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.